Grad Bjelovar prvi je hrvatski digitalno transformiran grad

Autor: Promo , 24. rujan 2019. u 15:30
Foto: Press

Zadnjih nekoliko tjedana u zgradi Gradske uprave aktivno je 15-ak internih digitalnih procesa na kojima službenici već intenzivno rade.

Grad Bjelovar prvi je hrvatski digitalno transformiran grad. Potvrđeno je to i na današnjem predstavljanju projekta Bjelovar – prvi digitalni grad gdje je javnosti predočen višemjesečni rad na internim, ali i radnim procesima prema građanima. Ideja je bila ići ukorak s novim tehnologijama, još više se otvoriti prema građanima i pojednostaviti im komunikaciju s Gradskom upravom, a djelatnicima omogućiti da budu učinkovitiji i olakšati im posao.

Zadnjih nekoliko tjedana u zgradi Gradske uprave aktivno je 15-ak internih digitalnih procesa na kojima službenici već intenzivno rade. Ukupno je implementirano 80 digitaliziranih procesa od strane tvrtke IN2 koji očekuju skoru automatizaciju, nakon edukacije samih gradskih službenika. Očekuje se da će se digitalizacijom svih radnih procesa poboljšati upravo učinkovitost u radu službenika te, dakako, drastično smanjiti svi troškovi.

– Ne možemo novo moderno društvo 21. stoljeća graditi na starom potrošenom birokratskom modelu iz prošloga stoljeća. Želimo biti mala, brza i učinkovita Gradska uprava u kojoj neće biti izgubljenih predmeta ili predmeta po ladicama, koja će uvesti standardizirane modele ponašanja prema građanima i poduzetnicima i gdje će postupanje prema svakoj stranci biti jednako. Sustav je vrlo precizan, mjerljiv i moći ćemo svakoga gradskog službenika ocijeniti kroz njegov rad s obzirom da će se točno vidjeti koliko je tko radio tijekom godine – istaknuo je gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

Medijima je predstavljen jedan od 80 implementiranih procesa, a koji se odnosi na Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć za novorođeno dijete u obitelji. Time će se omogućiti građanima da novčanu naknadu od 1000 kn koju Grad Bjelovar daje za novorođenče, ostvare iz udobnosti vlastitoga doma. Dakle, od kuće će moći dostaviti potrebne dokumente – osobnu iskaznicu oba roditelja, rodni list djeteta, potvrdu o prebivalištu, tekući račun na koji će se izvršiti uplata. Naravno, sve uz popunjen obrazac Zahtjeva te će se sve zajedno moći poslati digitalnim putem u standardiziranom postupku, uz maksimalnu sigurnost i zaštitu osobnih podataka, a bez čekanja u hodnicima Gradske uprave.

Uskoro će Grad Bjelovar predstaviti i ostale procese poput Zamolbe za jednokratnu novčanu pomoć, Zahtjeva za stipendiju, potpore u gospodarstvu, upisa u vrtić ili potpore za rad udruga i slično.

– Grad Bjelovar ponovno postavlja standarde u modelu upravljanja javnim resursima. Dokazano je da BDP raste sukladno digitalnoj transformaciji društva te da investicije idu upravo u ona mjesta gdje postoji pravna sigurnost i gdje je javni servis vrlo brz i učinkovit. Estonija je, primjerice, napravila velik iskorak iako je bila po razvijenosti daleko ispod Hrvatske. Danas je jedna od zemalja koje prednjače u svom razvoju i baš zbog digitalne transformacije javnog sektora napravili su ogroman skok u razvoju. Ne vidim zašto to ne bi mogao Bjelovar, odnosno Hrvatska. Ovim projektom šaljemo poruku svima da mislimo ozbiljno i da kuna uložena u Bjelovar vrijedi više nego negdje drugdje u Hrvatskoj – napominje gradonačelnik Hrebak.

U provođenju projekata važno je vodstvo i tim koji su spremni promijeniti svoj način rada i zamijeniti svoje poslovne procese. To je zapravo ono što digitalizaciju čini uspješnom. Imamo sreću što smo to pronašli u Bjelovaru – rekla je Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave tvrtke IN2 koja je radila na projektu.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, partnera na projektu, istaknula je tom prilikom da je tehnologija glavni pokretač i snaga promjena u društvu te da je projekti poput ovoga koji je predstavio Grad Bjelovar izuzetno vesele jer takvi projekti čine život i društvo boljim, a tehnologija je upravo ta koja to omogućuje.

Važno je napomenuti da zahvaljujući digitalizaciji danas Grad Bjelovar ima i aplikaciju Transparentnost, radi koje smo i u tom području prvi, odnosno najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Putem aplikacije svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz Proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica svih zaposlenika Grada.

Video pogledajte >>ovdje.

New Report

Close