‘Male hidroelektrane u Hrvatskoj’

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2015. u 15:03
Fot: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora organizirala je 19. svibnja 2015. u hotelu Double Tree by Hilton, u Zagrebu, simpozij „Male hidroelektrane u Hrvatskoj“.

Cilj simpozija bio je prikazati aktualno stanje te istaknuti potencijale hidroenergije u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na male hidroelektrane. Na simpoziju su sudjelovali stručnjaci iz područja obnovljivih izvora energije kao i zainteresirane tvrtke iz Njemačke i Hrvatske.

Simpozij se održao u sklopu projekta poticanja suradnje na području obnovljivih izvora energije uz potporu njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i energije. Organizacijski partner u Njemačkoj bila je tvrtka eclareon GmbH.

Njemačko–hrvatska industrijska i trgovinska komora već osmu godinu zaredom organizira projekte poticanja suradnje iz područja obnovljivih izvora energije te je na tržištu prepoznata kao pouzdani partner povezivanja oba tržišta.

Simpoziju je ove godine prisustvovalo preko 120 predstavnika renomiranih hrvatskih tvrtki, predstavnika lokalnih samouprava, inženjerskih i projektnih ureda, institucija i dr.

Otvorno izlaganje pripalo je gospođi Zdravki Zmajlović, predstavnici Ministarstva gospodarstva, Sektora za energetiku – Služba za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i nove tehnologije. Zdravka Zmajlović je u sklopu svojeg izlaganja sudionike simpozija upoznala s aktualnim stanjem kao i planovima za budućnost. Istaknula je kako Hrvatska ima veliki neiskorišteni hidroenergetski potencijal od oko 4,4 TWh na većim i srednjim vodotocima te oko 0,6 TWH na malim vodotocima. Osim toga, dodatni potencijal leži i u obnovi postojećih hidroelektrana. Tu je procjena da bi se time moglo dobiti dodatnih 0,25 TWh električne energije.

Zdravka Zmajlović nadalje ističe kako je pokretanje hidroelektrane još uvijek kompleksno zbog nedovoljno jasnih i usklađenih strateških dokumenata (prostorno-planskih i dr.), zatim prepreka vezanih uz mjere zaštite prirode te nedostatka ulagačkih sredstava na razini energetskih tvrtki za dugoročno isplative objekte. Na kraju svojeg izlaganja skrenula je pažnju sudionicima na trenutno 2 otvorena javna natječaja kojim se subvencioniraju projekti iz obnovljivih izvora energije i to subvencijama do 1,4 mio.kn ili 7 mio. kn zajma. Jedan od ta dva natječaja usmjeren je na projekte korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu.

Sudionici su u stankama imali prilike za postavljanje pitanja stručnim referentima, ali i predstavnicima njemačkih tvrtki koje sudjeluju u ovom projektu poput tvrtke haacon hebetechnik GmbH, repros GmbH, DIVE Turbinen GmbH, IGW Ingenieurgesellschaft für Wasserkraftanlagen mbH te Mühlberger Metallbau Produktmodifizierung.

Komentirajte prvi

New Report

Close