Dobili smo priliku znanja s fakulteta primijeniti i usavršiti u praksi

Autor: PD i VL native tim , 03. svibanj 2019. u 08:48
Foto: Native

Vicko Lukšić, student informatike iz Župe dubrovačke, ističe kako je u malo manje od pola godine u tvrtki iskoristio priliku za internship, a time i mogućnost stjecanja kvalitetnog iskustva u području web developmenta.

Kao jedan od najvećih problema obrazovnog sustava u Hrvatskoj ističe se nedostatak prakse tijekom studiranja na mnogim fakultetima. To često stvara problem mladima prilikom traženja posla, jer poslodavci uglavnom preferiraju kandidate s iskustvom. Neke tvrtke ipak samoinicijativno uključuju studente u svoj rad i pružaju im mogućnost stjecanja dragocjenog iskustva. Među njima je i Atron electronic GmbH, tvrtka u čijem zagrebačkom uredu rade dva studenta Tehničkog veleučilišta u Zagrebu – Vicko Lukšić i Matija Mravunac. Atron je, kako navodi Marijo Škarica, predstavnik te tvrtke u Hrvatskoj, lider u industriji pružanja rješenja u javnom prijevozu putnika pa je studentima omogućen rad u poticajnom, međunarodnom okruženju. “Temeljem Ugovora o obavljanju studentskih poslova, Vicko je kod nas već od listopada 2018. godine, a Matija se pridružio u veljači ove godine. Zbog širenja ureda tvrtke i općenito povećanja opsega posla realizirali smo ideju o uključivanju studenata u rad. Studenti obavljaju poslove računalnog programiranja koji su zamišljeni kao praksa i rad na konkretnim zadacima istovremeno”, kaže Škarica i napominje kako su njihovu angažiranju doprinijele i izmjene zakona, odnosno sam Zakon o obavljanju studentskih poslova. “Zakon je u svakom slučaju afirmativan za studente, ali svakako i za nas poslodavce. Sređeni odnosi koji podrazumijevaju i garantirani iznos minimalne satnice, isplatu doprinosa, rokove isplate, jasnu ulogu posrednika i slično, zalog su dugoročnije suradnje na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana”, kaže Škarica i napominje kako bi, ovisno o njihovim željama, vrlo rado kasnije ponudili studentima i mogućnost stalnog zaposlenja. “Tržište radne snage u Hrvatskoj je specifično, ali istovremeno usporedivo i sa situacijom u našem bližem okruženju. Osjeća se manjak radne snage općenito pa tako i kvalificiranih i visokoobrazovanih kadrova koje zapošljavamo. Dodatno i fluktuacije kadrova u IT industriji su intenzivne. Više kanala koristimo za selekciju kvalitetnih kadrova i vrlo smo fleksibilni prilikom selekcijskog postupka i samog sklapanja ugovora o radu”, tvrdi Škarica te objašnjava što točno Vicko Lukšić i Matija Mravunac rade u Atronu. “Oni prvenstveno sudjeluju u testiranju web aplikacija koje se razvijaju u uredima u Münchenu, Brnu i Zagrebu, konkretno u programiranju automatiziranih e2e testova, te tako stječu prva programerska iskustva i pritom pridonose osiguranju kvalitete naših aplikacija. Brzim usvajanjem programerskih vještina pokazali su veliku motiviranost što nas je ponukalo da ih sve češće uključujemo i u izradu komponenti naših Front-End aplikacija. Obostrana korist rezultirala je i obostranim zadovoljstvom, tako da smo pripremili i treće radno mjesto za studenta koji će uskoro kod nas apsolvirati praksu”, otkrio nam je Škarica.

Vicko Lukšić, student informatike iz Župe dubrovačke, ističe kako je u malo manje od pola godine u tvrtki iskoristio priliku za internship, a time i mogućnost stjecanja kvalitetnog iskustva u području web developmenta. “Rekao bih da je najveća vrijednost rada u Atronu mogućnost pridonošenja razvoju softvera koji poboljšava svakodnevicu mnogih ljudi. Rješenja na kojima radimo kompleksna su i koriste se u zahtjevnom sektoru javnog prijevoza putnika”, kaže Lukšić i ističe kako dugoročno namjerava ostati u Hrvatskoj, a na posao u inozemstvu bi ga natjerala znatiželja i mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva. “Studentima ne bi trebalo biti teško naći posao u IT sektoru ako očekivanja nisu prevelika”, smatra student informatike iz Župe dubrovačke.

Matija Mravunac, student treće godine informatičkog dizajna, u Atronu radi već dva mjeseca, a najveći motiv mu je bila prilika da znanje stečeno na fakultetu pretoči u praksu. “Najveću vrijednost rada u Atronu smatram priliku da svojim softverom pomognem nekom drugom kako bi čim lakše obavljali svoj svakodnevni posao”, ističe student iz Jastrebarskog koji također namjerava ostati živjeti u Hrvatskoj, a za neku eventualnu priliku posla u inozemstvu bi morao dobro razmisliti. “Mladi ljudi žele živjeti u razvijenom društvu s visokim standardima, kvalitetom života i otvorenim perspektivama za napredak u karijeri što kod nas društvena stvarnost često ne omogućava, kaže Mravunac i zaključuje kako studenti u njegovoj struci nemaju problema s pronalaskom posla ili stažiranja, ali moraju biti spremni početi s lošijih pozicija.

sadržaj omogućio Atron

New Report

Close