KONČAREV softver MARS u projektu “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA”

Autor: Promo , 27. prosinac 2019. u 08:40
FOTO: Promo

Kad je riječ o upravljanju energijom, znanje je uistinu moć. Napredne mreže (Smart Grid) iz temelja mijenjaju način na koji smo do sad koristili te plaćali za korištenje energenata. Nova tehnologija pomaže poboljšati učinkovitost i uštedjeti novac, no provedba potrebnih promjena zahtjeva stručnost i kvalitetna rješenja.

Za „pametno“ korištenje i upravljanje energijom KONČAR – Elektronika i informatika (KONČAR – INEM) isporučuje integralni sustav za praćenje, centralizirano prikupljanje, vizualizaciju i logičko upravljanje izmjerenim podacima, čija je osnova sustav MARS (Management and Automated Reading Software). Softver se sastoji od serverskog modula – aplikacije koja prikuplja i pohranjuje podatke te web modula – aplikacije za interakciju sa korisnikom.

KONČAR MARS softver služi kao most između senzora i brojila (izvora podataka), različitih komunikacijskih protokola i pohrane na serveru s mogućnošću raznovrsne obrade, analize i distribucije tih podataka. Najnoviji projekt je „Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA” za Grad Karlovac u kojem INEM isporučuje cjelokupan sustav zajedno sa partnerom OIV (Odašiljači i veze).

Ovim projektom implementiran je testni sustav „naprednog grada“ (Smart City) s vizualizacijom podataka, koji omogućava prikupljanje podataka o potrošnji svih energenata i vode, kvalitete i temperature zraka, buke, podataka o prikupljenom otpadu te stanja na parkiralištima. Sustav se temelji na integriranom rješenju OiV-a i KONČAR – INEM-a koji koristi OIV Smartino IoT (LoRa WAN) tehnologiju za prijenos podataka i INEM-ov softver MARS za obradu i vizualizaciju podataka, te različite uređaje i senzore.

Sustav omogućuje prihvat podataka iz uređaja/senzora različitih proizvođača, nadzor i upravljanje korištenjem radijske mreže LoRaWAN male snage čime se omogućuje korištenje i baterijski napajanih uređaja, a svi podaci dostupni su poslovnim sustavima gradskih tvrtki, a po potrebi i građanima. LoRaWAN tehnologija pokriva široki spektar primjene od vodomjera, plinomjera, električnih brojila, upravljanje i nadzor javnom rasvjetom, senzora kvalitete zraka, buke, zauzetost parkirališta, senzora za praćenje vodostaja, senzora temperature, vlage, kvalitete vode, GPS praćenja te dodatno omogućuje integraciju drugih tehnologija, odnosno omogućuje integraciju postojećih krajnjih uređaja (kao što su npr. regulatori toplinskih podstanica ili različiti PLC uređaji) u LoRaWAN ekosustav. Cilj projekta je kroz prikupljanje, distribuciju i analizu podataka i informacija utvrditi koje korisne podatke sustav treba generirati, sve radi budućeg učinkovitijeg upravljanja i boljih rezultata za gradsku upravu i ostale gradske subjekte te donošenje strateških odluka za daljnji razvoj, kao i za kvalitetniju uslugu građanima. Podaci će se koristiti, između ostalog, i za pripremu projekata iz Strategije za prijavu sufinanciranja iz bespovratnih sredstava budućih ESI fondova, kao i iz drugih mogućih inovativnih programa Europske unije kojima se potiče razvoj pametnih gradova.

Dodatno, Grad Karlovac i gradske tvrtke dobit će potrebno iskustvo i uvid u tehnologije i Smart City rješenja koja će im omogućiti unapređenje poslovanja kroz uštede, optimizacije i inovativne usluge dok će građani dobiti mogućnost korištenja inovativnih usluga koje osiguravaju povećanja kvalitete života u Gradu Karlovcu i optimalnu potrošnju resursa.

New Report

Close