PJ Požežanka proizvodi gotovo pet desetljeća, evo kako im je uspjelo odoljeti konkurenciji

Autor: Sponzorirani članak , 14. ožujak 2014. u 17:27
Press foto

Kutjevo d.d. Kutjevo, poslovna jedinica Požežanka, najveći je proizvođač mlinsko-pekarskih proizvoda na području Požeško-slavonske županije.

Kutjevo d.d. Kutjevo,  poslovna jedinica Požežanka, najveći je proizvođač mlinsko-pekarskih proizvoda na području Požeško-slavonske županije.

Snaga i prednost Kutjeva u ovoj djelatnosti svakako proizlazi iz činjenice  da je u poduzeću u potpunosti zaokružen reprodukcijski lanac koji se popularno može nazvati „Od polja do stola“ budući da tvrtka uzgaja pšenicu, skladišti je u svojim silosima i melje u vlastitom mlinu, a potom više vrsta kruha kao i mnoštvo ostalih pekarskih proizvoda i peče u vlastitoj pekari. 

Već gotovo pet desetljeća (početak proizvodnje u pekari datira od 1965. godine) brojne generacije stanovnika Požeške kotline kao i obližnjih gradova Slavonije imaju mogućnost uvjeriti se u kvalitetu pekarskih proizvoda Požežanke.

Sama činjenica da ova proizvodnja egzistira toliki broj godina i uspješno odolijeva brojnoj konkurenciji svjedoči da je tržište prepoznalo visoku kakvoću pekarskog asortimana Požežanke kao i poslovnu korektnost i sigurnost opskrbe.

Godišnja  proizvodnja pekare kreće se u rasponu od 1.000 do 1.100 tona raznih pekarskih proizvoda. U strukturi proizvodnje najzastupljenije su osnovne vrste pšeničnog kruha (50 do 55 %), zatim slijede posebne vrste kruha (35 do 40%), te peciva 7 do 8%, a ostatak proizvodnje čine ostali pekarski proizvodi. Uz proizvodnju nekih tradicionalnih i već  dokazanih proizvoda,  sljedeći nove zahtjeve i trendove tržišta, kontinuirano se radi na iznalaženju i uvođenju u proizvodnju novih vrsta pekarskih proizvoda za koje se očekuje da će biti prepoznati i prihvaćeni od kupaca. Samo tijekom posljednje tri godine u proizvodni asortiman pekare uvršteno je oko 15 novih proizvoda koje je tržište vrlo dobro prihvatilo.             

Za potrebe distribucije svojih pekarskih proizvoda i opskrbu brojnih kupaca diljem požeške kotline te nekoliko većih susjednih gradova,  pekara raspolaže i  s vlastitim specijaliziranim voznim parkom kojim pravodobno kupcima dostavlja svoje proizvode.

Najveći kupci kruha i ostalih pekarskih proizvoda su veliki trgovački lanci koji imaju organiziranu maloprodajnu mrežu na lokalnom području: Konzum, Metalija-trans, Plodine, Billa, Mercator, KTC i drugi kao i neke javne ustanove  poput bolnica, škola i domova za starije osobe.   

Crtice iz povijesti Požežanke

1945. počeo raditi mlin kapaciteta 30 tona dnevno

1964. izgrađena prva parna pekara u Požegi

1969/70. obnova mlina,  kapacitet povećan na 80 t/h 

1970. počinje izgradnja silosa, sadašnji oblik i kapacitet poprima sredinom 1980.

Danas se kontinuirano radi na praćenju suvremenih tehnoloških trendova, modernizaciji peći, voznog parka, te drugih elemenata nužnih za suvremenu proizvodnju.

Kutjevo d.d. proizvodi gotovo pet desetljeća, evo kako im je uspjelo odoljeti konkurenciji 

New Report

Close