“Tri sata jedrenja prošla su u tren oka”

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2017. u 14:05
Foto: Privatni arhiv

Bio je to dan pun emocija, veselja, iznenađenja i druženja za šezdesetak učesnika manifestacije.

ACI marina Cres bila je u petak, 29. rujna 2017. domaćin iznimnog i prekrasnog druženja djece iz dječjih domova Primorsko-goranske županije, Pule i Karlovca, njihovih odgajatelja, predstavnika ACI-ja, predstavnika, sponzora i donatora zaklade Vaša pošta.

Bio je to dan pun emocija, veselja, iznenađenja i druženja za šezdesetak učesnika manifestacije. Pridružili su nam se i gradonačelnik grada Cresa, direktorica turističke zajednice grada Cresa, lučki kapetan, pomorska policija, direktor ACI marine Cres te djelatnici marine.

Nakon dobrodošlice i marende uslijedilo je veselje i užurbanost oko formiranja posada za ukrcaj na jedrilice. Djeca su hrabro kročila na brodove nestrpljivo očekujući da zaplove prekrasnim creskim akvatorijem. Naravno, postojala je i određena doza nesigurnosti i straha, ali naši skiperi, vrsni jedriličari, ubrzo su umirili i najzabrinutije. A razloga za brigu nije ni bilo jer su uz skipere tu bili djelatnici lučke kapetanije i pomorske policije koji su nas za cijelo vrijeme trajanja jedrenja pratili na moru.

I tako krenusmo, prvo pomalo, na motor, kako i nalažu pravila, ispod 2 čvora unutar creske vale, iako nas je već na samom startu vjetar pozivao da dignemo jedra, no pravila su pravila. Sve je bilo spremno kako bismo odmah po izlasku iz vale razvili jedra i ugasili motor. I tako, brzo podignusmo flok (glavno jedro nismo mogli dignuti jer je vjetar bio prejak za samo dva člana posade na brodu) i zaplovismo… Osjećaj čudesan… tišina koju remeti šum vjetra i jedrilice koja reže more… Cure i dečki isprva malo ukočeni, možda i malo prestrašeni, jer brod se naginje kako u jedra uđe koji reful, no skiper cijelo vrijeme objašnjava i educira svoju „posadu“ o tome što vjetar radi, kako se ponašaju jedra, što sve radi posada na brodu, čemu služe pojedini konopi, i sve to na zabavan i zanimljiv način tako da uskoro svaki član naše „novopečene“ posade sjeda za kormilo i na kratko preuzima kontrolu nad jedrilicom. Atmosfera je odlična, djeca su se opustila i zaista uživaju u jedrenju i manovrama koje izvodimo. Četiri jedrilice klize creskim zaljevom uz budno oko lučkog kapetana na gliseru.

Tri sata jedrenja prošla su u tren oka i treba se vratiti u arinu gdje nas čeka ručak u ugodnom ambijentu restorana Mistral u ACI marini Cres. Lagano uplovljavanje u marinu, privezivanje, iskakanje iz jedrilice na ponton. Svi prepuni dojmova… Bilo je prekrasno vidjeti ozarena lica djece i svih koji su toga dana bili s nama. Dobra atmosfera nastavila se i tijekom druženja uz ručak gdje nas je pjesmom počastila i muška creska klapa Burin. I tako, malo po malo, došlo je vrijeme za povratak, treba se požuriti na trajekt.

Marina se pomalo prazni od nas veselih „jedriličara“, ali ostaje nebrojeno puta izrečeno pitanje „A kada ćemo se naći ponovno?“ „Hoćemo sigurno, i vjerujemo da će ovaj događaj postati tradicionalan“ – obećanje je direktora ACI-ja Kristijana Pavića, koje je izmamilo iskreni osmjeh na lica naših „novopečenih jedriličara“.

Na kraju svi su se vratili svojim domovima, puni utisaka i pozitivne vibre i, dakako, s velikom željom da se opet vidimo na Cresu.

O Zakladi Vaša pošta:

U Republici Hrvatskoj u 30 dječjih domova odrastaju djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. S obzirom na životne okolnosti, većina štićenika s navršenih 18 godina mora započeti samostalan život što im, bez pomoći društva i osiguranog zaposlenja, predstavlja velik izazov.

Hrvatska pošta je 2010. godine osnovala Zakladu „Vaša pošta“ kako bi takvoj djeci olakšala početak samostalnog života te im osigurala financijsku pomoć u tom zahtjevnom razdoblju. Od 2010. godine Zaklada Vaša pošta je osigurala putem polica životnog osiguranja preko 400 djece osiguravši 18 milijuna kuna sredstava u te svrhe.

ACI d.d. u ulozi sponzora Zaklade aktivno podržava ovu hvale vrijednu akciju Hrvatske pošte uplaćujući na ime djece police životnog osiguranja. Sakupljeni iznos štićenicima domova isplaćuje se kao svojevrsna renta u trenutku napuštanja doma kako bi mogli podmiriti osnove životne troškove do pronalaska zaposlenja.

ACI d.d. je do sada potpomogao petoro djece koja su odrastala u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi a koja su započela svoj životni put dalje sama.  

Komentirajte prvi

New Report

Close