Poduzetnice koje su obilježile prva dva izdanja programa EY Poduzetnik godine

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2016. u 09:56
Foto: Press

EY Poduzetnik godine najprestižnija je svjetska poduzetnička nagrada, u svijetu se provodi već 30 godina, a upravo su u tijeku prijave za treće po redu hrvatsko izdanje.

Iako su prema dostupnim brojkama u svijetu poduzetništva žene manje zastupljene, svojim postignućima često su ravnopravne i nadmašuju uspjehe kolega poduzetnika. Da u hrvatskom svijetu poduzetništva postoje uspješne poduzetnice te da postižu rezultate kojima konkuriraju na domaćem, ali i inozemnom tržištu, ne bi trebala biti posebna vijest. No, o njima se može čuti vrlo malo.

EY Poduzetnik godine najprestižnija je svjetska poduzetnička nagrada, u svijetu se provodi već 30 godina, a upravo su u tijeku prijave za treće po redu hrvatsko izdanje. Prva dva izdanja održana u Hrvatskoj ponudila su niz zanimljivih poduzetničkih priča iz cijele zemlje, a među njima istaknule su se i neke od domaćih poduzetnica, čiji uspjeh zasigurno može biti dodatni motiv osobama koje se nalaze u poduzetničkim vodama te onima koji će tek započeti svoje priče.

Prva dva izdanja EY Poduzetnika godine okupila su ukupno 58 kandidata koji su zadovoljili osnovne kriterije sudjelovanja. Među njima svoje su mjesto izborile i uspješne žene poduzetnice. Program EY Poduzetnik godine koncipiran je na način da nezavisni stručni žiri detaljno analizira pristigle kandidature među kojima izabire finaliste programa i u konačnici proglašava EY Poduzetnika godine.

Habiba Legac – poduzetnica s nagradom za međunarodno postignuće

Tako je u drugom hrvatskom izdanju žiri na čelu s Emilom Tedeschijem izabrao osam kandidata koji su se našli u finalu. Pobjednikom i EY Poduzetnikom godine proglašen je Đuro Horvat, a jedna od zvijezdi večeri bila je poduzetnica Habiba Legac, koja je osvojila vrijedno priznanje i ponijela titulu u jednoj od dvije kategorije – onoj za najbolje međunarodno postignuće. Habiba Legac na čelu je tvrtke Feroimpex automobilska tehnika, pokrenute još 1976. godine kao mala bravarska radionica za proizvodnju vijaka i opruga. Taj je mali pogon tijekom godina prerastao u radionicu za proizvodnju dijelova za strojeve za tekstilnu industriju, a danas djeluje kao moderno poduzeće na hrvatskom i europskom tržištu.

Danas s uhodanim timom stručnjaka i oko 400 zaposlenih ostvaruje vrhunske rezultate u zahtjevnoj proizvodnji ležajeva, dijelova za automobilsku i željezničku industriju, industriju proizvodnje alata i komponenti ležajeva za vjetroelektrane. Upravo su navedene činjenice te izniman uspjeh na međunarodnom tržištu rezultirali osvajanjem ovog vrijednog priznanja.

Poduzetnice u programu EY Poduzetnik godine

Uz Habibu Legac, u posljednjem izdanju programa mjesto su osigurale i druge poduzetnice iz različitih industrija, ali sve s iznimnim poduzetničkim pričama. Tu je Gordana Puhalek koja već 15 godina uspješno vodi tvrtku Mikronis, koja se bavi prodajom računala i informatičke opreme s posebnim fokusom na kvalitetu i orijentiranost prema kupcima. Poduzetnica Arijana Šafranko Salihćehajić nalazi se na čelu Šaframa, obiteljske tvrtke s 25 godina dugom tradicijom u proizvodnji i preradi začina. Dorotea Effenberger, predsjednica je Uprave i suvlasnica tvrtke Tahograf, čije je djelovanje vezano uz podizanje razine konkurentnosti vlasnicima voznih parkova kroz poboljšanje učinkovitosti ugrađivanjem tailor-made dodane vrijednosti.

U prvom izdanju poduzetničkog Oscara sudjelovale su Bernarda Cecelja (Bernarda d.o.o.), Jadranka Boban Pejić (Biovega d.o.o.), Tamara Tuđman Šuk (Favory d.o.o.), Irena Gec Andlar (Gec d.o.o.), Ksenija Mesarić (IM-COMP d.o.o.), Katarina Hauptfeld (Katarina line d.o.o.), Gordana Puhalek (Mikronis d.o.o.) te Gordana Nikolić (Visoka poslovna škola PAR).

Jasni kriteriji, stručni i nezavisni žiri i svjetska završnica programa

„Dosadašnja dva izdanja EY Poduzetnika godine iznjedrila su brojne uspješne hrvatske poduzetnike i poduzetnice. Svatko od njih ima nešto po čemu je poseban, a EY Poduzetnik godine je program u kojemu nezavisni i stručni žiri najbolje bira prema više kriterija, ne samo onom koji govori o veličini tvrtke i njezinim prihodima. Uvjeren sam da u Hrvatskoj postoji puno uspješnih poduzetnica, stoga ih pozivam da budu odlučne u ostvarenju svojih snova, da se prijave na natječaj i pokažu Hrvatskoj i svijetu svoje poduzetničke uspjehe“, istaknuo je Berislav Horvat, Country Managing Partner za EY Hrvatska.

Prijave za sudjelovanje u programu trećeg izdanja hrvatskog EY Poduzetnika godine još uvijek su u tijeku i traju do 31. listopada 2016., a moguće su putem web stranice https://geoy.ey.com/. Imena finalista te EY Poduzetnika godine i osobe koja će predstavljati Hrvatsku na svjetskoj završnici u Monte Carlu žiri će proglasiti u ožujku sljedeće godine.  

Komentirajte prvi

New Report

Close