Pametnim telefonom plaćajte račune, rezervirajte hotel i avion, krećite se nepoznatim aerodromom kao da ste kod kuće i večerajte u restoranu slavnog Chefa

Autor: PD native , 05. travanj 2016. u 12:52
Foto: press

Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj, često poslovno putuje. Otkrila nam je kako joj u tome pomaže pametni telefon i koje aplikacije najčešće koristi, kako se snalazi u nepoznatom gradu u kojem u pauzi između poslovnih obveza želi razgledati povijesne i kulturne znamenitosti te koja ju je manje poznata aplikacija oduševila pa ju preporučuje svima koji putuju.

Za putnike današnjice internet je postao ključno mjesto za informiranje o destinacijama te rezervaciju i plaćanje puta ili smještaja, a mobilne telefone ne ispuštamo iz ruku. Svi tražimo rješenja koja su brza, jednostavna i praktična. Moje navike na putovanjima ne predstavljaju iznimku od ovog trenda pa koristim mnoštvo aplikacija, kaže Žigić. Dodaje da najčešće koristi Lufthansa, Croatia Airlines, Apple Wallet, Uber, Skype for Business, Google Maps, WhatsApp i Waze.

– Svi smo svjesni da je napredak tehnologije promijenio način na koji živimo, a polako postaje jasno da je iz temelja promijenio i način na koji putujemo. Naime, u Europi preko 90 posto potrošača koristi pametni telefon više od bilo kojeg drugog uređaja. Riječ je o uređaju koji se, usudila bih se reći, koristi više nego ijedan dosad u povijesti – ističe direktorica. Kao zanimljivost Žigić izdvaja činjenicu da pametne telefone u Hrvatskoj kao i zemljama našeg okruženja koristimo čak i više nego u Zapadnoj Europi, prosječno 4,3 sata na dan u odnosu na "europskih" 3,5 sata. Te se navike, tumači, preslikavaju i na vrijeme provedeno na putovanjima.

– To potvrđuju i najnovija ispitivanja prema kojima čak 57% Hrvata ističe mobitel kao uređaj s kojim bi najradije plaćali, a 22% već koristi mobilno plaćanje. To ne čudi jer je ideja da isti zaslon koji ne ispuštamo iz ruku možemo koristiti i za plaćanje privlačna. Već i danas postoje primjeri e-novčanika s omogućenim kartičnim plaćanjima koji su se u vrlo kratkom vremenu proširili na široku bazu korisnika – ali, kao i u svemu ostalome, važno je ponuditi dobro korisničko iskustvo te više relevantnih funkcionalnosti pored same opcije plaćanja – objasnila je tajnu uspjeha mobilnog plaćanja direktorica kompanije Mastercard Hrvatska.
Sanja poput ostalih korisnika pametnih telefona često instalira nove aplikacije, a potpuno ju je oduševio Waze koji joj je preporučio prijatelj.

– Waze koristim za navigaciju i prometne informacije. Upozorenja na radare i nesreće koje usporavaju promet, ili su zbog njih zatvorene pojedine ceste vrlo su korisna – kaže Žigić o interaktivnoj aplikaciji koju korisnici ažuriraju te kad naiđu na nesreću ili vide policijski radar odmah to objave kako bi upozorili ostale vozače koji se kreću tom dionicom. Kad između poslovnih obveza na službenom putu poželi razgledati grad u kojem boravi i njegove znamenitosti Sanji je od najveće koristi aplikacija Google Maps, dok joj je na privatnim putovanjima za rezerviranje hotelskog smještaja i plaćanje noćenja najdraži Booking.com.

 

Booking.com

Pomoću ove aplikacije svakog dana rezervira se više od 1.550,000 noćenja diljem svijeta. Dostupna je i Booking.com business usluga koja poslovnim ljudima omogućuje rezervaciju smještaja u hotelima u blizini poslovnih centara u svjetskim metropolama bez uzimanja provizije. Osim rezervacije smještaja, aplikacija direktorima, ili ovlaštenim tajnicama omogućuje i nadzor poslovnih putovanja ostalih zaposlenika tvrtke. Za eventualne probleme korisnici usluge mogu kontaktirati Booking.com za pomoć i podršku na više od 40 jezika, u bilo kojem trenutku tijekom dana i noći. Bitno je naglasiti da se ovom aplikacijom mogu platiti troškovi smještaja putem kartica, kao što je Mastercard® kartica koja je prihvaćena posvuda u svijetu.
 

