Liječenje šećerne bolesti tipa 2

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2016. u 15:22
Foto: Thinkstock

Osnovni principi liječenja šećerne bolesti jesu pravilna prehrana, svakodnevna tjelovježba i terapijska edukacija, a za farmakološkim liječenjem poseže se kad osnovni principi ne daju željene rezultate.

Šećerna bolest kronični je metabolički poremećaj, koja jednom dijagnosticirana, oboljelog prati kroz cijeli život. Nastaje kao posljedica složenih metaboličkih poremećaja, a manifestira se povećanim vrijednostima šećera u krvi. Prilikom postavljanja dijagnoze oboljeli mogu imati i druge znakove koji su posljedica povišenog šećera u krvi kao što su obilno mokrenje, povećani unos vode uzrokovan pojačanim osjećajem žeđi, gubitak tjelesne težine, a ponekad i s pojačanim apetitom praćenim pretjeranim unosom hrane te zamagljenim vidom. Međutim, navedeni karakteristični simptomi i znakovi često se javljaju u blagom obliku pa se lako previde te bolest često ostaje neprepoznata i neliječena.

Povećana vrijednost šećera u krvi, koju nazivamo hiperglikemija, uzrokuje patološke i funkcionalne promjene u različitim ciljnim tkivima. Ona je odgovorna i za nastanak kroničnih komplikacija na mnogim organima i organskim sustavima, posebice očima, bubrezima, živcima, srcu i krvnim žilama. Stoga je uspješna regulacija vrijednost šećera u krvi, odnosno glikiranog hemoglobina (HbA1c) kao dugoročnijeg pokazatelja reguliranosti glikemije, glavni cilj u liječenju osoba sa šećernom bolesti tipa 2.

Osnovni principi liječenja šećerne bolesti jesu pravilna prehrana, svakodnevna tjelovježba i terapijska edukacija, a za farmakološkim liječenjem poseže se kad osnovni principi ne daju željene rezultate. Kako bi liječenje bilo pravilno, a ishod liječenja zadovoljavajući, oboljeli mora biti informiran o bolesti, treba usvojiti pravilan stav prema bolesti, naučiti različite vještine i željeti voditi brigu o vlastitom zdravlju. Suradljivost oboljelog, njegovo psihičko, socijalno i fizičko stanje svakako treba uzeti u obzir, jer postizanje bilo kojeg stupnja kontrole glikemije zahtijeva aktivno sudjelovanje i predanost oboljele osobe.

Nadalje, treba pokušati optimizirati zdravstvenu skrb na način da je podrška zdravstvenog sustava sveobuhvatna kako bi i oboljelim osobama s ograničenim financijskim mogućnostima bilo omogućeno postizanje optimalne regulacije bolesti i izostanak ili odgađanje razvoja kroničnih komplikacija.

Posljedice šećerne bolesti, morbiditet i mortalitet potvrđuju da se manje od 50% oboljelih pridržava osnovnih principa liječenja, a tek 1⁄4 osoba sa šećernom bolešću tipa 2 postiže dobru regulaciju bolesti. U prosjeku, oboljeli premalo znaju o bolesti, a tek je malom broju pružena pomoć za svladavanje problema i preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje.

Progresivna priroda bolesti zahtjeva primjenu medikamentozne terapije i njeno intenziviranje kako se mijenja stupanj hiperglikemije u pojedinca. Pri tome individualni pristup predstavlja zlatni standard u liječenju osoba sa šećernom bolesti tipa 2. Ciljeve liječenja i odabir lijekova treba prilagoditi pojedincu, uzimajući u obzir životnu dob, trajanje bolesti, postojenje drugih bolesti, razvijene komplikacije na krvnim žilama te negativne učinke lijekova za liječenje šećerne bolesti. Tako primjerice u mlađih osoba bez prisutnih drugih bolesti treba težiti nižim ciljnim vrijednostima šećera u krvi, dok u starijih koji imaju druge bolesti i oštećenja funkcije nekih organa i organskih sustava valja oprezno i s mjerom pristupiti regulaciji glikemije.

