Festival zvuka i svjetla Klanglicht u Grazu počinje 28. travnja

Foto: press Foto: press

Tijekom tri dana i noći održavanja festivala Klanglicht Lendhotel će biti sjedište umjetnicima koji će sudjelovati na festivalu.

Umjetnički festival Klanglichtodržat će se u kazalištu Bühnen Graz od 28. do 30. travnja. Izvedbe domaćih i međunarodnih umjetnika odvijat će se u kućama kazališta Bühnen Graz – Graz Opera, Next Liberty i Dom im Berg. 

Klanglicht slijedi ideju potpunog izokretanja dva temeljna kazališna elementa - svjetla i zvuka koji su nezamjenjive komponente „kazališnog misterija”. Kroz njih publika osjeća veselje, patnju, sreću, melankoliju, tugu i brojne druge emocije. 

Neki od 17 projekata koji će biti predstavljeni na festivalu već su postavljeni. Opernring ispred Graz Opere bit će u potpunosti posvećen tangu tijekomKlanglicht noći. Unutar konteksta instalacije Lumière Tango Nizozemca Wouter Bravea, 48 svjetala koreografirano je na glazbu koju je skladao Astor Piazzolla. Umjetnik David Reumüller predstavlja instalaciju pod nazivom Exposure o.T. na prohodnoj pozornici Nacionalnog kazališta Graz s dvije sinkronizirane projekcije iste digitalne slike, koja postaje vidljiva tek kroz interakciju s publikom. Michael Bachhofer & Karl Wratschko bave se pitanjem novinarskog rada Petera Roseggera u kazalištu Next Liberty pod nazivom Ich bin viele Gesichter [Ja sam brojna lica]. Talijanska umjetnica Monica Bonvicini izvodi Guilt (Krivnju) u muzeju Kunsthaus Graz, a Nizozemci Philip Ross i Joep Le Blanc pružaju publici kroz djelo Transcience priliku za iskustvo rijeke Mure na umjetnom otoku Murinselu. Austrijska umjetnica LIA u svom djelu Silver Ratio realizirala je sinestetičku instalaciju koja uranja u svjetlo i zvuk veći dio predvorja zgrade. Austrijska umjetnica Ruth Schnell reagira kroz suptilnu instalaciju na povijest crkve Graz Stadtpfarrkirche, koja je osnovana u 15. stoljeću u židovskom getu. Lokalni umjetnički kolektiv OchoReSotto slavi premijeru audiovizualne instalacije Arkestra of Light: oko 400.000 lumena koje stvaraju projektori na veliki ekran prikazuju se na sve tri fasade u unutrašnjem dvorištu Dvorca Graz na površini od 2880 m2, stvarajući vrhunsku projekcijsku površinu. 

Tijekom tri dana i noći održavanja festivala Klanglicht,Lendhotel će biti sjedište umjetnicima koji će sudjelovati na festivalu. U njemu će se održavati brojni prateći programi kao što je Klanglicht Brunch koji će se održavati ujutro u danima tijekom održavanja festivala. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!