Novo izdanje konferencije Dan otvorenih integracija: Na prekretnici digitalne civilizacije

Autor: Promo , 04. ožujak 2019. u 09:08
Foto: promo

Može li Hrvatska po uzoru na druge europske zemlje uspostavit uspješnu suradnju znanosti, gospodarstva i države u digitalnom sektoru?

Pred nama je 14. Dan otvorenih integracija tvrtke KING ICT, a održat će se 21. ožujka u Zagrebu. U svom novom izdanju, poslovno-informatička konferencija ponovno okuplja poslovnu zajednicu, dovodi domaće i inozemne stručnjake te traži odgovore na pitanje kako povezati znanstvenu zajednicu, industrijski sektor i državu s ciljem ubrzanja rasta gospodarstva.

Riječ je o Triple Helix konceptu koji okuplja znanje i inovacije, a temelji se na međusobnom učenju, komunikaciji i kolaboraciji. Neke od zemalja poput Njemačke, Švedske ili Estonije razvoj svojih gospodarstava temelje upravo na tom modelu stvarajući vlastiti brend, pa se postavlja pitanje može li Hrvatska ići sličnim putem i iskoristiti svoj potencijal? Postoji niz domaćih primjera koji su pravi prikaz snage kolaboracije triju sektora i koji mogu poslužiti kao temelj novog smjera i strategije.

Proteklih godina sudionici smo u digitalnoj transformaciji društva i gospodarstva. S prednostima digitalizacije smo upoznati, od povećanja tržišnog udjela, aktivnosti korisnika, efikasnijeg upravljanja ljudskim potencijalima, poboljšanja uvjeta rada i većih prihoda. Međutim, postoji druga strana transformacije koja je dio sudionika tržišne utakmice uhvatila nespremnima. Analize ukazuju da će 60 posto današnjih velikih sustava uspješno provesti digitalnu transformaciju. Na ovogodišnjem Danu otvorenih integracija tražimo odgovore na pitanja kako riješiti izazove s kojima se veliki sustavi u procesu digitalizacije susreću i kako izgraditi digitalnu infrastrukturu otpornu na nadolazeće promjene.

Povrh svega, jedno je od ključnih pitanja konferencije cyber sigurnost. Samo u 2018. hakerski napadi prouzročili su više od 80 milijardi eura štete. Sigurnosni alati se razvijaju, ali napadi su sve učestaliji, što dovodi do pada povjerenja u tehnološki sektor, a posebnu zabrinutost izaziva narušena privatnost. Digitalizacija traži nove etičke norme i standarde te potrebu za uspostavljanjem nove razine korisničkog povjerenja. Riječ je zajedničkom projektu koji se ne odnosi samo na lokalnu ili regionalnu, već na međunarodnu razinu i traži definiranje zajedničkih ciljeva koji nas pomiču iz zone fragmentacije u zonu jedinstvenog i komplementarnog.

Uz zanimljiva predavanja, organizatori konferencije najavljuju korisne tehnološke radionice i predstavljanje novih rješenja u Demo sobi koja unaprjeđuju poslovanje. Više informacija o konferenciji pronađite na službenim stranicama konferencije i tvrtke KING ICT.

New Report

Close