Nagrađivani Deceuninck dokazao da otpad ne postoji!

Autor: Promo , 30. listopad 2019. u 12:02
Foto: Elegante

Deceuninck je jedno od prvih poduzeća koje je dobilo certifikat EuCertPlast, kao i oznaku VinylPlus za održive proizvode i proizvodne procese.

Otpad ne postoji i to čvrsto zagovara poduzeće Deceuninck, jedan od većih globalnih igrača za proizvodnju PVC profila za prozore i ostala građevinska rješenja. Ima prodajne lance u više od 90 zemalja i uz preko 3700 zaposlenih, Deceuninck redovito opskrbljuje preko 4000 kupaca.

Deceuninck je jedno od prvih poduzeća koje je dobilo certifikat EuCertPlast, kao i oznaku VinylPlus za održive proizvode i proizvodne procese. Deceuninck grupa jedna je od prvih potpisnika Povelje o održivom poduzetništvu Zapadne Flandrije, inicijative čiji su ciljevi promicanje održivih poslovnih praksi i ostvarenje napretka na ekološkoj, ekonomskoj i društvenoj razini. U svim zemljama u kojima posluju, kompanija redovito organizira i sudjeluje na seminarima i pruža svojim partnerima kontinuiranu tehničku podršku te aktivno radi na edukaciji svih djelatnika.

Deceuninck među prvima prepoznao važnost cirkularne ekonomije

Ova belgijska grupacija proizvodi visokokvalitetne profile od materijala koji se u potpunosti mogu reciklirati. Početkom 2019. godine otvorili su postrojenje za recikliranje i izradu kompozitnih materijala koje godišnje reciklira do 45.000 tona PVC-a, pa na taj način smanjuju emisiju CO2 za oko 90.000 tona.

Reciklirani PVC koristi se za proizvodnju novih profila, a na taj način dobivena sirovina može se ponovno koristiti sedam puta. Osim što se na taj način doprinosi zaštiti okoliša, kvalitetno proizvedeni i dizajnirani profili čuvaju naš planet, ali donose uštedu tako što se u zimskim mjesecima manje troši na grijanje. U konačnici će postrojenje za recikliranje poduzeća Deceuninck na godišnjoj osnovi od deponija ili spalionice poštedjeti više od 2 milijuna prozora.

No da su usmjereni na čitav svijet dokazuje činjenica da su predstavnici Deceunincka u Hrvatskoj 2019. godine potpisali Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine i time postali jedni od partnera i aktivnih sudionika te inicijative. Neprestanim ulaganjem u alate za povećanje udjela recikliranih materijala kompanija štedi 90 posto energije u ponovnoj proizvodnji sirovina.

Ovim ulaganjem poduzeće Deceuninck potvrđuje svoje uvjerenje da je PVC održiv i za budućnost siguran materijal za građevinsku industriju. Zahvaljujući niskoj toplinskoj provodljivosti PVC prozorski profili imaju trostruko učinkovitiju toplinsku izolaciju od aluminijskih profila.

Ekološka bilanca potvrdila održivost PVC-a

Najnovija tehnologija instalacije omogućuje poduzeću Deceuninck recikliranje PVC profila svih boja i različitih kompozita uključujući profile koji sadrže staklena vlakna. Tijekom postupka recikliranja svi se zagađivači uklanjaju, melju i sortiraju po boji. Nakon granulacije reciklirani materijal, koji je savršena alternativa neobrađenom materijalu, upotrebljava se za ekstruziju novih PVC prozorskih profila.

Zahvaljujući dugotrajnosti korištenja, a to je 50 godina i više, visokom stupnju energetske učinkovitosti i stopostotnom recikliranju, PVC prozori prednjače u analizama eko bilance i ekološke učinkovitosti. PVC prozori pokazuju visok stupanj ekološke osviještenosti i dugoročnu održivost razvoja proizvoda.

U usporedbi s drugim prozorima, PVC prozori postižu najbolje vrijednosti u smislu potrošnje energije i emisije CO2. Podaci istraživanja Politehničkog studija u Barceloni 2005. godine pokazali su da PVC prozori s dvostrukim ostakljenjem i udjelom reciklata od 30 % imaju najnižu potrošnju energije i uzrokuju najnižu emisiju CO2. Nakon toga slijede PVC prozori bez udjela reciklata te drveni prozori – obje vrste u izvedbi dvostrukog ostakljenja.

S druge strane, aluminijski prozori bez toplinskog odvajanja, točnije, termičkog mosta pokazali su rezultate koji su daleko od idealnih. Studija je uzela u obzir proces proizvodnje, vijek trajanja, recikliranje kao i odlaganje otpada.

Nova generacija PVC prozora

Deceuninckova najnovija perjanica nagrađena je zbog svoje izrazite održivosti, a koju može zahvaliti ekološki prihvatljivom materijalu EcoPowerCore u jezgri profila koji se može reciklirati. Radi se o prozorskoj platformi Elegante, a do danas je dobila dvije važne nagrade za dizajn – German Design Award u kategoriji “Special Mention” i prestižnu Red Dot Award za 2019. godinu. Elegante se smatra novom generacijom PVC profila jer uz izuzetno minimalistički dizajn, kojim ostavlja dojam aluminijskog prozora, pruža optimalnu toplinsku i zvučnu izolaciju. Ističe se i po pitanju specijalne tehnologije lijepljenja kao i u pogledu sigurnosti – u području protuprovalne zaštite sustav postiže klasu otpornosti RC2 koju policija preporučuje kao standard za prozore. Uz bogati asortiman PVC prozora i vrata, Deceuninck i u drugim segmentima doma stvara lijepa i održiva rješenja.

Deceuninck je s razlogom stavio poseban naglasak na ekološki prihvatljive i održive proizvode. Plastika i okoliš globalne su teme kojima se pridaje posebna pozornost stoga je grupacija odlučila osigurati planetu sigurnu budućnost. Aktivno se zalažu za reciklažu plastike, odgovorno i održivo korištenje PVC-a. Za proizvodnju svojih profila koriste se samo bezolovni stabilizatori i ta rješenja su primjer kako na temelju intenzivnog istraživanja i dugogodišnjeg iskustva dolazi do razvoja održivih PVC sustava za prozore i vrata, zidne i krovne obloge, kao i dizajn terasa i uređenje okoliša.

New Report

Close