7 razloga zašto ljetovati u Dalmaciji

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2016. u 09:40
Foto: foto press

Sunce, toplo more, masline, vino, riba i lipa pisma, samo su dio scenarija koji vas očekuje diljem Dalmacije, koja je iz godine u godinu sve bogatija svojom turističkom ponudom.

Želite li upoznati iskonski Jadran, dođite u Dalmaciju i uživajte u najrazvedenijoj obali u Europi, bezbroj prekrasnih otoka, povoljnoj mediteranskoj klimi, kao i u kristalno plavom moru koje se proteže uzduž dalmatinskih planina, a mi vam donosimo 7 razloga zbog kojih je Dalmacija nezaobilazno ljetno odredište svakog ljubitelja odmora na Jadranu.

Split – znao je car što valja…

Split je središte srednje Dalmacije staro 1700 godina, mjesto na kojem je rimski car Dioklecijan imao dobar razlog da upravo ovdje podigne svoju palaču, u što se i dan danas uvjeravaju brojni posjetitelji. Uvjerite se i vi, jer dolaskom u grad najbolje ćete osjetiti što je to dalmatinski šarm. Krenite u šetnju gradom i neka vam on sam ispriča svoju priču, potkrijepljenu njegovim spomenicima kulture. Uvečer krenite u dobar provod u neki od barova ili klubova, a vjerujemo da ljubitelji elektronske glazbe neće propustiti još jedan u nizu Ultra Europe Music festival, koji se u Split vraća 15., 16. i 17. srpnja na stadion Poljud, u najvećem i najboljem izdanju dosad!

Pag – najbolji spoj tradicije i zabave koja nema kraja

Saznajte zašto se pamte ljeta na Pagu, otoku poznatom po jedinstvenoj paškoj čipki, ukusnoj janjetini i siru, po soli koja stoljećima nastaje u paškim solanama, mirisu kadulje ali i po zagonetnoj kamenitoj površini nalik Mjesečevoj. Plaža Zrće u Novalji već je legendarni i omiljen odabir svih onih koji ne žele da dobar provod prestane, a nađete li se ovdje 23. srpnja, ne propustite drugi po redu MTV summerblast warm-up party koji će se održati u klubu Noa.

Brač – raj za surfere

Otok Brač ima za svakog ponešto, a najpoznatiji je po plaži Zlatni rat u mjestu Bol. To je omiljen odabir surfera i svih zaljubljenika u vodene sportove. U manjim mjestima na Braču kao što su Milna, Supetar ili Bobovišća lako ćete pronaći mir i tišinu, u autentičnoj kamenoj arhitekturi. Svatko tko želi osjetiti izvorni ribarski ugođaj, Postira je svakako mjesto koje treba posjetiti, jer je to malo ribarsko mjesto, u čijoj blizini se nalazi uvala Lovrečina, do koje je moguće otići na riblji piknik. Brač je poznat i po kamenu iz kojeg su izgrađeni brojni kulturni spomenici u Hrvatskoj i svijetu.

Hvar – otok dostojan prinčeva

Otok Hvar će Vas privući mirisom lavande, ugodnom mediteranskom klimom i najvećim brojem sunčanih sati godišnje. Grad Hvar vam osim zdravlja i prirode može ponuditi i iznimnu kulturno-povijesnu baštinu, a gradom kojeg okružuju sedam stoljeća stare zidine dominira gradski trg, najveći u Dalmaciji, okružen renesansnim i baroknim palačama. Hvar je ujedno i najtrendy destinacija, te okupljalište svjetskog jet-seta, gdje zabava počinje već u ranim popodnevnim satima, obzirom da se u nekim od beach barova redovno organiziraju apres-beach partyji. Volite li zaplesati u kupaćem kostimu, ili završiti u bazenu noćnog kuba poput princa Harrya, ljetovanje na Hvaru je pravi izbor za vas. U predahu od uzbudljivog dnevnog i noćnog života, svratite u mala mjesta poput Vrboske ili Jelse koja će vas oduševiti mirom i tišinom svojih uskih uličica i romantičnih malih trgova.

