Obiteljski doktori temelj su zdravstvenog sustava

Foto: Press Foto: Press

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u travnju 2013. godine uspostavio je novi model ugovaranja PZZ u obiteljskoj medicini, dentalnoj medicini, ginekologiji i pedijatriji.

Reforma zdravstva uvijek započinje reformom primarne zdravstvene zaštite što preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija. Reformom primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, koja je  započela 2012. godine već su postignuti značajni rezultati u korist osiguranika, a obiteljskim doktorima i primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) vraćena je njihova uloga i važnost, ponovno su postali prva i najvažnija karika u lancu liječenja pacijenta, kao što je to trend u svim razvijenim zdravstvenim sustavima u zemljama Europske unije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u travnju 2013. godine uspostavio je novi model ugovaranja PZZ u obiteljskoj medicini, dentalnoj medicini, ginekologiji i pedijatriji. Kao i prilikom uvođenja svake promjene, u početku je bilo otpora novom modelu, no rezultati pokazuju da su danas i doktori i pacijenti zadovoljniji, a ugovore po novom modelu potpisalo je 96 posto doktora u PZZ iako su imali izbor potpisati nove ugovore ili ne potpisati. Obiteljski doktori danas obavljaju više postupaka u svojim ordinacijama, svaki obavljeni postupak HZZO im posebno plati, a pacijenti manje odlaze u bolnice specijalistima. Isto tako, doktori su tijekom 2014. godine obavili preko 700.000 preventivnih pregleda što je povećanje od 40 puta u usporedbi s 2012. godinom. Kroz jednostavne informatičke alate doktori danas intenzivno prate kronične bolesnike kao što su oboljeli od šećerne bolesti, KOPB-a i hipertenzije, čime se značajno smanjuje broj komplikacija navedenih bolesti i povećava kvaliteta života naših pacijenata. Zorno prikazano, razlika u životu dijabetičara s amputiranom nogom koji je oslijepio u 50. godini života i onog koji do 65. godine radi i privređuje za svoju obitelj nemjerljiva je. 2550  doktora u PZZ udružilo se u 718 grupnih praksi i šalju svoje pacijente svojim kolegama, ovisno o tome koju opremu i znanje ima drugi kolega, te se na taj način znatno smanjilo upućivanje u bolnice i klinike. Broj upućivanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji je u 2013. godini bio na godišnjoj razini 8.748.521 u 2014. godini pao je na 7.911.223, a projekcija za 2015. godinu predviđa 7.702.338 upućivanja. Rezultat je dakle, 800.000 uputnica manje na godišnjoj razini što je velika ušteda za zdravstveni sustav, ali i prvenstveno benefit za pacijente jer su smanjene liste čekanja, a bolnički specijalisti imaju više vremena posvetiti se bolesnicima kojima je potrebna kompliciranija obrada. Podaci pokazuju da danas 83 posto pacijenata svoje liječenje obavi u ordinacijama svog obiteljskog doktora koji ih najbolje poznaje i to u blizini svojih domova. Novi model ugovaranja liječnicima primarcima donio je bolju učinkovitost i kvalitetu jer dok su nekad doktori u PZZ-u za svakog pacijenta od HZZO-a dobivali novac isključivo temeljem glavarine, danas je glavarina samo jedan od načina ukupnog prihoda, a liječnici ostvaruju prihod i kroz izvršene dijagnostičko-terapijske postupke, za sudjelovanje u grupnoj praksi, za preventivne preglede, za pokazatelje kvalitete i uspješnosti, te za hladni pogon. Ovakav model ugovaranja i paneli za praćenje kroničnih bolesnika prepoznati su od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer odlične prakse. Danas u Hrvatskoj imamo zadovoljnije pacijente i motiviranije liječnike što znatno podiže razinu kvalitete zdravstvenog sustava koji počiva na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve