Počela potraga za najboljim projektima koji promiču hrvatsku kulturu i sport

Autor: Sponzorirani članak , 06. srpanj 2015. u 09:39
Za službenu maskotu Igara izabran je simpatični narančasti hrčak autora Vedrana Redea i Matije Tomšić, Foto: PD

Na javnom predstavljanju 11. studenog, stručni žiri odabrat će pobjednika natječaja, odnosno pobjedničku aplikaciju.

Student si? Imaš ideju koja zlata vrijedi kao rješenje za predstojeće Europske sveučilišne igre? Ako si na oba pitanja odgovorio potvrdno, tada je za tebe kao stvoren projekt UNIverzI-JA-DA. Do sredine rujna otvoren je natječaj UNIverzI-JA-DA na kojem se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju otvorenih pitanja tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. 

Na natječaju se traže najbolji projekti iz područja mobilne aplikacije i turističke promocije hrvatske kulture i sporta. Njih će se ocjenjivati prema kriterijima inovativnosti, izvedivosti, iskustvu i kvalificiranosti tima, dodanoj vrijednosti i financijskim  resursima. Prijave se primaju do 14. rujna ove godine, a finalisti natječaja, koji će dalje razvijati ideju i zato dobiti novčane nagrade, bit će odabrani 21. rujna. 

Na javnom predstavljanju 11. studenog, stručni žiri odabrat će pobjednika natječaja, odnosno pobjedničku aplikaciju usklađenu i u funkciji nadogradnje na postojeću internetsku stranicu Europskih sveučilišnih igara http://eug2016.com te dva pobjednička projekta turističke promocije domaće kulture i sporta. Glavni organizator, Agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dodijelit će po 10.000 kuna za svih šest studentskih timova koji se plasiraju u finale. 

Natječaj otvara vrata svim studentima, bez obzira jesu li redovni ili izvanredni, na preddiplomskim, diplomskim ili poslijediplomskim studijima na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama u Hrvatskoj. Studenti se mogu prijavljivati pojedinačno ili timu kojeg može činiti najviše do pet osoba. Svaki tim izabire svog voditelja koji će potom biti zadužen za komunikaciju s organizatorima. Želi li, svaki tim može odabrati do tri mentora koji su im na raspolaganju iz Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora.

Prijavu svoje ideje studenti moraju predati najkasnije do 23:59 sata na dan 14. rujna. Prijava uključuje obveznu izradu profila na internetskoj stranici Mreže studentskih inkubatora (www.mspi.hr), životopise svih članova tima te predaju obrasca Faza I pod nazivom 'Imam ideju za Univerzijadu'. U tjednu koji slijedi će studenti ideje i usmeno predstavljati pred stručnim žirijem te će  21. rujna biti poznati finalisti ovog natječaja koji nastavljaju detaljno razvijati ideju.

U studenom 2015. godine po tri finalista iz svake kategorije  dostavljaju na elektroničku adresu info@mspi.hr  obrazac Faza II  te proračun planiranih troškova. Najkasnije do 10. studenog u podne tim mora dostaviti i prezentaciju projekta te na javno predstavljanje projekta dan kasnije, kada se biraju i pobjednici, ponijeti studentski ugovor temeljem kojeg će se izvršiti uplata novca 

Organizatori su predvidjeli da ralizacija projekata bude okončana najkasnije do 14. svibnja iduće godine kako bi bili spremni i operativni za Igre u srpnju. Uz 10.000 nagrade svakom od timova finalista koje dodjeljuje HAMAG-BICRO, partner projekta Ministarstvo turizma financira realizaciju dvaju pobjedničkih timova iz kategorije turistička promocija hrvatske kulture i sporta sa 200.000 kuna, a Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. osmislit će zadatak u kategoriji mobilne aplikacije, pružiti sve potrebne vizuale te naposljetku sva pobjednička rješenja koristiti tijekom održavanja natjecanja narednog ljeta.

Europske sveučilišne igare Zagreb – Rijeka 2016. bit će najveće sportsko natjecanje održano u Hrvatskoj, čak veće od Univerzijade 1987. i Mediteranskih igara u Splitu 1979. U sklopu priprema za europsku Univerzijadu, kako se popularno naziva, Grad Zagreb planira na uređenje sportskih prometnih i komunalnih objekata utrošiti oko1,5 milijardi kuna pri čemu najveći dio novca gradske vlasti namjeravaju povući iz europskih fondova. 

Na Igrama će nastupiti oko 5500 studenata sportaša s tristotinjak sveučilišta iz 45 europskih zemalja. Sportaši će se natjecati u 19 sportova te dva sporta za studente s invaliditetom za što će se koristiti 40 sportskih objekata u Zagrebu uz 15 u Rijeci. Europske sveučilišne igre će trajati 12 dana tijekom kojih će sudionici biti smješteni u studentskim domovima u ta dva grada. 

Za to će se temeljito obnoviti zagrebački studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje u što će se uložiti 290 milijuna kuna. Najveća investicija bit će obnova Doma sportova za što treba oko 550 milijuna kuna, nakon njega bit će to dovršetak Maksimirskog stadiona s oko 250 milijuna kuna dok se za 150 milijuna kuna planira izgradnja velike polivalentne sportske dvorane kod doma Stjepan Radić. 

Početkom godine za službenu maskotu Igara izabran je simpatični narančasti hrčak s plavom kosom, crvenim nosom u obliku srca i zvijezdom na oku mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšić u konkurenciji 64 pristigla rada.

New Report

Close