Iskoristite sezonu: Traže se čistačice, majstori za gradele i vrtlari

Autor: PD i VL native tim , 04. srpanj 2016. u 11:14
Foto: press

Donosimo vam pet poslova koje možete pokrenuti bez dizanja kredita i posuđivanja od prijatelja i rodbine. Iskoristite mogućnosti koje vam nudi turistička sezona, a ne brinite ni ako ste kreativac, jer ćete uz pomoć interneta lakše naći kupce za svoje proizvode ili usluge.

Voljeli biste krenuti u poduzetničke vode, no nemate ušteđevine za početni kapital niti želite posuđivati novac od banaka, pa ni rodbine i prijatelja, iskoristite svoja znanja, kontakte koje ste stekli na dosadašnjim poslovima i samo hrabro naprijed. Britanski milijarder i uspješni biznismen Richard Branson stalno ponavlja: „Koliko god to otrcano zvuči, morate biti uporni i ne bojati se padova“. I uspješni hrvatski poduzetnik Damir Sabol, koji je u Hrvatskoj uspio dvaput, kaže: „Najbolji je prvi korak pronaći nekog iskusnog i pitati ga za savjet kako oblikovati cijelu poslovnu priču ili, ako treba, kako pronaći novac. No novac vam nitko neće dati samo na ideju, morate imati prototip ili neke uspjehe u prodaji. Morate najprije napraviti nešto konkretno i vidjeti treba li to što ste osmislili nekome na ovom svijetu. Ako treba, je li on spreman za to platiti? Ako je, onda se možete baciti na posao. Sabol je odmah nakon Fakulteta elektronike i računarstva pokrenuo vlastiti posao osnovavši Iskon, koji je kasnije kupio Hrvatski telekom za sto milijuna kuna. Sabol tada više nije bio većinski vlasnik, no dobio je deset milijuna kuna. Od posla se odmarao godinu dana, a zatim je osmislio aplikaciju koju danas koriste gotove sve banke u Hrvatskoj, a pomoću koje plaćate račune fotografiranjem pametnim telefonima. No, ako vam digitalne platforme nisu jača strana, postoji nekoliko poslova koje uistinu možete pokrenuti s malo novca.

Čišćenje stanova, apartmana, poslovnih prostora

Otkako se iz Hrvatske odselila cijela jedna županija, hrvatski ugostitelji, vlasnici apartmana i klubova na Jadranu, ali i u većim kontinentalnim gradovima, ne mogu naći dovoljno osoblja za rad, a najteže se pronalaze čistačice. Mnogi su u većim gradovima koji su iznajmljivali stanove, prekinuli ugovor s podstanarima i sada stanove iznajmljuju turistima koji ostaju svega nekoliko dana pa im je neophodno odgovorno osoblje za čišćenje koje će se pojaviti u dogovoreno vrijeme. Iako ima mnogo registriranih tvrtki, koje nude poslove čišćenja, potražnja je trenutačno veća od ponude pa, primjerice, u Novalji vlasnici agencija koji iznajmljuju apartmane, za čistačicu nude mjesečnu plaću od šest tisuća kuna i plaćen smještaj te hranu. Ulaganja u posao za čišćenje nisu velika jer morate kupiti sredstva za čišćenje, četke, usisivač i pokrenuti poslovnu Facebook stranicu kako biste se reklamirali. Poslovni stručnjaci savjetuju da prvo sami uđete u takav posao, a nakon što vas zadovoljni klijenti preporuče, potražite ljude koji bi se mogli s vama uključiti u posao. Razgovarajte s prijateljima, obitelji i poslovnim suradnicima koji vam mogu preporučiti nekoga tko je slobodan prihvatiti se posla čišćenja.

