Napravljen uži izbor za poslodavca godine za osobe s invaliditetom

Autor: Promo , 10. svibanj 2019. u 08:07
Prošlogodišnji dobitnici s ravnateljicom ZOSI-ja Damirom Benc i ministrom rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) je početkom 2018. ponovno pokrenuo projekt pod nazivom ‘Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ u cilju podizanja svijesti javnosti isticanjem poslodavaca koji primjenjuju dobru praksu u zapošljavanju i održivom radu osoba s invaliditetom. Projekt se s istim ciljem nastavlja se i u 2019. godini.

Provedbu projekta i ove godine podržavaju partneri koji su među najvažnijim dionicima procesa uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada i svojim aktivnostima potiču i provode mjere na području zapošljavanja osoba s invaliditetom: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada, Portal Moj posao te Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH.

Projekt je ove godine podržala UN-ova inicijativa za održivi razvoj Global Compact, najveća inicijativa za održivi razvoj i odgovorno poslovanje u svijetu, s preko 13.000 članova u 170 država i lokalnim mrežama u više od 85 zemalja. Nositelj inicijative u Hrvatskoj je Hrvatska udruga poslodavaca koja, upravljajući Global Compact mrežom Hrvatska, potiče snažnije uključivanje poslovnog sektora u aktivnosti s područja društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja.

U provedbi projekta, pri odabiru poslodavaca koji svaki u svojoj kategoriji konkurira za nagradu, usko surađuju Služba za kontrolu kvotnog zapošljavanja, Služba za razvoj projekata te Služba za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda. U projekt su uključeni poslodavci javnog i privatnog sektora koji zakonom propisanu kvotu ispunjavaju zapošljavanjem osoba s invaliditetom.

Uži izbor potencijalnih dobitnika napravljen je na temelju podataka iz Očevidnika zaposlenih osoba s invaliditetom koje prati i analizira Služba za kontrolu kvotnog zapošljavanja. Projektni timovi ZOSI-ja proveli su terenske obilaske svih nominiranih poslodavaca, koristeći pritom priliku da pobliže upoznaju rad, uvjete, potrebe, izazove s kojima se poslodavci susreću.

Također, ovo je bila prilika za savjetovanje i informiranje poslodavaca koje se odnosi na mogućnosti ispunjavanja obveze kvotnog zapošljavanja, poticaje ZOSI-ja koje mogu koristiti, prilagodbu na rad s osobama s invaliditetom, prilagodbu radnog mjesta, te ostvarili suradnju koja je i jedan od važnih projektnih ciljeva. Članovi tima proveli su i razgovore sa zaposlenim osobama s invaliditetom kod svakog poslodavca.  Timovi Zavoda su tijekom travnja i početkom svibnja obišli i ostvarili suradnju s ukupno 26 poslodavaca u 17 gradova Republike Hrvatske.

Šest kategorija

Nagrada će se dodijeliti najboljim poslodavcima u 6 kategorija: mikro poslodavac, mali poslodavac, srednji poslodavac, veliki poslodavac, poslodavac iz državnog, javnog i lokalnog sektora te primjer dobre prakse.

Primjer dobre prakse, kategorija je poslodavaca nominiranih od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za profesionalnu rehabilitaciju i Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koji su temeljem svojih iskustava u radu istaknuli poslodavce koji nužno nemaju u potpunosti ispunjenu kvotu zaposlenih osoba s invaliditetom, ali organizacijom rada, voljom, osviještenošću i trudom osiguravaju osobama s invaliditetom sigurne i prilagođene uvjete rada te održiv i učinkovit rad. 

Poslodavci kao neizostavni partneri u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom

ZOSI je iniciranjem i pokretanjem ovog projekta stavio naglasak upravo na poslodavce, kao neizostavne partnere u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Stoga se ovaj projekt provodi s namjerom poticanja suradnje s poslodavcima kako bi se zajedničkim aktivnostima, kroz partnerstvo otvorile nove mogućnosti i ideje uključivanja u rad osoba s invaliditetom na obostranu korist.

Upravo uzajamna suradnja s poslodavcima omogućava analizu potreba, uvid u stvarno stanje na terenu, a sukladno tome daje smjernice za kreiranje učinkovitih mjera za rješavanje problema i odgovaranje na potrebe poslodavaca i osoba s invaliditetom, čime ZOSI provedbom ovakvih aktivnosti ostvaruje jedan od svojih najvažnijih ciljeva.

Kao završna projektna aktivnost organizirat će se svečana dodjela nagrada na kojoj je biti objavljeni Poslodavci godine za osobe s invaliditetom za 2018. godinu, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Poslodavci će se imati priliku sami predstaviti javnosti, a kao nagrada bit će im uručeno umjetničko djelo mladog autora, studenta Akademije za likovnu kulturu u Osijeku Antonia Rendulića, koji je i sam osoba s invaliditetom.

Tom se prilikom također želi podići svijest o osobama s invaliditetom koji mogu biti uspješni na mnogim, područjima i vlastitim trudom, zalaganjem i upornošću osigurati vlastitu materijalnu egzistenciju i samostalnost.

New Report

Close