Istovremeno trgovanje najstarijom i najmlađom valutom na svijetu

Autor: Promo , 19. prosinac 2017. u 09:03
FOTO: Bojan Bratuša, izvršni direktor tvrtke Moro&Kunst d.o.o.

Iako se laicima može učiniti da se radi o nečem sasvim novom, stručnjaci su s ovim dijelom financijskog sektora upoznati od njegovih početaka.

Tema kriptovalute, posebno njezine najpoznatije inačice bitcoina, posljednjih je mjeseci jedna od najaktualnijih u javnom prostoru. Iako se laicima može učiniti da se radi o nečem sasvim novom, stručnjaci su s ovim dijelom financijskog sektora upoznati od njegovih početaka. Na europskom, a time i hrvatskom tržištu, u tom se kontekstu posebno ističe međunarodna tvrtka za trgovinu plemenitih metala Moro&Kunst sa sjedištem u Zagrebu, s čijim smo izvršnim direktorom Bojanom Bratušom imali prilike porazgovarati o inovacijama koje nude. Naime, u tvrtki Moro&Kunst ističu da su prvi na svijetu udružili najstariju i najsuvremeniju valutu, pa se tako kod njih investicijsko zlato može kupovati za bitcoine – ali i obratno. Ponosni su, naglašavaju, što su ovim modelom trgovanja premostili jaz između digitalnog i fizičkog svijeta. Tamara Beljak, voditeljica podružnice tvrtke Moro&Kunst, a ujedno i izvršna direktorica tvrtke BTX People koja klijentima pruža savjetodavne usluge u vezi kriptovaluta te usluge upravljanja, pojasnila je koje su prednosti takve cjelovite usluge.

Kako ste krenuli s investicijskim zlatom?

B. Bratuša: Tvrtka Moro je posao s investicijskim zlatom započela 2005. godine, kada je u Sloveniji implementirana zakonska regulativa EU kojom se zlato oslobađa PDV-a prilikom prodaje i kupnje. U sljedećih smo deset godina prodali oko 15 tona zlata. Nakon što je s prvim danom siječnja 2013. godine i u Hrvatskoj ukinut poseban porez na plemenite kovine te s prvim srpnjem iste te godine, ulaskom Hrvatske u EU, i PDV na investicijsko zlato, stvoreni su svi preduvjeti za ekspanziju trgovanja i na hrvatskom tržištu. Trenutačno smo najsnažniji trgovci investicijskim zlatom na ovom području, a kovnice Argor Heraus iz Švicarske te Münze Österreich iz Austrije naši su partneri za dobavu investicijskog zlata.

Kako održavate svoju poziciju na tržištu?

B. Bratuša: Jedna od naših najvažnijih odluka bila je da sav know how držimo unutar tvrtke, što je iziskivalo poprilične investicije. U počecima poslovanja svu smo zaradu preusmjeravali upravo u razvoj, edukaciju i usavršavanje kako bismo postigli onu razinu stručnosti koja će investitorima ulijevati povjerenje. Posljednjih 10 godina ulažemo u sebe, no može se reći da i dalje neprekidno učimo. Danas se stvari mijenjaju iz dana u dan i u tim je okolnostima teško prognozirati desetljeće ili dva unaprijed kako je u tradicionalnim sustavima bio slučaj.

Koje bi, po vašem mišljenju, bile najveće prednosti kriptovaluta, konkretno bitcoina o kojem se posljednje vrijeme podosta piše? Kako izgleda trgovanje zlatom i bitcoinima, kako usklađujete cijene?

