Hrvatska ima potrebnu infrastrukturu za prijavu PDV-a u realnom vremenu

Autor: Promo , 14. lipanj 2017. u 12:44
Foto: press

Stav da je Hrvatska već danas spremna na uvođenje „mađarskog modela“ informacijski stručnjaci okupljeni u Institut za ePoslovanje vide u infrastrukturi Moj-eRačun mreže u koju je, kroz posljednje tri godine okupljeno više od stotinu ERP proizvođača iz cijele Hrvatske.

„Hrvatska ima potrebnu infrastrukturu za prijavu PDV-a u realnom vremenu“ – mišljenja su vodeći domaći stručnjaci za pitanja ePoslovanja. Nakon što je objavljeno da se u borbu protiv pranja novca od 1. srpnja ove godine Mađarska i Španjolska uključuju uvođenjem posebnih softvera za prijavu PDV-a u realnom vremenu, čime se pridružuju desetinama drugih država koje su odbacile praksu prijave PDV-a za mjesec unazad, otvorilo se jasno pitanje što to znači za domaće tvrtke i možemo li, nakon fiskalizacije, očekivati sličan scenarij i u Hrvatskoj.

– Za očekivati je da će se ovaj model početi uskoro primjenjivati i u Hrvatskoj jer su benefiti za sve dionike veliki. Kod svake razmjene računa između komitenata, država je trenutačno obaviještena o visini PDV-a koji će dobiti. To znači da u svakom trenutku zna s koliko novca raspolaže i s kojim iznosima može servisirati vlastite potrebe pa će situacije gdje se radi rebalans jer se proračun ne puni kako je planirano vjerojatno postati prošlost – ističe Tvrtko Dobrinić, predsjednik Instituta za ePoslovanje.

Napominje i kako ovakva vrsta nadzora, iako možda zvuči kao uplitanje u tržište, zapravo donosi veliku korist za tvrtke jer će država imati jasniju percepciju onih koji ne podmiruju svoje obveze na vrijeme.

– eRačuni su već uveli reda po pitanju plaćanja unutar dospijeća jer je istraživanje Instituta za ePoslovanje pokazalo kako se, u visokom postotku, takvi računi plaćaju odmah nakon primitka jer ne zahtijevaju dodatnu obradu kao papirnati računi, pa vjerujem kako bi obračun PDV-a u realnom vremenu bio samo korak više u regulaciji te problematike – pojašnjava Dobrinić.

Stav da je Hrvatska već danas spremna na uvođenje „mađarskog modela“ informacijski stručnjaci okupljeni u Institut za ePoslovanje vide u infrastrukturi Moj-eRačun mreže u koju je, kroz posljednje tri godine okupljeno više od stotinu ERP proizvođača iz cijele Hrvatske.

– Riječ je o Mreži koja korisnicima omogućuje razmjenu eRačuna u podatkovnom obliku pogodnom za automatsku obradu, čime daje tvrtkama ne samo veću sigurnost, nego efikasnije poslovne procese i veće uštede kako bi se lakše izdvojili od konkurencije. Uz eRačune, Moj-eRačun Mreža nudi mogućnost i slanja eOpomena i eOdobrenja, eNarudženice te eOtpremnice – ističe inicijator Moj-eRačun mreže Marko Emer.

Danas više od 30.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj svakodnevno razmjenjuje eRačune upravo u podatkovnom obliku, iz računala u računalo, eliminirajući nekorisni rad ispisivanja, kuvertiranja, slanja i prepisivanja računa. U takav „gotov sustav“ razmjene podataka, proces obračuna PDV-a u realnom vremenu vrlo bi se lako integrirao.

– Pripreme su već započele zbog domaćih tvrtki koje rade na tržištima gdje je već počelo ili će, kao u slučaju Mađarske i Španjolske, započinju obračun PDV-a u realnom vremenu. Naime, u procesu te svojevrsne „fiskalizacije“ u B2B sektoru morat će sudjelovati svi kojima je dodijeljen VAT broj konkretne države i obavljaju neku djelatnost tamo. Prema dostupnim podacima, tvrtke koje se neće na vrijeme prilagoditi novom zakonu, plaćat će kaznu od oko 1700 eura po računu. Za mnoge domaće tvrtke to može biti ključ u bravu, ako se ne informiraju i ne educiraju. Upravo zbog već postojeće, uhodane infrastrukture Moj-eRačun mreža bi se lako integrirala u softver Porezne uprave – pojasnio je Marko Emer, član stručnog Odbora i član radne skupine za normiranje eRačuna pri Institutu za ePoslovanje.

Ideju o prelasku iz dobrovoljnog u sustav obvezne prijave poreza u realnom vremenu u sve većoj mjeri potiče i Europska unija u sklopu direktiva i aktivnosti povezanih uz ePoslovanje, ističući benefite prvenstveno eRačuna; lakšeg i jeftinijeg nadzora, dostave i obrade eRačuna, procjenjujući da godišnje donose čak 40 milijardi eura uštede tvrtkama u Europi.

– Posljednjih godina EU intenzivno radi na tome da se za zemlje članice pronađe zajednička norma za eRačune kako bi se olakšala trgovinska razmjena među zemljama članicama. U skladu s tim povukli su niz mjera i zadali Direktive koje su zemlje članice u našoj okolici i zakonski potvrdile još prije dvije i više godina, a isto bismo trebali i mi, doduše sa zakašnjenjem, učiniti kroz nekoliko mjeseci. Za očekivati je, s obzirom da pažljivo nadziru rezultate prijave poreza u realnom vremenu, da će uskoro uslijediti i direktiva za primjenu takvog sustava u svim zemljama članicama – ističe Dobrinić.

Jedan od razloga je i veći nadzor nad novčanim tijekom u svrhu sprječavanja pranja novca zbog terorističkih aktivnosti kojih je u Europi sve više. Na tom je tragu i novi Zakon o sprječavanju pranja novca koji je najavljen u svibnju, prema direktivi Europske unije koju je Hrvatska usvojila.

– I taj novi Zakon, odnosno izmjene i dopune zakona korak su prema većem nadzoru novčarskih transakcija jer se nadzire svaka veća ili sumnjiva uplata na računima istaknutih političkih figura i građana. Pitanje je dana kada će isto biti uvedeno i u B2B sektoru kako bi se stalo na kraj malverzacijama koje su, i prema primjerima iz proteklih mjeseci, dio svakodnevnih USKOK-ovih akcija – ističe Dobrinić.

Obračun PDV-a u realnom vremenu spajanjem na mrežu Porezne uprave putem informacijskih posrednika poput servisa Moj-eRačun ili FINA-e, dodaju Dobrinić i Emer, omogućio bi i dodatnu sigurnost tvrtkama jer bi dobile svojevrsno osiguranje da će izdani račun moći i naplatiti u za to predviđenim zakonskim rokovima.

– Više od 30.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj na dnevnoj bazi razmjenjuje eRačune. Svaka od tih tvrtki zna za svaki svoj račun kada je zaprimljen i kada mu je započela teći valuta plaćanja. U pravilu, devet od deset takvih računa se plati odmah nakon primitka jer se obrađuje automatski, bez pretipkavanja, ručne likvidature i slično. Automatski obračun PDV-a takvim tvrtkama zasigurno ne bi bio problem jer sve njihove obveze već postoje u Mreži, obrađene i u najvećoj mjeri podmirene – rekao je Emer.

Sadržaj omogućio Institut za ePoslovanje

New Report

Close