MBA Croatia predavanje – Matija Žulj o Agrivi-ju, investitorima te razlozima za otvaranje poduzeća u inozemstvu

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2014. u 09:16
Foto: Predavanje

Matija Žulj, osnivač tvtke Agrivi, održao zanimljivo predavanje uglavnom posvećeno ovom popularnom startupu te prvom mjestu osvojenom na svjetskom startup prvenstvu održanom u Južnoj Koreji.

U utorak, 16. prosinca 2014.g., je u organizaciji udruge MBA Croatia, Matija Žulj, osnivač tvtke Agrivi, održao zanimljivo predavanje uglavnom posvećeno ovom popularnom startupu te prvom mjestu osvojenom na svjetskom startup prvenstvu održanom u Južnoj Koreji.

Za Agrivi je zaslužan hobi, tj. zasađena plantaža borovnica od koje je sve počelo. Prve korake radilo je troje entuzijasta i odvajanje polovice plaće na tadašnjem poslu, a danas je u kompaniji devet zaposlenih, preko 1500 korisnika i prisutnost na nekoliko kontinenata.

U poljoprivredi, najbrojnijoj svjetskoj industriji u koju je uključena 1 milijarda ljudi postoji otprilike 2% kompanija koje su zaslužne za 46% proizvodnje. To su visokotehnološke kompanije kojima ograničenje u napretku predstavlja trenutni stupanj tehnološkog razvoja. Agrivi cilja na one druge korisnike – 98% proizvođača te unutar njih mlađu, tehnološki pismenu generaciju farmera. Geografski, plan je proširiti poslovanje iz Europe u SAD, a ostale kontinente prepustiti distributerima. Trenutno postoje distributeri u Srbiji, Nigeriji i Meksiku, a to su sve ujedno i korisnici aplikacije. Problem predstavlja cjenovno pozicioniranje, a Agrivi je preuzeo ulogu middle mena – cjenovno ne iskakati iz okvira konkurencije, ali ponuditi puno veću vrijednost za novac. Razmišljali su između različitih modela poput free, trial ili freemium te se odlučili za freemium. Trenutno je njihova aplikacija prisutna na preko 1500 farmi u 95 zemalja te se koristi na svih 12 jezika na kojima je dostupna.

Aplikacija posjeduje mogućnosti od kojih su samo neke na raspolaganju besplatnim korisnicima – upravljanje farmom, analitički alati, alarmi za nametnike, detaljna vremenska prognoza te personalizirana baza znanja. Dostupna je za mobilne i desktop sustave te je njena lokalizacija iznimno zahtjevna. Na primjer, da bi se prevela trenutna baza znanja na novi jezik potrebna su 2 mjeseca konstantnog rada jednog prevoditelja.

Prva investicija u Agrivi iznosila je 100.000 eura i za nju su, između ostalog, zaslužni i članovi MBA Croatia udruge te njihovi kontakti. Danas je Agrivi prisutan na brojnim poljoprivrednim, tehnološkim i start up sajmovima gdje redovito osvajaju nagrade i priznanja. Najaktualnije je zasigurno World Startup Competition u Južnoj Koreji gdje su osvojili 50.000 dolara i prvo mjesto.

Matija Žulj spremno je odgovarao i na nezaobilazna pitanja o poslovanju u Hrvatskoj. Tako je otkrio da bi ih investitori i kupci puno bolje prihvaćali kada bi imali sjedište u zapadnoj Europi te kako je birokracija u Hrvatskoj ogromna prepreka u poslovanju – sve su to razlozi zbog kojeg su otvorili svoj ured u Londonu i sve više komuniciraju kao britanska marka. Isto tako proporcionalno rastu snage marke Agrivi raste i postotak konverzije korisnika sa besplatnog na plaćeni model. Trenutno je taj postotak iznad prosjeka tržišta.

Na pitanje o budućnosti Matija je bio prilično jasan: "Želimo kreirati potpun sustav, tako da ćemo integrirati i ostale mogućnosti poput tržišta proizvoda i resursa i time utjecati na smanjenje troškova poslovanja naših klijenata. Cilj nam je doći do 20.000 korisnika u 2015.g. i time dati doprinos društvenom utjecaju – održivom poslovanju te iskorjenjivanju gladi u svijetu."

Komentirajte prvi

New Report

Close