Iskoristite vaše vrijeme na najbolji mogući način

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2019. u 11:52
Foto: promo

Istekla vam je vozačka dozvola ili putovnica, a nikako da nađete vremena za odlazak u najbližu policijsku postaju? Propustili ste roditeljski sastanak, a želite saznati koju ocjenu je vaše dijete dobilo na ispitu iz matematike? Živcira vas beskrajno čekanje u nepreglednim redovima?

Sigurno ste se puno puta našli u ovakvim ili sličnim situacijama te se zapitali postoji li jednostavniji i brži način da obavite svoje obaveze. Danas svi pričaju o digitalizaciji, ali znate li doista što vam ona stvarno omogućuje? Nemojte da vas loša informiranost košta vremena i živaca, uporabom dostupnih digitalnih usluga možete iskoristiti vaše vrijeme na najbolji mogući način.

Sustav e-Građani omgućuje vam brz i jednostavan pristup velikom broju usluga javne uprave, bez nepotrebnog obilaženja institucija i gubitka vašeg dragocijenog vremena. Pristupite izvodu iz matične knjige rođenih ili vjenčanih, e-Dnevniku, Osobnom korisničkom pretincu i brojnim drugim javnim elektroničkim uslugama dostupnim u svakom trenutku, na jednom mjestu.

Kako biste mogli koristiti elektroničke usluge sustava e-Građani potrebno je imati jednu od vjerodajnica koje sustav prihvaća, a koje služe za vašu elektroničku identifikaciju (npr. korisničko ime/lozinka, token, digitalni certifikat). Vjerodajnice se međusobno razlikuju prema razini sigurnosti i načinu korištenja, a svaka usluga određuje koja je minimalna potrebna razina sigurnosti vjerodajnice koju trebate. Osim vjerodajnica Ministarstva uprave – ePASS i mToken, građanima su dostupne i elektroničke vjerodajnice Financijske agencije – Fina Soft Certifikat te Fina RDC osobni certifikat i poslovni certifikat na kripto uređaju.

Fina je partner u razvoju Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) te pruža podršku Vladi Republike Hrvatske u području uspostave i održavanja jedinstvenog elektroničkog identiteta za sve građane Republike Hrvatske.

Fina je pionir u Hrvatskoj u pružanju digitalnih usluga povjerenja te digitalno poslovanje prepoznaje kao svoje prirodno okruženje. Već 16 godina kvalificirani je izdavatelj digitalnih certifikata pomoću kojih se osigurava nedvojbena autentikacija korisnika u elektroničkom servisu, kao i primjena elektroničkog potpisa tamo gdje je on omogućen ili potreban. Osim toga, već duže vrijeme pruža usluge vremenskog žiga, eRačuna, eArhive, raznih elektroničkih registara, ePlaćanja i niza ostalih digitalnih servisa. Trenutno Fina intenzivno radi na razvoju servisa za financijsku industriju i državni segment, što će rezultirati zanimljivim digitalnim rješenjima na dobrobit građana i poslovnih subjekata.

Poslovni procesi se mogu ubrzati, a same usluge učiniti dostupnijima i efikasnijima za krajnje korisnike – građane i poslovne subjekte. To se postiže suradnjom države i ICT zajednice, pružanjem podrške strateškim projektima digitalizacije i informatizacije, primjenom novih tehnologija te pravovremenim utjecajem na prepoznate kritične točke. Platforme za digitalno povezivanje i elektroničku razmjenu podataka poput eGrađana, ePoslovanja, eRačuna, eArhive, elektroničkog potpisa i pečata te slične, čine pouzdanu infrastrukturu za napredak digitalnog društva i razvoj komplementarnih virtualnih servisa za koje postoji interes svih tržišnih skupina.

Iako će tradicionalni način pružanja usluga uvijek imati svoje mjesto kod dijela klijenata, vidljiv je rast udjela informatički pismenih građana. Ovaj napredak u korištenju elektroničkih usluga javne uprave sada se može jednostavno pratiti kroz korištenje sustava e-Građani. Naime, danas više od 750.000 građana aktivno koristi ovaj portal i uključene mu usluge. Korištenjem elektroničkih usluga, umjesto dugih čekanja u redovima, građani na najbolji način mogu iskoristiti svoje vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close