B. Bratuša: Kod nas se cijena zlata formira u skladu s burzovnom cijenom trenutačno otvorenih burza, koja se osvježava svakih pet minuta. U trenutku zaključivanja prodaje ili otkupa, cijena zlata se fiksira te se vrši otkup te se bitcoini uplaćuju na dati Wallet. Bitstamp je jedna od najvećih mjenjačnica na svijetu i jedina financijska institucija licencirana za redovitu razmjenu bitcoina. Moro&Kunst uključen je u sustav Bitstampa, pa svaki klijent Bitstampa svoje zlato u fizičkom obliku može primiti na kućnu adresu na području Europske unije ili osobno u poslovnicama Ljubljani ili Zagrebu. Kupnja se također može izvršiti putem web shopa s kojim smo započeli već 2014 godine. Jedna od niza prednosti bitcoina, uz njegovu decentralizaciju u odnosu na tradicionalne monetarne sustave, jest što nema transakcijskih troškova, odnosno svedeni su na minimum i sav je promet transparentan. Zbog ograničenja na 21 milijun bitcoina globalno, ne prijeti mu ni inflacija, a rast ove valute je sasvim organski. Ako gledamo tehnički, Bitcoin i zlato imaju iste karakteristike: ograničena količina, nema poreza pri kupnji ili prodaji, te nema kapitalske dobiti.

Zašto baš zlato i koje su prednosti pohranjivanja vrijednosti u ovom obliku?

B. Bratuša: Zlato je sigurna investicija, otpornija na poremećaje na tržištu i to je odavno prepoznato na tržištu, pa i kod investitora koji radije svoj novac pretoče u zlato umjesto u dionice ili nekretnine. Kamate na depozite su kod banaka poprilično oslabile, s tim da su u slučajevima kakvih tektonskih poremećaja garantirani iznosi do 100 tisuća eura . Za 12 kilograma zlata ste u Starom Rimu mogli kupiti veliku obiteljsku kuću, što otprilike u protuvrijednosti možete dobiti i danas. To dovoljno govori o stabilnosti vrijednosti zlata. Naravno, naš je posao da sugeriramo, ne isključujemo nikad druge mogućnosti te u konačnici klijentu ostavljamo mogućnost da sam odluči o svojoj investiciji. Jedan važan dio našeg djelovanja je edukacija, pa je učestao povratak klijenata nakon što razmisle o onome što smo im preporučili, odnosno iznijeli sve relevantne informacije. Ako pogledamo kretanje cijene zlata od 1833. do danas, jasno je, da je investicijsko zlato kroz povijest jedini instrument očuvanja imovine. Najvažnije je ipak što investitor posjedovanjem investicijskog zlata u fizičkom obliku ima svoju investiciju pod svojom kontrolom i sam raspolaže s njom.  

Uz temeljno poslovanje, razvila se i tvrtka koja pruža savjetodavne usluge. Možete li nam približiti o čemu se točno radi?

T. Beljak: Tvrtka BTX People je s radom započela ove godine kao nadogradnja postojeće ponude usluga prodaje i otkupa investicijskog zlata, nakon što smo uvidjeli potrebe klijenata za informacije o kriptovalutama, i nakon što su nas prepoznali kao provjerene i stručne osobe. Naši su analitičari na raspolaganju svim potencijalnim investitorima kao savjetnici kod kupnje kriptovaluta te za druge vrste upravljanja portfeljima. Ljudi se sve više okreću novim valutama uz ulaganja u zlato jer tako imaju veću kontrolu nad svojom imovinom koja je, k tome, kako smo i ranije naveli, otpornija na velike promjene vrijednosti.

Što biste, dakle, izdvojili kao vaše komparativne prednosti?

T. Beljak: Imamo jaku analitiku, snažan IT i odlične stručnjake što se tiče trgovanja na području kriptovaluta. K tome, nudimo usluge implementacije platnog sustava preko bitcoina i drugih kriptovaluta. Vjerujemo da kupcima treba otvoriti sve kanale i ubrzati njihove financijske procese. Naši klijenti surađuju i s tvrtkom Moro, tako da smo im osigurali da na jednom mjestu mogu povezati svoje interese vezane uz zlato s onima vezanima uz kriptovalute i time zatvorili kompletnu priču oko ulaganja u druge oblike financijskih instrumenata od onih na koje je većina navikla.

Što mislite pod pojmom all in one usluga?

