Beskontaktna plaćanja – trend ili napokon standard?

Autor: Sponzorirani članak , 11. travanj 2016. u 13:21
FOTO: Press

Ovaj jednostavan, brz i siguran način plaćanja tako u Europi postaje standard, a isti trend je vidljiv i u Hrvatskoj – značajno mjesto na domaćem tržištu platnih usluga pripada MasterCard beskontaktnoj tehnologiji, a beskontaktna mreža izdavatelja, korisnika i trgovaca bilježi sve veći rast.

Europljani vole svakodnevno koristiti beskontaktna plaćanja bez obzira radi li se o trgovačkim lancima, trgovinama, parkiralištima, samoposlužnim automatima, javnom gradskom prijevozu ili taxi prijevoznicima. Obujam potrošnje ostvarene MasterCard i Maestro beskontaktnim karticama je u 2015. narastao za čak 183% u odnosu na godinu prije. Podaci su ujedno pokazali da je u 2015. broj izdanih beskontaktnih kartica i uređaja porastao za 50% te da je u četvrtom kvartalu 2015. u prosjeku 13% svih transakcija izvršenih na prodajnim mjestima u Europi bilo beskontaktno.

Ovaj jednostavan, brz i siguran način plaćanja tako u Europi postaje standard, a isti trend je vidljiv i u Hrvatskoj – značajno mjesto na domaćem tržištu platnih usluga pripada MasterCard beskontaktnoj tehnologiji, a beskontaktna mreža izdavatelja, korisnika i trgovaca bilježi sve veći rast.

Naime, rezultati istraživanja MasterIndex, koje je u listopadu 2015. provela kompanija MasterCard, pokazuju porast svijesti o beskontaktnim plaćanjima – 91% ispitanika čulo je za beskontaktna plaćanja, u usporedbi s 85% u listopadu 2014. godine. Značajan je i porast u korištenju beskontaktnih plaćanja – u listopadu 2015. 40% ispitanika je reklo da plaća beskontaktnom tehnologijom za razliku od 22% u 2014. što predstavlja godišnji rast od 18%. Korisnici su očito prepoznali beskontaktna plaćanja kao praktična, brza i sigurna te ih uključuju u svoju svakodnevicu.

Kako se baziraju na čip tehnologiji kao najnovijem obliku zaštite, beskontaktne kartice su sigurne, a upravo ta tehnologija osigurava da se kreira jedinstven kod prilikom svake transakcije čime su rizici prijevara svedeni na najmanju moguću razinu. Beskontaktna MasterCard plaćanja omogućuju brze i praktične transakcije što ih čini idealnima za male kupnje do 100 kuna pri kojima korisnici ne trebaju unositi PIN niti potpis, ali i za iznose veće od 100 kuna za koje su PIN ili potpis potrebni.

Jasno je da potrošači uživaju u praktičnosti beskontaktnih plaćanja i da očekuju da trgovci uhvate korak s ovom tehnologijom. Istovremeno, MasterCard je odredio datume za usklađivanje sa standardom imajući u vidu rok trajanja postojećih terminala: postojeći POS terminali mogu biti zamijenjeni na kraju svog roka trajanja, odnosno najkasnije do 1. siječnja 2020., a novi POS terminali koji se uvode od 1. siječnja 2016. moraju biti usklađeni s novim standardom.

Uz to, u kompaniji MasterCard kažu da je njihova vizija stvaranje besprijekornog iskustva digitalnog plaćanja dostupnog svima i mogućeg preko svih kanala i uređaja. Nama se čini da su na dobrom putu te da beskontaktna plaćanja polako, ali sigurno i na našem tržištu postaju standard.

 

New Report

Close