Osiguravamo rizike u 100 država

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2016. u 14:04
Foto: Press

Predsjednik Uprave SID – Prve kreditne zavarovalnice, govori o mogućnostima osiguranja naplate potraživanja.

SID Prva kreditna zavarovalnica iz Ljubljane osiguravajuća je kuća koja trenutno osigurava rizike u više od 100 država.

Kako funkcionira kreditno osiguranje, objašnjava predsjednik Uprave Ladislav Artnik.

Bavite se osiguravanjem potraživanja. Kako taj proces funkcionira?
Većina trgovine odvija se na odgodu plaćanja bez konkretnih jamstava, poput bankovne garancije ili akreditiva, pa uvijek postoji rizik da kupac neće biti u mogućnosti platiti. No, glavni razlog neplaćanja obićno je insolventnost, zbog stečaja ili predstečajne nagodbe. Proces ovog osiguranja je vrlo dinamičan i zahtjeva gotovo dnevnu komunikaciju između osiguranika i osiguravajućeg društva.

Koji profil klijenata najčešće traži vaše usluge i koja pokrića nudite?
Svaka tvrtka koja prodaje robu ili vrši uslugu na otvoreni način može biti izložena riziku neplaćanja, bez obzira radi li se o domaćoj prodaji ili izvozu. Za upravljanje tim rizicima postoji nekoliko mogućih načina, a ono najčešće, barem u Europi, je kreditno osiguranje. Uz osiguranja revolving poslova, koja predstavljaju većinu osiguranih transakcija, moguće je osigurati i pojedinačne poslove gdje rok plaćanja nije duži od dvije godine. Većina naših klijenata su izvoznici, od najvećih do velikog broja srednjih i malih. Posljednjih godina porastao je interes za osiguranje domaće prodaje u Sloveniji, ali i Hrvatskoj. Uz osiguranje rizika
neplaćanja nakon isporuke, moguće je osigurati i rizike koji se mogu realizirati i tijekom proizvodnje – za slučaj nesolventnosti kupca odnosno naručitelja.

Kako uslugu doživljavaju domaći poduzetnici?
Anketa provedena lani pokazala je da je velika većina naših klijenata vrlo zadovoljna našim uslugama i spremna ih je preporučiti drugima.

Što bi trebalo učiniti za popularizaciju osiguravanja potraživanja?
Najbitnija je konstantna edukacija poslovnih subjekata i javnosti, ne samo tvrtki nego i banaka te drugih institucija koje prate trgovinske tokove. Vrlo je važna i uloga stručnog tiska i drugih medija.

Kakav je interes u Hrvatskoj u usporedbi sa trendovima u Sloveniji?
Interes za osiguranja potraživanja dosta je visok što je, s obzirom na relativnu nisku penetraciju, usluge i logično.

Koju godišnju vrijednost prometa osiguravate?
Trenutno osiguravamo rizike u više od 100 država. Godišnje osiguravamo oko pet milijardi eura poslova od čega se 30% odnosi na domaću prodaju. Aktivno nudimo osiguranja u Sloveniji i Hrvatskoj, a planiramo uslugu ponuditi i na jugoistočnim tržištima.

Gdje vidite tržište za pet godina?
Na rezultate kreditnih osiguravatelja i njihovih klijenata narednih nekoliko godina sigurno će utjecati dva važna čimbenika. To su moguće pogoršanje političke nestabilnosti u pojedinim regijama te brzina promjena u nekim sektorima poput automobilske industrije na globalnoj razini. Što će te promjene biti brže i utjecajnije, to će se više tradicionalnih poslovnih partnera u tim sektorima naći u problemima. Na nama je da takve trendove pravodobno prepoznajemo i predvidimo moguće negativne efekte te, s druge strane, identificiramo igrače koji će promjene iskoristiti na pozitivan način.

Vodeće ste kreditno osiguravajuće društvo u Sloveniji. Kakvi su vam budući planovi?
Konkurencija ponude ovih osiguranja na hrvatskom tržištu je prilično jaka pa se uz prodajne aktivnosti jača i razvija svijest menadžmenta za potrebom osiguranja rizika naplate. Zato planiramo pojačati prodajne aktivnosti u Hrvatskoj.

Saznajte više na tel: +386 1 200 58 10 i www.sid-pkz.si/hr

Komentirajte prvi

New Report

Close