Animacija je najveseliji i najzahtjevniji posao u turizmu, tko ga je izabrao nije požalio

Autor: Promo , 28. lipanj 2017. u 10:32
FOTO: Press

Kroz hrvatske hotele godišnje prolazi oko 500 animatora koji se sve više traže, treba samo proći audiciju, nakon toga osigurani su edukacija, zapošljavanje, smještaj i hrana i brzo napredovanje

Posao je animatora najveseliji, ali i jedan od najzahtjevnijih sezonskih poslova u turizmu zbog sve viših kriterija koje postavlja tržište. Procjenjuje se da kroz hrvatske hotele godišnje prolazi 500-tinjak animatora. Animatore kadroviraju i educiraju ili sami hoteli, no najčešće to povjeravaju nekolicini animatorskih tvrtki koje svoje zaposlenike iznajmljuju turističkim tvrtkama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Bojana Kuliš Bubalo, voditeljica ljudskih resursa i kreativnog odjela animacijske tvrtke Love Carpe Diem otkriva da će samo oni ove sezone u Hrvatskoj i regiji imati zaposlenih oko 250 animatora.

"Sve više se uočava potreba za kvalitetnom ponudom i animacijskim programima, za što je u prvom redu potreban određen broj animatora. Zbog toga u destinacijama koje teže povećanju kvalitete ponude uočavamo i potrebu za rastom broja animatora", ističe Kuliš Bubalo.

Za angažman animatora treba mnogo dobre volje i pozitive, službeni minimalni stupanj stručne spreme je srednja škola, a animatorom postaje osoba koja prođe audiciju u nekoj od animacijskih tvrtki.

"Kod nas se traže obavezan engleski jezik, svaki dodatni jezik je plus, a tražena su iskustva i znanja iz područja sporta, rekreacije, fitnessa, rada s djecom. Prednost imaju i kandidati s iskustvom u raznim vrstama scensko-plesnih ili cirkuskih umjetnosti. Dobar animator je osoba koja je uvijek nasmiješena, komunikativna, vesela te informirana o ponudi objekta u kojemu radi. Animator motivira na aktivno provođenje odmora te je izravna spona između hotela i gosta", pojašnjava Kuliš Bubalo.

U tvrtki Love Carpe Diem početna plaća animatora prve godine je 4000 kuna netto. Uz to, organiziran je smještaj na bazi punog pansiona s tri obroka dnevno. Za daleke destinacije u kojima također rade snose i troškove puta te ostale troškove poput  osiguranja.

Zbog prirode posla i određenih zahtjeva gostiju animatori u hotele ponekad stižu i iz inozemstva. "Određene grupe kvalitetnih animatora su deficitarne. Kvalitetan animator mora moći komunicirati na više stranih jezika ovisno o grupama gostiju, tu znamo imati zahtjeve hotelijera za švedskim, francuskim i slično, kaže Kuliš Bubalo.

Adis Kušmić animacijskim poslom se počeo baviti s 22 godine kada je pukim slučajem došao na audiciju koja se odvijala na njegovom fakultetu, a za Poslovni dnevnik u pauzi s posla ispričao je zašto nije zažalio zbog svog izbora.

"Posao animatora smatram velikim izazovom u životu, u kojem je svaki dan novo iskustvo i nova lekcija koju stječeš kroz komunikaciju i interakciju s gostima, kolegama i mentorima. Naša je sezona ove godine počela rano. Startali smo s poslom sredinom travnja te ćemo raditi do kraja listopada. Zadovoljan sam uvjetima rada i plaćom animatora u Valamaru, kao i prilikom za rad u velikom timu s odličnim ljudima. Zato i nisam razmišljao o odlasku iz Hrvatske ili o promjeni posla", kaže nam Adis.

Svoju edukaciju za animatora Adis je započeo 2011. godine na seminaru za turističke animatore u hotelu Valamar Diamant u Poreču, gdje sam dobio osnovna znanja o ovome poslu. Nastavio je svoju prvu, a onda i sljedeće četiri sezone raditi u hotelima Valamar Diamant, Valamar Crystal i Valamar Rubin, a ove se godine okušao u poslu voditelja animacijskog tima u hotelu Valamar Zagreb.

I Ana Lucija Pivčević sa tek pet godina iskustva na poslovima animacije dogurala je do šefice odjela aktivnosti u Stella Maris Resortu koji posluje u sklopu umaškog Istraturista. Zanimljivo da je ova 24-godišnjakinja rodom iz Omiša s adresom u Zagrebu zapravo buduća matematičarka, studentica zagrebačkog Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Ana Lucija živi na potezu Zagreb-Umag, gdje će ove sezone raditi od travnja do početka studenog, uz slobodne dane koje koristi za polaganje ispita na fakultetu..

„Animacijom sam se počela baviti na nagovor prijatelja koji je radio kao animator. Rekao je da sam baš profil osobe koji bi u tome uživao – i imao je pravo. Kroz taj posao mogu ostvariti svoju ljubav prema sportu, znanje stranih jezika i upoznavati različite ljude. Ovdje u Istraturistu imamo šarolik animacijski program koji se sastoji od dječjeg programa, programa za odrasle i večernjeg programa. Većinu naših programa provodimo u našim klubovima gdje djecu dijelimo po različitim dobnim skupinama. Imamo klub 4 za predškolsku djecu, klub 8 i 13, te teenage klub.

Organiziramo kreativne radionice, tematske dane, zabavne igre tijekom jutra, poslije podne provodimo na bazenu, a navečer na mini discu.

Za odrasle imamo pregršt programa sportskog karaktera – od profesionalnih fitness programa, sportskih turnira – u odbojci, nogometu, streličarstvu, streljaštvu.., do društveno kulturnih programa kao što su degustacije vina, maslinovog ulja, prezentacija koktela te kulinarskih radionica gdje naše goste upoznajemo sa gastro ponudom specifičnom za ovaj kraj. Večernje sate provodimo glumeći i plešući u nekim od naših show-ova. Naši najposjećeniji show-ovi su: Mamma mia, Ljepotica i zvijer i Kralj lavova, što je pravi pogodak za goste,“ kaže Ana Lucija, te dodaje da unatoč zahtjevnom rasporedu može sve uskladiti. Profesori izlaze u susret, a i naređeni imaju razumijevanja, sve je samo pitanje organizacije vremena.

 

New Report

Close