Neistražena ljepota Dalmatinske zagore

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2014. u 09:01
HTZ Arhiva

Tri grada i jedna općina u Dalmatinskoj zagori – Sinj, Trilj, Vrlika i Dugopolje pružaju mogućnost aktivnog odmora…

Tri grada i jedna općina u Dalmatinskoj zagoriSinj, Trilj, Vrlika i Dugopolje pružaju mogućnost aktivnog odmora i upoznavanja neistraženih prirodnih ljepota te potpuno nov autohton doživljaj hrane i vina te smještaja ove regije. Dalmatinska zagora predstavit će se ponajprije i prvenstveno kao atraktivna destinacija za aktivni odmor, biciklizam i kulturu. Pohvalit će se svojim enološkim i gastronomskim potencijalom, s dugoročnim ciljem brendiranja kao gastronomskog centra Dalmacije.

Ova još uvijek nedovoljno istražena turistička regija samo je pola sata do sat vremena vožnje udaljena od grada Splita, zračne luke, autobusnog i željezničkog kolodvora. Autocesta A1 Zagreb-Dubrovnik s direktnim izlazima za Dugopolje i Trilj učinili su ovu regiju dostupnom i turistima koji su na proputovanjima kao i gostima koji ne žele cijeli svoj odmor provoditi u prenapučenim mjestima na obali.

Od prirodne i kulturne baštine svakako obiđite grad Sinj u kojem možete vidjeti tvrđavu Kamičak iz 18. st., Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Sinj je grad poznat po manifestaciji Sinjska alka koja plijeni pažnju već 300 godina i oduševlja posjetioce koji se dive toj očuvanoj dugogodišnjoj tradiciji.

Idući grad koji treba posjetiti je grad Trilj poznat po ostacima rimskog vojnog kampa, srednjovjekovnim utvrdama Nutjak i Čačvina te mlinicama iz 17. i 19. st. na rijeci Grab. U Vrliki svakako trebate obići crkvu sv. Spasa iz 9. st., tvrđava Prozor iz 15. st., Perućko jezero te izvor rijeke Cetine. Tu je i park Česma iz 19. st. koji je poznat kao kultno mjesto nastanka i izvođenja najpoznatije hrvatske opere Ero s onoga svijeta. U Dugopolju obiđite sjeverne obronke planine Mosor te špilju Vranjača zaštićeni spomenik prirode ovog kraja. 

Raj za avanturiste

Obilježene biciklističke, planinarske i treking staze uz rijeku Cetinu dodatno obogaćuju turističku ponudu Dalmatinske zagore. Tako se kroz Sinj i njegovou okolicu možete voziti biciklom na tri obilježene biciklističke ili možete trčati na dvije trekking staze, ukupne duljine 145 km.  Trilj ponosni predstavlja jednu vinsku cestu na kojoj će uživati svi enolozi i ljubitelji dobre kapljice, pet biciklističkih i dvije trekking staze za one s avanturističkim duhom.  U Vrlici se možete vozizi biciklom na tri obilježene staze, planinariti i upoznavati okolnu prirodu na četiri planinarske staze ili lagano šetati na jednoj od njih.

Dalmatinska zagora domaćin je i biciklističkih utrka – TransDinara, Cetina Adventure, Velika nagrada Dugopolje-Klis. Osim biciklizma u ovoj regiji možete iskoristiti i priliku za planinarenje i slobodno penjanje. Za one željne avanturizma tu je paragliding i padobranstvo.  Na rijeci Cetini se tijekom cijele godine možete okušati u kanu safariju, veslanju, kajakingu i flyfishingu. Tu su i ATV – QUAD, terapijsko i rekreativno jahanje, jeep safari, trekking te lovni turizam za sve s razvijenijim avanturističkim duhom. Iskusite planinarenje na Svilaji s čijeg se vrha pruža pogled na cijelo Peručko jezero i okolne planine. Za sve ljubitelje prirode i sporta možete se okušati u 160 km adrenalinske off-road vožnje gdje upoznajete lokalne ceste, prirodu i neistražen krajolik regije. Uz  to ova regija krije i dodatne pustolovne mogućnosti poput posjeta raznim špiljama ili penjanja po stijenama.

Gurmanski gušti i manifestacije

Od antike do danas Dalmatinska zagora je bila poznata po proizvodnji vina. Sunce, kvalitetna zemlja, ručno branje grožđa koje se još uvijek primjenjuje odlike su kojima se vinari Dalmatinske zagore s ponosom diče. Tematske staze prekrivene vinogradima vode vas do kušaonica autohtonih sorti vina: crljenka, pošipa, maraštine, debita, hrvaštine. Dalmatinska zagora  također je i pravi raj za gurmane, poznat po vrlo ukusnim i jedinstvenim jelima. Osim sinjskih arambaša, uvijek gostoljubivi stanovnici Zagore rado će ponuditi i razne delicije poput žaba, cetinske pastrve, vrličkih uštipaka i dugopoljskog pršuta. Od nadolazećih manifestacija u muzeju triljskog kraja od 21.prosinca možete uživati u Izložbi božićnih motiva, živim jaslicama kao i u božićnom sajmu .

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close