KONČAR razvio RTGo – digitalni sustav za održavanje koji koristi tehnologije proširene stvarnosti

Autor: Promo , 31. srpanj 2019. u 09:41
Foto: Miro Antonijević iz KONČARA na prezentaciji RTGo sustava

Elektroenergetska postrojenja poput hidroelektrana i vjetroelektrana prostorno su velike okoline i sadrže brojne uređaje.

Objekti se smatraju kritičnom infrastrukturom i od njih se očekuje stalan rad i visoka raspoloživost. Tradicionalno su automatizirana digitalnim sustavima za upravljanje i nadzor (engl. SCADA – Supervisory Control And Data Acquisition) uz koje u postrojenjima postoji vješto i obučeno osoblje zaduženo za održavanje strojeva u funkciji. Samo jedan kvar u podsustavu elektroenergetske mreže može uzrokovati značajne financijske probleme, s obzirom na to da je oprema izrazito skupa, a i vrijeme neaktivnosti potrebno za otklanjanje kvara stvara velike gubitke u proizvodnji.

Da bi se smanjio utjecaj takvih problema, propisane su redovne procedure održavanja kako bi se što bolje predvidjeli kvarovi i otklonili prije nego što se dogode. Takve procedure mogu sezati od preventivnih vizualnih inspekcija opreme, preko procesa kojima se analiziraju automatizacijski digitalni SCADA podaci, do popravaka kad se kvar već dogodio. Izostanak automatizacije ovih procesa čini nadzor i održavanje ranjivim na ljudsku pogrešku.

KONČAREV sustav proširene stvarnosti

Ovi izazovi bili su inspiracija stručnjacima KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport koji su razvili RTGo – digitalni sustav za održavanje koji je sposoban prikazati SCADA informacije bilo gdje u realnom vremenu koristeći tehnologije proširene stvarnosti. RTGo (Real-Time Go) namijenjen je poboljšanju aktivnosti održavanja postrojenja na način da ih ubrza, olakša i napravi sigurnijim, kao i da omogući predikciju budućih kvarova.

– RTGo sustav je izgrađen kao distribuirani sustav s mogućnošću kreiranja, opisivanja i dodjeljivanja radnih naloga održavanja operaterima, te nudi mogućnost pregleda svih trenutnih i prošlih radnih aktivnosti. Sastoji se od tri glavne komponente: servera, aplikacije za web preglednik te aplikacije za pametne telefone – objašnjava dr. sc. Miro Antonijević, rukovoditelj Sektora za aplikacije u realnom vremenu u KONČAR – Inženjeringu za energetiku i transport te dodaje: – Sustav nudi upute procesa, sakupljanje dokaza o obavljenim zadacima održavanja te daje pristup automatizacijskim informacijama korištenjem tehnologije proširene stvarnosti s kojom je moguće prikazivati aktualne podatke bilo gdje u postrojenju.

Činjenica da se podaci mogu prikazati bilo gdje je bitna jer u elektranama često takve informacije nisu dostupne na mjestu održavanja. Tad su potrebni dodatni napori da bi se podacima pristupilo, pa se na primjer zove operatera u sobi za kontrolnim računalom kako bi on pročitao točne informacije. Tako se može dogoditi da operater pročita pogrešne podatke ili se pogrešni podaci od njega mogu i zatražiti. 

– Sustav RTGo rješava i ovaj problem jer nudi mogućnost postavljanja informacija o automatizaciji, uz pomoć KONČAR markera proširene stvarnosti – govori Antonijević. – Marker se izradi i postavi na mjesto interesa i jednom kad radnik za održavanje uključi aplikaciju RTGo na pametnom telefonu i usmjeri kameru na marker, aplikacija otkriva oznaku i dekodira identifikator podatka. Zatim preuzima trenutnu vrijednost  procesnog podatka i prikazuje ju virtualno putem markera – zaključuje Antonijević.

Implementacija u Vjetroelektrani Pometeno brdo

RTGo je implementiran na vjetroelektrani Pometeno brdo koja se nalazi u blizini Splita. Elektrana ima šesnaest vjetroagregata s ukupnom snagom od 20 MW, od čega je petnaest snage 1 MW, a dva snage 2,5 MW. 

Vjetroagregati zahtijevaju svakodnevno održavanje, od redovitih provjera opreme na tlu do aktivnosti u turbini koja se nalazi na 60 metara visine. Ako se pojavi kvar u vjetroagregatu, razdoblje neaktivnosti stvara velike financijske gubitke i zahtijeva izvršavanje složenih i opasnih postupaka. Također, ponekad se aktivnosti održavanja moraju staviti na čekanje zbog određenog procesa uklanjanja kvarova u slučaju nužde, što povećava potrebu za digitalnim sustavom koji može pratiti aktivnosti održavanja. S RTGo sustavom radnik sada samo usmjerava pametni telefon prema markeru smještenom na vrhu turbine i na zaslonu vidi sve potrebne informacije. Proces je puno brži, sigurniji za radnika i mogućnost ljudske pogreške je otklonjena. 

Prednosti sustava s proširenom stvarnošću

RTGo sustav za održavanje sa SCADA integracijom i vizualizacijom procesnih podataka pomoću proširene stvarnosti zaštićen je kao novo autorsko djelo u Centru za intelektualno vlasništvo Hrvatske autorske agencije. 

Korisnici RTGo-a na vjetroelektrani Pometeno brdo izrazili su veliko zadovoljstvo sustavom, a kao najveće prednosti izdvojili su to što se svi podaci mogu dohvatiti lako, a digitalizacija je eliminirala potrebu za pohranom podataka o održavanju na velikim količinama papira. Kao korisnu značajku sustava ističu i pristup informacijama bilo gdje i u bilo kojem trenutku, a sva ova iskustva su potvrda da je KONČAR razvojem RTGo-a napravio značajan korak naprijed u području nadzora i upravljanja elektroenergetskih postrojenja. 

New Report

Close