Kolajna ljubavi i UNESCO zajedno podupiru skolovanje afričkih djevojčica

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2015. u 16:33
Foto: PR

Udruga „Kolajna ljubavi“ započinje projekt u Tanzaniji u Africi kojim se školuje 75 djevojčica.

Udruga „Kolajna ljubavi“ započinje projekt u Tanzaniji u Africi kojim se školuje 75 djevojčica. Projekt “Obrazovanjem učenica do reduciranja siromaštva u Tanzaniji” usmjeren je na školovanje socijalno ugroženih djevojaka radi postizanja veće rodne ravnopravnosti. 

Plaćanjem školarine za djevojčice koje su siročad ili žive sa samohranim roditeljem  omogućava se pohađanje kvalitetne škole u Tanzaniji za 2016. i 2017. akademsku godinu. Realizacija projekta započela je u listopadu 2015. godine, a podupire ga Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Udruga je izuzetno počašćena što je UNESCO prepoznao kvalitetu projekta i ocijenio ga vrijednim sudjelovanja.

„Kolajna ljubavi“ je humanitarna udruga koja već 5 godina putem projekta „Kumstvo“ omogućuje školovanje djece u Tanzaniji. Kumovi iz Hrvatske, ali i mnogih europskih zemalja, plaćaju školarinu za djecu od vrtićke dobi do fakulteta te je u projekt do sada bilo uključeno preko 1400 djece. Volonteri udruge prate uspjeh djece u školi o čemu se kumove obavještava dva puta godišnje, a kumovi i djeca razmjenjuju pisma, fotografije te manje poklone.

Zbog preferiranja školovanja muške djece u Tanzaniji manji postotak djevojčica ide u školu, a i one koje idu školuju se u težim uvjetima od dječaka, budući ih po povratku s nastave dočekuju mnogobrojne obveze u kućanstvu i briga za mlađu braću i sestre. 

Zbog toga češće izostaju s nastave, imaju lošije ocjene i ostvaruju slabije rezultate na završnim ispitima. U sklopu projekta školovat će se djevojčice koje nemaju roditelje ili žive sa samohranim roditeljem u mnogobrojnim obiteljima te stoga imaju manju mogućnost školovanja. Projektom će se osim školarine dijelu učenica podmiriti i školski te higijenski pribor.

Zbog ove pomoći siromaštvo više neće biti prepreka za daljnje školovanje. Djevojčice su neizmjerno sretne što im se na ovaj način omogućuje pristup obrazovanju te će se radi financijske potpore moći posvetiti primarno svojoj zadaći i učenju. Ovo je njihova prilika da ostvare svoje snove, da sanjaju obrazovanje koje sada mogu ostvariti, naprave iskorak iz siromaštva i pritom  motiviraju buduće naraštaje.

Smatramo da je školovanje temelj bolje budućnosti djece u nerazvijenim zemljama, stoga smo ponosni na ovaj projekt koji će osiguravati bolji život djevojčicama iz Tanzanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close