Google Translate

Sletjeli ste na lijepi aerodrom na kojem su svi natpisi na jeziku domaćina, kao i natpisi u gradu, na stanicama metroa ili zgodnog restorana u kojem biste željeli nešto prezalogajiti. Tu će vam od velike pomoći biti Google Translate jer aplikacija ima i opciju fotografiranja natpisa koja će vam odmah na fotografiji prevesti ono što na njima piše.
 

Google Trips

U pauzi između sastanaka voljeli biste bar malo razgledati grad u kojem boravite, ali traženje turističkog vodiča i termini u kojima bi vam on pokazao zanimljivosti grada vam ne odgovaraju. Aplikacija Google Trips ispunit će vam tu želju. U nju su ugrađeni turistički vodiči za više od 200 gradova diljem svijeta, a gotovo svaki dan se nadograđuje te broj gradova i mjesta koje su obradili stalno raste.
 

Skyscanner

Došlo je do promijene i umjesto povratka kući hitno morate otputovati na drugu destinaciju. Dodatni je problem što do tamo ne postoji direktan let. Nemojte se nervirati, u miru obavite poslove a planiranje leta prepustite Skyscanneru. Ta aplikacija iskombinirat će vam letove različitih zrakoplovnih tvrtki, samo je potrebno da unesete lokaciju na kojoj se nalazite i kamo želite putovati. Postoji mogućnost da vas obavještava o jeftinijim kartama koje su u međuvremenu puštene u prodaju, kao i rezervacija leta putem aplikacije.
 

GateGuru

Skyscanner vam je pronašao let, dojurili ste do zračne luke taksijem, no tek sad počinju problemi. Ne poznajete aerodromsku zgradu, a ako izgubite previše vremena lutajući njome vaš će avion odletjeti bez vas. Ovdje vam pomaže GateGuru. Aplikacija će vam pomoći da se aerodromom krećete kao da ste kod kuće. Uputit će vas najkraćim putem do mjesta za predaju prtljage, check ina i na kraju do gatea na kojem je vaš avion. Jedna od najvećih prednosti je što zna sve udaljenosti između pojedinih točaka na aerodromu, te izračunava koliko vam vremena treba da ih prođete uključujući i čekanja na šalterima.
 

Gault&Millau

Bez obzira jeste li gurman koji nakon obavljenih poslovnih sastanaka voli uživati u delicijama slavnih chefova, ili zemlje u kojima boravite želite upoznati i kroz njihovu tradicijsku kuhinju, pomoći će vam aplikacija Gault&Millau. Vodič koji izlazi u 27 zemalja, a u kulinarskim ga krugovima nazivaju gastro Biblijom izdao je aplikaciju koja će vas odvesti do željenih restorana u vašoj blizini. Potrebno je samo upisati koja vas kategorija zanima.
 

Waze

Waze je besplatna socijalna mobilna navigacija uz pomoć koje ljudi sami crtaju karte i uređuju postojeće. Uz Waze navigaciju možete znati trenutno stanje na cestama, gdje su prometne nesreće, zatvorene ceste ili policija. Ako vam se ne sviđa glas koji vas vodi kroz navigaciju možete snimiti sebe, ženu ili vaše dijete…
 

m-novčanik s digitaliziranom karticom

Ako ne volite vaditi novčanik iz džepa kako bi karticom platili račun na raspolaganju vam je m-novčanik. Ovo je trenutno najrevolucionarnija aplikacija jer vaš pametni telefon pretvara u sredstvo plaćanja. Naime, pomoću m-novčanika korisnici mogu plaćati mobitelom na način koji nalikuje dosadašnjem plaćanju beskontaktnom Mastercard karticom. Mobilni telefon u trenu plaćanja čak ne mora biti spojen na internet, niti korisnik treba pokretati aplikaciju. Dovoljno je pametni telefon samo na tren približiti POS uređaju koji prihvaća beskontaktno plaćanje.
 

DUFL

Ova aplikacija omogućuje vam da letite samo s ručnom prtljagom. Kad se registrirate DUFL će vam poslati kofer u koji ćete spakirati svoju garderobu i vratiti ga njima. Oni uvijek brinu da roba bude čista, uglačana te da vas dočeka u hotelu. Kad ste gotovi s putovanjem DUFL će doći po vaše stvari i pripremiti ih da budu spremne za vaše novo putovanje. Usluga nije jeftina, članarina košta 10 dolara na mjesec a usluga se plaća 99 dolara po putovanju, no velika je pomoć biznismenima koji ne žele vući svoje kofere s aerodroma ili se suočiti s time da na sastanak neće imati što obući jer je aviokompanije privremeno zagubila njihove kofere.

New Report

Close