Vis – otok nesvakidašnje prirodne ljepote

Otok i grad po imenu Issa poznat je od antičkog doba i može se pohvaliti burnom prošlošću i slavnim vremenima, a osim po kulturnom blagu, Vis je poznat po nesvakidašnjim prirodnim ljepotama. Tome svjedoči i činjenica kako je ovo otok najočuvanije prirode obzirom da je do 1989. bio nedostupan za turiste. Stoga je ovo prvenstveno mjesto mira i ugodnog odmora, s dobrim mogućnostima za sport i rekreaciju, dok podmorje skriva bogatstvo ribljeg svijeta i atraktivnih ronilačkih lokacija. Odlučite li se ljetovati na Visu, svakako se uputite na izlet do Modre špilje, kroz čiji podmorski tunel zrake sunca pretvaraju more u tekuće srebro. Modra špilja postala je, zahvaljujući barunu Ransonnetu, svjetski poznata, a čuvena Grotta azzura na otoku Capri dobila je tim otkrićem dostojnog konkurenta za naslov najljepše morske špilje na svijetu. Svoj doživljaj špilje nadopunite otočkim gastro-enološim užicima, koji će postati dodatni razlog da je ponovno posjetite, kada osjetite potrebu oživjeti uspomenu na fenomen koji se ni riječima ni slikom ne možete nikome dočarati.

Korčula – posjetite dom Maca Pola

Bajkovita Korčula navodno je bila dom lijepe Korkyre, junakinje grčke mitologije, po kojoj Korčula je dobila ime, a dom joj je navodno odredio sam bog mora Posejdon. I svjetski putnik Marco Polo na Korčuli je imao svoj dom. Krenite u šetnju Korčulom i upoznajte povijesnu baštinu koja se može vidjeti uživo, u poznatoj viteškoj igri zvanoj Moreška, gdje se vitezovi u crnim i crvenim kostimima bore za naklonost dame. Vjerovat ćete da je putovanje kroz vrijeme moguće. Posjetite i Vela Luku, smještenu u dubokoj uvali, popijte čašu Pošipa, Plavca ili Admirala, vina u kojima se krije sunce Korčule. Živili!

Dubrovnik – od Igre prijestolja do Zvjezdanih ratova

Šećer uvijek dolazi na kraju, zar ne? Tako je i Dubrovnik spreman odgovoriti na najistančanije zahtjeve svojih posjetitelja. Grad muzeja i festivala, grad konoba i restorana, mjesto pitome mediteranske klime i prelijepih pejzaža uistinu potvrđuje slavnu izjavu irskog književnika Bernarda Shawa: "Oni koji traže raj na zemlji, moraju doći u Dubrovnik". Osjećat ćete se zaista posebno boraveći u nekom od dubrovačkih hotela, ispijajući kavu i kušajući dubrovačku rozatu – slasni tradicionalni desert. Osim toga, možete uživati i u pogledu na Lovrijenac, jednu od kula na kojoj se u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara izvodi sad već legendarni “Hamlet”, koja je za današnje pojmove možda ipak poznatija kao i jedna od lokacija na kojoj su snimljene scene iz svjetski poznate serije Game of Thrones. Ukoliko ste ipak veći fan Star Warsa – još jednog renomiranog block bustera, tada odšećite do tržnice na kojoj je i Stormtrooper kušao najbolje neretvanske mandarine.

Ukoliko ste pronašli barem jedan razlog za provesti svoj godišnji odmor u sunčanoj Dalmaciji, sedmodnevno ljetovanje u srcu Jadrana očekuje vas po cijeni već od 1.299 kuna po osobi. Više informacija o aranžmanima potražite na www.atlas.hr ili nazovite besplatan info. telefon 0800 9998.  

Komentirajte prvi

New Report

Close