Dublin – metropola dobrog irskog života

Autor: Sponzorirani članak , 26. kolovoz 2016. u 15:00
Foto: Atlas

Gastronomska ponuda grada je neizostavna bez osvrta na znamenite pubove i irsko pivo.

Dublin je jedna od neobičnijih europskih prijestolnica. Grad je relativno malen u usporedbi s Londonom ili Parizom, ali atmosfera ove irske žile kucavice ostaje u sjećanju dugo nakon povratka. Opušteni način života, multikulturalnost, ali i sveprisutna tradicija irskog načina života, kao i odlična ponuda događanja svih vrsta je svakako preduvjet za planiranje putovanja na zeleni otok i posjet njegovom najvećem gradu.

Grad je jednostavan za kretanje iako nema metro mrežu. Autobusi doubledeckeri uredno i efikasno povezuju sve dijelove grada, a tu je i obalna pruga vlaka DART s kojom se lako možete otputiti do dvorca Malahidea sjeverno od grada, ili u Dun Laoghaire ljetovalište na jug.

Gastronomska ponuda grada je neizostavna bez osvrta na znamenite pubove i irsko pivo. Različite svjetske kuhinje su u gradu vrlo zastupljene, ali za jedinstveni irski doživljaj ipak bi trebalo posjetiti jednu od mnogih privatnih pivovara koje se najčešće nalaze u objektima gdje je objedinjeno sve: od puba, restorana, noćnog kluba do pivovare. Jedna takva je i Porterhouse u četvrti Temple Bar.

Sama četvrt Temple Bar je tijekom godina postala zaštitni znak Dublina i Irske sa svojim šarolikim pubovima tradicionalnog izgleda. Međutim, za istraživanje pubova i barova slobodno se može krenuti i u ostalim dijelovima grada poput Dame Street gdje se nalazi Peadar Kearney's Pub, ili Dawson Street za modernija mjesta poput Cafe en Seine ili kluba The Twisted Pepper.

Još jedna zanimljivost živosti samog grada leži i u činjenici da grad obiluje dobro pozicioniranim hotelima, od kojih su među najboljima oni na obalama rijeke Liffey koja protječe kroz grad. Svi ovi hoteli su žarište događanja, plesa, nastupa i kulturnog života uopće.

Shopping u Dublinu je na razini najboljih europskih gradova i uključuje tradicionalne robne kuće poput Brown Thomas u Grafton Street do nebrojenih popularnih brandova u Henry's i Jervis Street. Dio grada oko ulice Grafton je vrlo ugodan, pogotovo što se ovim putem dolazi do gradskog parka St. Stephen's Green, koji je tijekom dana mjesto odmora i opuštanja domaćeg pučanstva. U blizini ulice Grafton se nalazi i jedan od najstarijih europskih shopping centara, te najstariji u Irskoj: George's Street Arcade – meka za pronalaženje originalne robe u nizu neovisnih trgovina.

Top 5 – Što posjetiti u Dublinu?

1. Trinity College – Dublinsko sveučilište čuva u svojoj zbirci nevjerojatnu The Book of Kells (Knjigu Kellsa) napisanu oko 800. godine koja spada u najljepše oslikane rukopise evanđelja na latihnskom jeziku.

2. The Guinness Storehouse – u rodnom gradu Guinnessa je i njegov muzej s izvanrednom prezentacijom izrade jednog od najpoznatijih piva u svijetu

3. Katedrala Sv. Patrika

4. Nacionalna Galerija – The National Gallery of Ireland – nacionalna ostavština zemlje s više od 2500 slika i preko 10000 ostalih umjetničkih djela najboljih irskih te različitih svjetskih autora.

5. Gaiety Theatre – upotpunite svoj dublinski doživljaj prisustvom na jednoj od odlilčnih predstava u Gaiety kazalištu, pogotovo u slučaju nastupa poznatog Riverdancea.

Dublin je vjerojatno najposjećeniji oko blagdana Sv.Patrika koji se slavi 17. ožujka, no s obzirom na blagu klimu, kao i općenito svoju zanimljivost, vrijedi ga posjetiti u svako doba godine.

Vikend putovanje u Dublin s posebnim zrakoplovom iz Zagreba, očekuje vas u terminu od 5. do 6. studenog, po cijeni već od 2.170 kuna po osobi, uz obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe. Više informacija o programu potražite na www.atlas.hr ili pozivom na besplatan info. telefon 0800 99 98. 

New Report

Close