Mnogi naši studenti su već za vrijeme studiranja kreirali i realizirali poslovne ideje i tako osigurali svoju budućnost

Autor: Promo , 27. travanj 2018. u 09:13
Foto: press

Prof. dr. sc. Vladimir Šimović krajem ožujka izabran je za novog dekana Veleučilišta Baltazar u Zaprešiću.

Prof. dr. sc. Vladimir Šimović krajem ožujka izabran je za novog dekana Veleučilišta Baltazar u Zaprešiću. Šimović je redoviti profesor u trajnom zvanju, a tijekom svoje akademske karijere obavljao je cijeli niz strateških funkcija, bivši je dekan u dva mandata na Sveučilištu u Zagrebu i bivši prorektor za znanost i međunarodnu suradnju na Sveučilištu Sjever iz Koprivnice u jednom mandatu. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja, član je mnogih međunarodnih organizacija, a između ostalog je i počasni doktor Međunarodnog instituta za napredne studije u domeni sustavnih istraživanja, informatici i u kibernetici sa sjedištem Windsoru u Ontariju.

– Nedavno ste izabrani za dekana Veleučilišta Baltazar. Što vas je motiviralo za tu funkciju i koji su glavni ciljevi koje želite ispuniti u svom četverogodišnjem mandatu?

Čast mi je da sam jednoglasno izabran za dekana upravo na ovom Veleučilištu, za koje vjerujem da će se pod mojim vodstvom profilirati u još izvrsniju akademsku instituciju. Veselim se novim izazovima koji su preda mnom. Moj prvi i svakako najvažniji cilj je napredak Veleučilišta Baltazar Zaprešić u akademskom, stručnom i znanstvenom smislu. Također, želim stvoriti podlogu i omogućiti boljitak Veleučilišta u poslovnom smislu kroz konsolidaciju poslovanja i kadrova, te kreirati prepoznatljivost Veleučilišta po naprednim studijskim programima i primijenjenim istraživanjima povezanih s gospodarstvom Zaprešića, njegovog okruženja i šire (nacionalna, EU i svjetska razina). Intenzivno ću raditi na međunarodnoj prepoznatljivosti Veleučilišta kroz Erasmus+ i druge programe kao i suradnje s inozemnim partnerima. Pred nama je i reakreditacija Veleučilišta Baltazar Zaprešić po novim ESG normama iz 2015. godine, za koju se intenzivno i temeljito pripremamo, a u planu je i eventualno ishođenje međunarodnih akreditacija za pojedine studijske programe.

– Kako danas vidite Veleučilište Baltazar, koje su njegove glavne prednosti u odnosu na ostale slične obrazovne institucije, a gdje još ima mjesta za napredak?

Veleučilište Baltazar Zaprešić se u svojih 17 godina postojanja razvilo u jedno od najvećih privatnih Veleučilišta u Hrvatskoj s vrlo kvalitetnim i stručnim studijskim programima, kvalitetnim nastavnicima i razvijenim svim segmentima potrebnima za što ugodnije studiranje. Do sada napravljeno odlična je podloga za daljnji razvoj, tako da se Veleučilište trenutno nalazi na prekretnici izlaska na međunarodnu veleučilišnu i drugu visokoučilišnu scenu s pojedinim najkvalitetnijim programima, studentima i profesorima.

Kako kontinuirano raste broj studenata i profesora potrebe za novim prostorima su konstanta. Zaprešićki prostori Veleučilišta su se tako nekoliko proširivali i trenutno su sve dvorane popunjene. U sklopu naše Zaprešićke priče tu je i Projekt Kampus koji je planiran, kao i korištenje Novih Dvora. Za oba projekta planira se partnerstvo u financiranju putem EU projekata. Osim Zaprešića, tu su i naši moderni prostori u Zagrebu u Lastovskoj ulici, u kojima se odvija nastava studija Komunikacijskog menadžmenta i Menadžmenta javnog sektora, te prostori u kojima se odvija nastava u Biogradu na moru.

– Baltazar ima više različitih studija iz više različitih znanstvenih polja. Možete li reći koji su najpopularniji te namjeravati li uskoro uvoditi neke nove studijske programe ili nadopunjavati postojeće?

Trenutno se na Veleučilištu Baltazar Zaprešić izvodi više različitih studija iz više različitih znanstvenih polja. Najviše studenata upisuje naš preddiplomski stručni studij Poslovanje i upravljanje u sklopu kojeg biraju usmjerenje po svojoj mjeri, a mogu odabrati: Poslovnu ekonomiju i financije, Menadžment u kulturi i Menadžment uredskog poslovanja. Prije dvije godine, razvili smo preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije, u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju informacijske i komunikacijske znanosti. Radi se o novom studiju za koji očekujemo povećani interes tijekom godina, obzirom da IT tržište kontinuirano raste i potražnja za takvim ekpertima veća je od trenutne ponude. Uz preddiplomske studije tu su i specijalistički diplomski stručni studiji: Projektni menadžment, Komunikacijski menadžment, Financijski menadžment i jedinstveni studij Menadžmenta javnog sektora.

