DLT vraća povjerenje u internet

Autor: Promo , 17. svibanj 2019. u 14:27
Foto: promo

Bosch omogućuje IoT povezanim “stvarima” da međusobno komunikaciju.

Bosch je napravio sljedeći korak na putu da postane vodeći svjetski dobavljač interneta stvari. Prvi korak tvrtke bio je pružanje mogućnosti povezivanja automobilima, strojevima, zgradama i milijunima drugih svakodnevnih predmeta. Bosch je samo u 2018. prodao 52 milijuna proizvoda s pristupom internetu, što je za više od trećine više nego lani. Tvrtka je uporabom svoje platforme otvorenog koda Bosch IoT Suite već povezala više od 10 milijuna uređaja raznih proizvođača. Bosch sada surađuje s partnerima da bi omogućio međusobno djelovanje i komunikaciju navedenim stvarima u vlastitim ekosustavima. Vodeći dobavljač tehnologije i usluga ljudima nudi priliku da zavire u budućnost povezane mobilnosti, industrije i života na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2019. (BCW19) u Berlinu, industrijskom skupu sa sloganom „Od interneta stvari do ekonomije stvari.” Tehnologije zajedničkog vođenja glavne knjige (eng. distributed ledger technologies – DLT) kao što je tehnologija povezanih blokova mogu postati ključna tehnologija u tim domenama. „Spajanjem fizičkih i digitalnih područja stvaramo okružje koje podupire ljude u mnogim aspektima njihova svakodnevnog života”, izjavio je Boschev glavni izvršni direktor dr. Volkmar Denner na konferenciji BCW19, na kojoj je govorio pred otprilike 5000 tehnoloških entuzijasta iz političkih, poslovnih, znanstvenih i javnih sfera. „Osim što će stvari u budućnosti biti povezane, one će i zajedno poslovati.”

DLT kao ključna tehnologija za ekonomiju stvari

Bosch pokazuje strateški interes za navedene tehnologije jer će uvesti „ekonomiju stvari” (eng. economy of things), koja će omogućiti stvarima da neovisno komuniciraju s drugim povezanim stvarima i čak da samostalno sklapaju pametne ugovore. Na primjer, u domeni mobilnosti ovo bi moglo pomoći ubrzati rutinske postupke u automobilima. I to bi moglo rezultirati raznim vrstama usluga kao što je automatsko naplaćivanje cestarina, parkiranja i uporabe postaja za napajanje vlasnicima vozila.

Automobil koji pregovara s postajama za napajanje

Bosch surađuje s dobavljačem energije EnBW na izradi prototipa koji upotrebljava tehnologiju povezanih blokova za poboljšanje postupka punjenja električnih automobila. Cilj je pojednostavniti i prilagoditi cijeli postupak potrebama kupaca tako da mogu odabrati, rezervirati i platiti usluge punjenja na njima prihvatljiv način. Na primjer, operater bi mogao kombinirati softver koji je razvio Bosch za automobile s pametnim upraviteljem postajama za napajanje da bi kupcima ponudio transparentne cjenovne modele s mogućnostima koje se mijenjaju u stvarnom vremenu u skladu s dostupnošću postaja za napajanje i zelene električne energije dobivene iz obnovljivih izvora energije. Cjelokupnu transakciju – rezervaciju i plaćanje – čini automatizirana operacija tehnologije povezanih blokova. U navedenu uslugu mogu se uključiti i druge preferencije korisnika. Na primjer, korisnik koji ima malu djecu i voli kavu mogao bi odabrati postaju za napajanje s igralištem i kafićima u blizini. U tijeku su početna testiranja ovog novog sustava.

Automobil koji sam plaća vlastite naknade za parkiranje

Bosch i Siemens zajedno razvijaju drugu aplikaciju, pametni sustav za upravljanje parkiranjem na temelju tehnologije povezanih blokova. U budućnosti će DLT uvelike olakšati parkiranje. Automobili će izravno komunicirati s parkiralištima u svojoj blizini i dogovarati najbolje uvjete. Čim automobil priđe ulazu odabrane parkirališne garaže, identificirat će se kod rampe na ulazu, koji će se zatim podignuti a da vozač ne treba uzeti kartu iz automata. Vozač će također moći napustiti parkirališnu garažu bez poteškoća jer će vozilo komunicirati s branikom na izlazu i podmiriti naknadu za parkiranje virtualnom transakcijom. Vozači više neće morati imati spreman sitan novac niti će se morati brinuti o tome hoće li izgubiti parkirališnu kartu. Navedene su tvrtke ugradile prototip u Boschevu istraživačkom kampusu u Renningenu i Siemensovu kampusu u Münchenu.

