Brzo i sigurno plaćanje moguće je i bez tradicionalnih instrumenata osiguranja

Autor: PD i VL native tim , 28. siječanj 2019. u 08:34
Foto: Promo

Nova usluga Zagrebačke banke, Bankovna obveza plaćanja (Bank Payment Obligation – BPO), obvezuje plaćanje robe ili usluge u dogovorenom roku, čak i prije dospijeća.

Suradnja, komunikacija i međunarodno poslovanje danas se uglavnom obavljaju plaćanjem po isporuci, odnosno otvorenim računom. Slanje i primanje dokumentacije obavljamo bez uključivanja banka, zbog čega se javljaju i određeni rizici. No više nije slučaj da ćemo ostati zakinuti jer su kupcima i prodavateljima u ponudi tehnološki naprednije alternative postojećim tradicionalnim instrumentima osiguranja i plaćanja. Jedna od njih je i Bankovna obveza plaćanja (eng. Bank Payment Obligation, skr. BPO), nova usluga Zagrebačke banke kojom se banka – dužnik obvezuje izvršiti plaćanje robe ili usluge banci – primatelju u dogovorenom roku. Uvjet je da se elektronskom provjerom utvrdi podudaranje podataka koje uvjetujemo, bilo da smo kupac ili prodavatelj. Najprije se dogovaraju uvjeti BPO-a putem banaka koje sudjeluju u procesu, zatim se prezentiraju podatci te elektronički utvrđuje podudaranje podataka s postavljenim uvjetima i na koncu šalju relevantne poruke svakoj od banaka sudionica.

Za razliku od tradicionalnih instrumenata osiguranja i plaćanja, provedba je za kupce i prodavatelje jednostavnija i brža, a samim time i manje stresna. Smanjuje se i rizik u odnosu na plaćanje po isporuci i avansno plaćanje, kao i rizik naplate od inozemnog partnera s kojim surađujemo i njegove banke konfirmacijom izvoznog BPO-a, kada postoji i mogućnost isplate prije dospijeća plaćanja, bilo na zahtjev prodavatelja ili sukladno prethodnom dogovoru prodavatelja i kupca, uz financiranje bez zaduženja. Broj pridruženih banaka i država svakodnevno raste, a paleta se i dalje širi u međunarodnom poslovanju, što je pokazatelj da su korisnici zadovoljni uslugom. Jedini je preduvjet da banka poslovnog partnera ima aktivan BPO proizvod u svojoj ponudi te da za to koristi predviđene platforme i aplikacije. Bilo da je riječ o uvozniku ili izvozniku, za poslovanje putem BPO-a potrebno je dostaviti Zahtjev za iniciranje BPO-a i s bankom sklopiti Ugovor o korištenju BPO-a.

Sadržaj omogućila Zagrebačka banka

New Report

Close