Na Veleučilištu je razvijen i program specijalističkog diplomskog stručnog studija Upravljanje inovacijama. Za ovaj program nam je dodijeljena pozitivna akreditacijska preporuka Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Sada su nam u planu predradnje nužne za provedbu isplativog pokretanja ovakvog studijskog programa koji je povezan sa gospodarstvom Zaprešića, Zagreba, Zagrebačke županije i šire koji se bave razvojem inovacija. Uz Upravljanje inovacijama razvijaju se i neki novi studijski programi za koje čekamo dopusnice, tako da ćete u budućnosti čitati i o tome.

Koliko Baltazar surađuje s obrazovnim ustanovama u inozemstvu, posebice na planu razmjene studenata i djelatnika Veleučilišta?

Plan nam je intenzivna internacionalizacija Veleučilšta, želimo razvijati međunarodne odnose s partnerskim ustanovama u svijetu, poticati mobilnosti studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, te što više sudjelovati u međunarodnim projektima i programima u području visokog obrazovanja. S obzirom na sve globalne promjene, a radi što veće internacionalizacije Veleučilište Baltazar potpisalo je Erasmus povelju za visoko obrazovanje 2013. godine, te se obvezalo za provedbu iste za razdoblje 2014. – 2020. Ove godine smo studente, profesore i nenastavno osoblje razveselili s dodatnim mogućnostima za mobilnost, jer smo preko Erasmus+ programa ostvarili gotovo 100% više financijskih sredstava iz EU, čak preko 95.000 eura. Za nas je ovaj razvoj važan zbog čega studente i zaposlenike potičemo da iskoriste jedinstvenu priliku koja im se pruža – da studiraju, odrade stručnu praksu ili usavršavanje u gotovo 20 partnerskih zemlja u Europi i svijetu.

Kao jedan od najvećih problema današnjeg obrazovnog sustava u Hrvatskoj ističe se loša usklađenost s potrebama tržišta rada i nedostatak primjenjivih znanja. Koliko je stručna praksa uključena u obavezni dio nastavnog procesa na Baltazaru te pratite li i podržavate vaše studente i nakon završetka studija?

Veleučilište Baltazar Zaprešić visoko je učilište fokusirano na stručna i primjenjiva znanja. Upravo je zato kod nas stručna praksa obvezan dio nastavnog procesa za sve studente preddiplomskih stručnih studija i usmjerenja. Stručna praksa ima za cilj uvesti studenta u djelokrug poslovanja prema sadržaju studijskog programa, a prema jasno definiranim ishodima učenja. Ishodi učenja stručne prakse jamče susretanje s poslovnom problematikom koja studenta dodatno priprema za tržište rada.

Naši syllabusi, predavanja, seminari i vježbe organizirani su tako da studentima pruže praktična znanja, te da ih se upozna s alatima koji su primjenjivi u praksi. To im daje dobru podlogu i otvorena vrata za sudjelovanjem na raznim projektima i/ili osnivanjem tržišno sve popularnijih startupova, tvrtki i udruga. Imamo veliki broj studenata koji su upravo tijekom studija na Veleučilištu Baltazar, uz pomoć mentora kreirali i realizirali svoje poslovne ideje, i na taj način sami sebi osigurali perspektivnu budućnost. Jedan od posljednih pozitivnih primjera je i završni rad našeg studenta Marka Reisa koji je poslužio kao podloga za osnivanje muzeja ‘Kuća Šenoa’, o čemu su pisali i mediji.

Studentima su često vrlo bitne i dodatne, izvannastavne aktivnosti koje obogaćivanju njihov studentski život. Što u tom pogledu nudi Baltazar?

Osim studijskih programa, profesora i školarine, Veleučilište Baltazar Zaprešić je najčešći odabir studenata i zbog još nekoliko naizgled ‘neopipljivih’ razloga. Radi se o profesorima i asistentima koji su, uz to što su vrlo stručni i profesionalni, također i otvoreni te prijateljski nastrojeni prema studentima. Mi smo našim studentima na raspolaganju za sva pitanja, izazove i molbe, a kako bi svojim studentima omogućili što produktivnije i ugodnije studiranje oformili smo tim tutora. Radi se o mladim predavačima koji studentima pomažu tijekom studiranja tako što ih savjetuju kako najbolje i najbrže svladati obveze i izazove s kojima se susreću tijekom studiranja. Želimo da naši studenti dobiju maksimum od nas, te da im je vrijeme provedeno na Veleučilištu ugodno i pozitivno. Isto se odnosi na gostujuće studente, profesore te nenastavno osoblje koji dolaze na naše Veleučilište razmjenjivati i unapređivati svoja znanja, praksu i iskustvo.

New Report

Close