Distribuirane strukture vratit će povjerenje u internet

Distribuirane strukture na internetu čine jezgru DLT-a. Umjesto toga da nekolicina pružatelja platformi pohranjuje podatke u svojim podatkovnim Stranica 3 od 4 centrima, oni su raspodijeljeni na brojnim poslužiteljima. „Da bismo izgradili povjerenje u digitalne ekosustave, potrebne su nam otvorene platforme i internet koji pripada svima”, rekao je Denner. To će uistinu koristiti ljudima. Ako su korisnici „zarobljeni”, pružatelj mrežne platforme može mijenjati uvjete uporabe kako i kada mu se prohtije. Kad korisnici prestanu biti ovisni o velikim internetskim igračima, neće više morati bespogovorno prihvaćati takve promjene. „Gradimo povjerenje u internetske platforme s navedenim distribuiranim strukturama. One omogućuju sudjelovanje većeg broja igrača”, rekao je član Boscheva upravnog odbora i glavni digitalni direktor / glavni tehnološki direktor dr. Michael Bolle. Distribuirane platforme kojima upravlja ekosustav koji obuhvaća brojne ravnopravne partnere također su bolje zaštićene od vanjskih napada.

Mi predvodimo internet stvari koji karakteriziraju tri pojma: stvari, tehnologija i povjerenje

Na Boschevu će se inicijativu 16. svibnja 2019. na prvom Forumu o digitalnom povjerenju u Berlinu sastati predstavnici vodećih međunarodnih udruga i organizacija, uključujući Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), udruženje Digitalna Europa (Digital Europe), Europski institut za telekomunikacijske norme (ETSI), zakladu Eclipse, organizaciju Trustable Technology, Konzorcij za razvoj industrijskog interneta (eng. Industrial Internet Consortium – IIC), platformu Industrie 4.0 i udruženje Trusted IoT Alliance. U središtu skupa bit će pitanje kako izgraditi i očuvati povjerenje u digitalne sustave. Očekuje se da će do 2020. svjetski tržišni obujam interneta stvari narasti na 250 milijardi američkih dolara, što je godišnji rast od 35 posto. „Moramo se pobrinuti da nepovjerenje i strah ne spriječe uspjeh budućih inovacija. Da ponovimo, vjerujemo da ovo nije zatvoren sustav. Ovo je projekt koji može funkcionirati na izvediv i održiv način samo uz podršku svih partnera”, rekao je Bolle.

5000 posjetitelja, 80 izlagača i 150 govornika

Na ovogodišnjoj Boschevoj konferenciji ConnectedWorld više od 80 izlagača pokazuje kako brz napredak interneta stvari stvara nove prilike na poslu i u svakidašnjem životu. Očekuje se da će se 15. i 16. svibnja oko 5000 ljudi okupiti na lokaciji STATION Berlin, mjestu održavanja konferencije s površinom od 14.000 četvornih metara. Među više od 150 govornika nalaze se i Boschev glavni izvršni direktor Volkmar Denner, glavni izvršni direktor tvrtke Munich Re dr. Joachim Wenning, glavni izvršni direktor tvrtke Vattenfall Magnus Hall te izumitelj HTML-a i utemeljitelj world wide weba Sir Timothy Berners-Lee. Oko 700 programera, zaposlenika razvojnih tvrtki i dizajnera sudjelovat će u programerskom maratonu da bi smislili nove ideje za povezana rješenja za svakodnevni život, mobilnost, proizvodnju i logistiku. Boscheva se konferencija Stranica 4 od 4 ConnectedWorld u 2019. održava šesti put dosad. To je jedna od najvećih svjetskih međunarodnih konferencija posvećenih internetu stvari. 

New Report

Close