Lijekovi s novim mehanizmima djelovanja predstavljaju važan napredak u stručnom i znanstvenom smislu, ali njihova učinkovita primjena u svakodnevnoj praksi zahtijeva dobro razumijevanje svih prednosti kao i njihovih mogućih štetnih učinaka. Vrlo često, njihova primjena se kombinira bilo na način da se daje više lijekova na usta ili da se kombiniraju s drugim neinzulinskim lijekovima u injekcijama, odnosno da se kombiniraju sa inzulinskim pripravcima. Povećanje broja lijekova povećava rizik hipoglikemije.

To je stanje u kojem je razina šećera u krvi niža od uobičajenih vrijednosti, a zahtjeva hitno liječenje jer u težim oblicima može biti opasno po život. Hipoglikemija i strah od hipoglikemije imaju značajan utjecaj na zdravlje oboljelih, a označava i prepreku postizanju optimalne kontrole vrijednosti šećera u krvi. Prema prikupljenim podacima, lijekovima uzrokovane hipoglikemije povećavaju vjerojatnost hospitalizacije, duljinu boravka u bolnici, što naravno negativno utječe ne samo na kvalitetu života oboljelih, već i na suradljivost u primjeni lijeka, a dodatno ima i negativan utjecaj na troškove liječenja oboljelih od šećerne bolesti.

Suradljivost oboljelih izravno je povezana i s učestalošću doziranja lijekova tijekom dana. Osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje uzimaju lijekove četiri puta dnevno ostvaruju znatno nižu razinu prosječne suradljivosti od onih koji uzimaju lijekove jedanput dnevno (50% prema 80%). Idealna suradljivost u primjeni lijeka (definirana kao primjena bez propuštenih doza i pogrešnog doziranja) zabilježena je u samo 46% ispitanih osoba. Na posljedice loše suradljivosti oboljelih otpada čak 33-69 % bolničkih prijema uzrokovanih lijekovima. Također, dokazano je kako oboljeli s lošom suradljivošću imaju znatno veću smrtnost u odnosu na one s dobrom suradljivosti.

U trenutku postavljanja dijagnoze šećerne bolesti tipa 2 nerijetko su u oboljelih već prisutna i pridružena stanja kao što je debljina, povišeni krvni tlak, poremećaj metabolizma masnoća i kardiovaskularna bolest. Navedena stanja i bolesti značano utječu na uspješnost liječenja šećerne bolesti tipa 2, odnosno ako se ne liječe povećavaju rizik težih komplikacija i smrtnost u oboljelih. Podaci ukazuju da su kardiovaskularne bolesti prisutne u više od 60% oboljelih, a smatra se da su najvećim dijelom upravo one odgovorne za opaženo skraćenje života od 5 do 10 godina. Procjena kardiovaskularnog rizika važna je i prilikom odabira lijekova za liječenje šećerne bolesti. Potrebno je voditi računa o specifičnostima pojedinih lijekova budući da svaka terapijska skupina ima specifičan profil nuspojava koji je posljedica određenog mehanizma djelovanja i/ili drugih potencijalnih učinaka lijeka. Neke od tih nuspojava (osobito hipoglikemija i porast tjelesne težine) klinički su značajne za oboljelog jer mogu dodatno povećati kardiovaskularni rizik.

U preuhranjenih ili pretilih osoba sa šećernom bolesti tipa 2 liječenje najčešće zahtijeva kombiniranu primjenu dva ili tri lijeka kako bi se uspješno regulirala vrijednost šećera u krv. Pri tome primjena lijekova koji uzrokuju porast tjelesne težine dodatno povećava kardiovaskularni rizik pa ih je potrebno izbjegavati. Ujedno, u takvih osoba poželjno je već na početku liječenja kombinirati lijekove s učinkom na smanjenje tjelesne težine.

Regulacija glikemije u osoba kod kojih je prisutna kronična bolest bubrega i/ili jetre poseban je terapijski izazov jer ovi organi višestrukim mehanizmima utječu na vrijednosti šećera u krvi. U ovih bolesnika mogu biti promijenjeni svi aspekti važni za učinkovitost lijekova koji se primjenjuju u liječenju šećerne bolesti (apsorpcija, raspodjela, metabolizam, eliminacija i učinkovitost u snižavanju šećera u krvi), što povećava rizik od nastanka nuspojava. Radi održavanja učinkovitosti liječenja, a izbjegavanja nuspojava potrebno je ili smanjiti dnevne doze lijekova ili produžiti interval njihovog uzimanja, a upotrebu nekih treba izbjegavati.

Komentirajte prvi

New Report

Close