PBZ grupa donirala 59.837 kuna Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2015. u 14:33
Foto: PBZ

Danas su Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu predstavnici PBZ grupe uručili donaciju u iznosu od 59.837,64 kuna. Ovom donacijom omogućena je kupnja didaktičke opreme za Dnevnu bolnicu za visokoneurorizičnu djecu.

  • Donacijom omogućena kupnja didaktičke opreme za Dnevnu bolnicu za visokoneurorizičnu djecu

  • Donacija Specijalnoj bolnici na Goljaku je dvadeseta donacija u sklopu humanitarnog projekta PBZ grupe "Činim dobro svaki dan" i American Express kartice sa srcem, kojima Grupa pomaže projekte za dobrobit djece i mladih

 Danas su Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Zagrebu predstavnici PBZ grupe uručili donaciju u iznosu od 59.837,64 kuna. Ovom donacijom omogućena je kupnja didaktičke opreme za Dnevnu bolnicu za visokoneurorizičnu djecu.

Najnovija donacija dio je humanitarnog projekta PBZ grupe "Činim dobro svaki dan" putem kojeg Grupa pomaže dva značajna projekta za dobrobit djece i mladih u Republici Hrvatskoj: "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravlja te "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva socijalne politike i mladih, na način da za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem izdvaja jednu kunu, a prikupljena sredstva donira spomenutim projektima u omjeru 50:50.

Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama uključena je u projekt "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravlja te je jedna od pokretača i autora tog projekta. Donacija ovoj bolnici je dvadeseta donacija koju je PBZ grupa realizirala u sklopu svog humanitarnog projekta "Činim dobro svaki dan". Ujedno, ovo je treća donacija PBZ grupe ovoj bolnici u sklopu pomaganja projektu "Praćenje djece s neurorizicima".

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici, među kojima: Tomislav Đidara, viši stručni savjetnik Ministarstva zdravlja; Gzim Redžepi zamjenik pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, Katarina Bošnjak-Nađ, ravnateljica bolnice, Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda te brojni drugi.

U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama provodi se rano otkrivanje i rana habilitacija djece s odstupanjem u razvoju. Godišnje se u Hrvatskoj rodi oko 40.000 djece, a oko 10% njih su neurorizična djeca, od čega oko 3% visokoneurorizična djeca, koja zahtijevaju posebne rane programe habilitacije i praćenja razvoja. Već 2004. godine bolnica je krenula s programom izdvajanja visokoneurorizične djece u rodilištu te njihovog uključivanja u ranu habilitaciju. "Otvaranjem Dnevne bolnice za visokoneurorizičnu djecu željeli bismo visokoneurorizičnu djecu iz svih zagrebačkih rodilišta uključiti u program "Praćenje djece s neurorizicima". Tijekom pet dana, u sklopu Dnevne bolnice, učinili bismo svu ranu dijagnostiku (neuropedijatrijski pregled, fizijatrijski pregled, Ultrazvuk mozga, EEG poligrafiju, Evocirane vidne i slušne potencijale, snimanje spontanih pokreta) te bi uključili dijete u svakodnevne neurorazvojne vježbe po Bobath metodi i u terapiju rane intervencije. Uz terapeute majka bi naučila vježbe koje bi sama provodila kod kuće s djetetom. Program također uključuje redovite kontrole i po potrebi ponavljanje određenih dijagnostičkih pretraga i programa habilitacije. Donacija našeg vjernog partnera – PBZ grupe osigurala nam je da prostor Dnevne bolnice opremimo didaktičkim sredstvima, igračkama, ljuljačkama neophodnim za ranu intervenciju: fizikalnu, radnu i senzoričku terapiju, a time omogućila i njezino konačno puštanje u rad. Očekujemo da ćemo kroz godinu dana u Dnevnoj bolnici habilitirati oko 250 visokoneurorizične djece, ukoliko obuhvatimo sva zagrebačka rodilišta", istaknula je ravnateljica bolnice prim. Katarina Bošnjak – Nađ, dr.med.

„Drago nam je da dvadesetu donaciju u sklopu našeg projekta "Činim dobro svaki dan" i American Express kartice sa srcem upućujemo upravo Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama. S ovom bolnicom vežu nas partnerski, dugogodišnji odnosi. Naime, Specijalna bolnica je jedan od pokretača i autora projekta "Praćenje djece s neurorizicima", koji pomažemo od samog početka našeg projekta "Činim dobro svaki dan", te ima vrlo značajnu ulogu u liječenju neurorizične djece kako s područja Zagreba tako i iz ostalih krajeva Hrvatske. Specijalnoj bolnici donirali smo prva sredstva prikupljena putem projekta "Činim dobro svaki dan". Pomogli smo joj i prošle godine, a ova današnja donacija je naša treća donacija ovoj bolnici. Tako smo ovoj bolnici, u sklopu pomaganja projektu "Praćenje djece s neurorizicima", do sada ukupno donirali više od 300.000 kuna", istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Projekt „Praćenje djece s neurorizicima“ – djece s rizikom za rano oštećenje mozga pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2007. godine. Cilj projekta je organizirati praćenje djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, ranu dijagnostičku obradu te što ranije uključivanje djece u habilitaciju. Suradnja između Ministarstva zdravlja i PBZ  grupe ima izuzetnu vrijednost za sam projekt kroz aktivnosti pronalaženja partnera i osmišljavanja novih ideja i akcija. Prikupljena financijska sredstva omogućit će brže postizanje krajnjeg cilja projekta „Praćenje djece s neurorizicima", tj. stvaranje jedinstvenog sustava aktivnog praćenja djece sa neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, a samim time i aktivnog preventivnog rada ujednačavanjem kvalitete zaštite zdravlja djece.

Komentirajte prvi

New Report

Close