via GIPHY

Prodaja na internetu

Ako se znate služiti internetom, iskoriste određenu prodajnu „nišu“ u kojoj imate iskustva. Ako ste majka, zasigurno vam je ostalo mnogo dječje opreme, koju više ne koristite, a na internetu se ona uvijek traži te ju možete je prodati. Ukoliko ste vješti u prodaji, razgovarajte s prijateljicama i poznanicama, koje također u garaži ili ostavi čuvaju dječju opremu poput kinderbeta, „vrtića“ ili kolica i preprodajte je, primjerice, na Njuškalu i zaradite. Ako ste dosad radili kao frizerka i želite pokrenuti vlastiti posao, ali nemate novac za otvaranje salona, probajte iskoristiti kontakte u svojoj branši i postanite prodajni predstavnik frizerske opreme.

via GIPHY

Održavanje bazena i vrtova

Iskoriste sezonu na Jadranu i za relativno mali novac uložen u marketing oglašavajte na Facebooku usluge kao što su čišćenje i održavanje bazena i vrtova vlasnicima vila na Jadranu. Pokušajte uvjeriti vlasnike turističkih agencija, koji iznajmljuju vile, da vas angažiraju na poslovima održavanja i sitnijih popravaka u apartmanima i vilama te vrtovima. Morate investirati u alat i sredstva za čišćenje, a ukoliko nemate iskustva u takvim poslovima, svakako potražite savjet iskusnijih kolega na tim poslovima jer za početak možete provesti jednu sezonu pomažući im kako bi stekli dovoljno iskustva da svoj biznis održavanjem pokrenite već idućeg ljeta.

via GIPHY

Organizirajte male ljetne vrtne zabave

Turisti veće platežne moći koji se ljeti odmaraju na našoj obali u vilama navikli su na vrtne zabave, koje često organiziraju kod kuće. No na odmoru se ne žele zamarati roštiljanjem, pa ako ste vješti u baratanju gradelama i možete pronaći svježe ulovljenu ribu, iskoristite taj potencijal jer turisti dubljeg džepa neće štedjeti na sebi i svojoj obitelji. Na preporuku vlasnika vile u kojoj borave rado će vas angažirati da im napravite, primjerice ribu na gradele, jer to nemaju priliku jesti u svojoj domovini. Takvu ponudu usluge možete dobro marketinški iskoristiti, a posao će nakon prvih klijenata zasigurno krenuti jer je tu najbitnija preporuka.

via GIPHY

Iskoristite umjetnički potencijal

Maksima „Svaka roba, ima svog kupca“ najbolje se dokazala u vrijeme interneta jer na društvenim mrežama poput Instagrama, Pinteresta ili Facebooka možete prodati gotovo sve. Ako imate umjetničku crtu i kreativni ste, izradite nakit, poigrajte se sa starim namještajem ili izradite ukrasne kutije idealne za poklon. Ako ste vješti u snimanju videa snimite kako sve korake izrađivanja, pronađite nekoga tko će vam pomoći u montaži i napravite „tutorial“ video i postavite ga na YouTube kanal. Ljudi vole gledati kako ste stvarali i kako to njima može pomoći, a ukoliko ćete imati svoju publiku, nakon nekog vremena za vaša videa počet će se zanimati i sponzori. Ne računajte na velik novac od sponzora jer će htjeti reklamirati svoj proizvod i za to će vam na početku najčešće nuditi kompenzacije. Prihvatite i takve uvjete jer ćete uštedjeti novac za materijal, a kako će vaš posao rasti moći ćete mijenjati uvjete u svoju korist.

via GIPHY

Ako ćete u svom poslovanju raditi s gotovinom dužni ste izdati račun uz pomoć elektroničkih naplatnih uređaja izravno povezanih s Poreznom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odgovarajuću opremu. Tele2 nudi paket za fiskalizaciju za 79 kuna bez PDV-a na mjesec, koji uključuje i mobilni uređaj te bluetooth printer. Tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju s kojom možete izdati fiskalni račun, arhivirati ga, fiskalizirati naknadno te ispisati dnevni promet.

Sadržaj omogućio Tele2

New Report

Close