ABB-ovi proizvodi i sustavi u temeljima novog putničkog terminala na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb

Autor: Promo , 04. travanj 2017. u 12:57
Foto: foto press

Sigurnost i konstantno poboljšanje sigurnosti uvijek je glavni prioritet svih zračnih luka što, između ostaloga, zahtijeva upotrebu vrhunskih tehnologija i visoku razinu kvalitete opreme i pouzdanih izvođača.

Bouyages Batiment International Hrvatska (BBI), koji je jedan od dioničara u tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. (MZLZ), u jednom od segmenata za održavanje aerodromske infrastrukture dao je povjerenje poznatoj visokotehnološkoj tvrtki ABB u Hrvatskoj koji je riješio sustav upravljanja novim transformatorskim stanicama koje napajaju ključne potrošače u Zračnoj luci te isporučio srednjenaponsku i niskonaponsku opremu, UPS i suhe transformatore koji se nalaze u objektu transformatorske stanice.

Jedan od ABB-ovih sustava koji nudi pouzdana zaštitna, sigurnosna i komunikacijska rješenja u sustavu upravljanja zračnom lukom je srednjenaponsko SF6 plinom izolirano postrojenje za sekundarnu distribuciju električnih aplikacija do 36 kV. Njegov sklopni blok je jedinstven zbog svoje fleksibilnosti jer se može produljiti a ima i mogućnost potpune modularne ili polumodularne konfiguracije. SF6 je potpuno zatvoreni sustav sa spremnikom od nehrđajućeg čelika koji sadrži sve dijelove pod naponom i funkcije za prebacivanje. Zatvoreni čelični spremnik s konstantnim atmosferskim uvjetima osigurava pouzdanost, kao i visoku razinu sigurnosti i zaštitu osoblja i virtualnog sustava bez održavanja a tu je i velika ušteda prostora. Pored zračnih luka, SF6 primjenjiv je i u željeznicama, vjetroelektranama, solarnim elektranama, građevinarstvo i druge industrije.

Dodatnu sigurnost napajanja glavnih potrošača pružaju i ABB-ovi suhi transformatori snage 3150 kVA s dodatnim prisilnim hlađenjem koji u slučaju nužde imaju mogućnost povećanja snage za 40 %.

Distribucija električne energije do krajnjih uređaja i korisnika ostvarena je ABB-ovom niskonaponskom sklopnom opremom smještenom u ABB-ove distribucijske ormare ArTu serije, koji su raspoređeni u više od 30 elektro soba u samom objektu novog putničkog terminala i zaslužni su za napajanje i upravljanje više od 6000 rasvjetnih tijela i siguran rad na više stotina radnih mjesta.

U podatkovnom centru Zračne luke instaliran je i ABB-ov modularni UPS sustav za neprekidno napajanje Conceptpower DPA 500 koji nudi brojne prednosti. Njegov kompaktan dizajn garantira skalabilnost i prilagodbu kod naknadnih nadogradnji i štedi prostor te otvara mogućnost ostvarivanja dodatnih ušteda. Online, redundantni moduli za dvostruku konverziju čine sustav pouzdanim i otpornim na kvarove.  

Novi terminal Međunarodne zračne luke Zagreb površine 65.000 m2 kapaciteta 5 milijuna putnika godišnje za razliku od postojećeg terminala koji je kapaciteta 2 milijuna putnika. Svečano otvorenje novog putničkog terminala je bilo 21.03.2017., a otvorenje za promet 28.03.2017., prvim letom Croatia Airlinesa za Dubrovnik.

New Report

Close