T. Beljak: Prvenstveno nudimo tvrtkama mogućnost uvođenja procesa plaćanja prodaje robe i usluga putem bitcoina. To znači analizu poslovnih procesa, pripremu izvođenja, te samu implementaciju plaćanja u BTC, koja rezultira nižim troškovima transakcija, pogotovo u usporedbi s platnim karticama, a što je najvažnije, nema dodatnih troškova. U primjeru bi to značilo: ponuđeni produkt košta 100,00 kn i tvrtka na svoj račun dobiva 100,00 kn, a ovisno o odabranom modelu, moguće i već isti dan novac.

S druge strane, a prema vašim dosadašnjim iskustvima, koja je najveća zabluda javnosti oko bitcoina?

T. Beljak: Kao i kod svih financijskih instrumenata, treba izbjeći stampedo i euforiju. Prilikom promatranja tržišta treba biti smiren i analitičan te racionalno odlučivati u skladu s mogućnostima. Definitivno najveća pogreška svakako je prelaženje preko granica vlastitih mogućnosti. Kao i kod ulaganja u zlato, tako i kod kriptovaluta, klijentima savjetujemo da ulažu isključivo sredstva bez kojih mogu adekvatno nastaviti život. Greška je naravno, ne manje bitna, misliti da sve novo i možda vama nepoznato odmah znači ilegalno i lažno. Svakako je bitno prvo poznavati materiju u što god da ulažete novac.

Po čemu smatrate da ste ispred drugih?

T. Beljak: Uz iskustvo stečeno u tvrtki Moro, te stalna educiranja i certificiranja na području kriptovaluta, posebnu prednost nam ipak daje velik broj stalnih klijenata koje savjetujemo pri upravljanju i svakim danom sve više novih koji nam pomažu da mislimo unaprijed, i razvijamo nove usluge s kojima smo sigurno u korak s onime što dolazi. Svakako bih spomenula jedan od možda najbitnijih certifikata koje imamo, a to je Blockchain for Technical Executives and Analysts, koji je svakako zaslužan za razumijevanje materije od samog nastajanja, pa tako s lakoćom pratimo sve novosti u svijetu kriptovaluta.

Kakvo je kretanje cijene bitcoina kao najstarije kriptovalute?

T. Beljak: Bitcoin je svojim tehničkim karakteristikama zamišljen kao zamjena za klasični novac. U početku su ga rudarili i izmjenjivali entuzijasti, zato je njegova cijena bila niska. S početkom rada prvih mjenjačnica kao što je Bitstamp, počela je i razmjena na osnovi ponude i potražnje, što mu je određivalo cijenu kao što je to slučaj i danas. Bit svega je svakako uvođenje tehnologije Blockchaina u procesu razmjene bitcoina. Tako da u ovom trenutku ne možemo realno reći ništa konkretno o njegovoj cijeni, je li ona visoka ili niska. Implementacijom u platne sisteme, njegova vrijednost raste, tako da smo mišljenja da je tek na početku. Uspoređujući ga sa zlatom starim par tisuća godina, bitcoin je tek proslavio 7. rođendan, pokazuje da je svakako tehnologija s budućnošću. Zvao se on bitcoin il nekako drugačije, ovaj se proces više ne može zaustaviti. Procjenjujemo da kriptovalute i njihovo korištenje diktiraju i brži razvoj i prilagođavanje financijskih institucija potrebama ljudi.

Kakvi su vam planovi za razvoj BTX-a za nadolazeću godinu?

T. Beljak: Svakako bih istaknula veljaču 2018., u kojoj na tržište stavljamo vlastite bankomate za kupnju i prodaju kriptovaluta, dostupnih na platformi Bitstamp, na što smo izuzetno ponosni. Bankomati za razmjenu bitcoina već postoje kao takvi, ali ovo je svakako projekt koji smo od početka razvili sami i s obzirom na likvidnost tvrtke i poznavanje tržišta svakako će biti nešto drugačije, gdje ćemo, u okviru zakona, klijentima pružiti sve načine trgovanja kriptovalutama na jednom mjestu. 

New Report

Close