Energetska učinkovitost i gospodarenje energijom – ESCO model

Autor: Sponzorirani članak , 01. ožujak 2016. u 09:23
FOTO: Press

HEP ESCO je tvrtka u vlasništvu HEP grupe, koja razvija, financira i provodi projekte energetske učinkovitosti.

Energetski izazovi s kojima se susreće Europska unija i Hrvatska zahtijevaju promjene kako u proizvodnji energije tako i u njenom korištenju. Europska unija uvozi više od polovice energije koju troši, te je nužno smanjiti potrošnju svih energenata. Energetska učinkovitost tako postaje jedna od ključnih poluga provedbe energetske politike Europske unije.

HEP ESCO je tvrtka u vlasništvu HEP grupe, koja razvija, financira i provodi projekte energetske učinkovitosti. Katica ESCO potiče od engleske riječi „energy services company“ – tvrtka za pružanje energetskih usluga. ESCO projekt podrazumijeva kompletno rješenje za kupca energetske usluge, uključujući pripremu, financiranje i provedbu projekta. HEP ESCO je do kraja 2015. proveo više od 60 projekata energetske učinkovitosti na 90 objekata kroz investicije veće od 170 milijuna kuna, uz ostvarene godišnje uštede od približno 32 milijuna kuna te godišnje smanjenje emisija CO2 za 17 milijuna kilograma.

Energetska učinkovitost je jedan od glavnih smjerova razvoja malih i velikih tvrtki kao i općeg razvoja hrvatskog gospodarstva. Ulaganje u mjere energetske učinkovitosti tvrtkama donosi brojne prednosti: smanjenje troškova za energiju, manju ovisnost o promjenama cijena energenata, povećanje konkurentnosti te smanjenje utjecaja na okoliš.

Projekti energetske učinkovitosti koje provodi HEP ESCO nisu tipska rješenja, već se radi o energetskoj usluzi prilagođenoj potrebama korisnika, a mjere energetske učinkovitosti najčešće se izvode u nekoliko faza pa korisnik sam može odlučiti koje i kad želi provesti. Dobar primjer je projekt energetske učinkovitosti u Brodogradilištu Viktor Lenac, prvi HEP ESCO-ov projekt u brodogradnji. Projektom je modernizirana  unutarnja i  vanjska rasvjeta te sustav privremene rasvjete brodova. Modernizacija oko 5.500 svjetiljki zahtijevala je osiguranje robusne izvedbe, trajnosti i visoke efikasnosti,  a provedena je po principu zadržavanja ili povećanja rasvijetljenosti uz smanjenje instalirane snage. Konkretno. modernizacija sustava privremene rasvjete provedena je ugradnjom nove radne rasvjete s LED izvorima visoke učinkovitosti koja je zamijenila postojeću s klasičnim žaruljama, uz smanjenje snage sa 100 na 17 W. LED rasvjeta nema staklenih komponenti te je stoga daleko otpornija na udarce i lomove lampi. Osim značajnih ušteda u potrošnji električne energije, dodatna prednost proizlazi iz manjih troškova održavanja i manjeg broja sati utrošenih na postavljanje i uklanjanje sustava privremene rasvjete, kao i povećane sigurnosti korisnika rasvjete i radnika koji postavljaju rasvjetu. Sličan projekt HEP ESCO trenutno provodi u brodogradilištu grupe Uljanik.

Projekti koje je proveo HEP ESCO dokazuju da se primjenom pravila energetske učinkovitosti investicije mogu financirati uštedama u energiji te da je ESCO model za lokalnu zajednicu i za privatni sektor višestruko isplativ te s pravom očekuju da će biti još puno dobrih projekata.

 

New Report

Close