Ključne poruke predsjednice HUP-a Gordane Deranje

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2016. u 08:45
Foto: Hup

“Dovoljno je pogledati HUP skor i vidjeti, iz napretka i pozicija drugih, da se reforme itekako mogu provesti.”

Govor predsjednice G. Deranje s  Dana poduzetnika prenosimo u cijelosti:

Poštovane dame i gospodo,

dobro došli na Dan poduzetnika – uvijek je zadovoljstvo pozdraviti ovako velik broj poduzetnika i poslodavaca okupljenih na jednome mjestu.

Pozdravljam naše, uvažene goste – predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade Božu Petrova, ministre u Vladi, veleposlanike, župane, saborske zastupnike, pomoćnike ministara, predstavnike sindikata, akademske zajednice, medija i sve druge goste. U ime Hrvatske udruge poslodavaca svima vam zahvaljujem na dolasku.

Prošle smo godine na ovome mjestu otprilike u isto vrijeme konstatirali da je 2015. još jedna izgubljena godina kada su u pitanju ozbiljne reforme jer je bila obilježena predizbornom kampanjom koja je trajala gotovo cijelu godinu.

Kako se sada čini prijeti nam vrlo realna opasnost da i 2016. bude izgubljena godina kada su u pitanju reforme ali ovaj put zbog – političke krize i paralize sustava. U kavoj se situaciji nalazimo najbolje govori činjenica da prvi puta u povijesti ovoga skupa na njemu nema predsjednika vlade. Sedam mjeseci nakon parlamentarinih izbora Hrvatska vladu ima samo formalno jer ona, to nam je sada svima jasno, ne funkcionira, a kada će, hoće li i kako profukcionirati u ovome trenutku nitko ne zna.

Prethodnu godinu, obilježenu predizbornom kampnjom, završili smo s rezultatima boljim nego što se očekivalo. Restrukturirani privatni sektor iskoristio je povoljnije okolnosti, ulazak u Europsku uniju i opravak drugih tržišta. Geopolitičke okolnosti i vrijeme su nam išli na ruku i turizam je odradio još jednu sjajnu sezonu, pa je gospodarstvo raslo. A rast se nastavio i u ovoj godini što je dobra vijest. Ali nam ne ostavlja prostora za opuštanje jer se radi o rastu čiji su temelji vrlo slabi.

Neki potezi prethodne Vlade bili su dobri i korisni, no ukupno gledajući ona nije učinila dovoljno. U mandat nije ni ušla s velikim reformskim ambicijama, a tamo gdje ih je i imala lako je od njih odustajala i povlačila se već pred prvim znakovima otpora.

Priželjkivali smo zato da nova Vlada od prvog dana prione provedbi reformi. Jer iako smo izašli iz recesije i dalje smo u rizičnoj i lošoj poziciji. Rast koji bilježimo nije dovoljan da bismo njime počeli nadoknađivati značajan zaostatak za drugima. Kada bismo imali vladu koja rješava neke od ključnih i dobro poznatih problema s kojima smo suočeni već dugi niz godina, a koji otežavaju poslovanje i investicije, sadašnje stope rasta mogle bi biti dvostruko veće. Tek tada bismo mogli biti zadovoljni jer samo takve stope rasta donose istinski napredak zemlje.

Problem ogromnog duga i navike da trošimo više nego što možemo zaraditi izlažu nas velikim rizicima čim dođe do promjene sadašnje politike niskih kamatnih stopa, a to nije neka daleka već prilično bliska budućnost. Uostalom, vidjeli smo prošli tjedan da ni u ovakvim uvjetima ne možemo povoljno plasirati državne obveznice. Zato je bilo važno da nova vlada s reformama krene odmah.

Međutim, iako su u kampanji svima bila puna usta reformi i obećanja o njihovom provođenju, na Nacionalni plan reformi morali smo čekati čitavih 100 dana. Vjerojatno bismo čekali i dulje da nas nisu pritisnuli rokovi Europske komisije.

Pozdravili smo donošenje plana, ali njime nismo mogli biti u cijelosti zadovoljni jer smo očekivali sveobuhvatniji i ambiciozniji reformski plan. Prihvatili smo ga prvi korak, no razočaranje donosi njegovo ne provođenje.

Potpuno je jasno da se ni provedba donesenog ni izrada ambicioznijeg plana, neće dogoditi dok se ne riješi aktualna kriza koja potresa Vladu i cijelu zemlju.

Zato od svih političkih aktera zbog svega rečenog tražimo odgovornost. Tražimo odgovorno ponašanje i hitnu stabilizaciju stanja u zemlji. Hrvatska nije u poziciji da si može dozvoliti da nestabilnost kakvoj svjedočimo potraje još nekoliko mjeseci. Nemamo taj luksuz. Budite odgovorni i nadredite nacionalne interese svojim pojedinačnim, stranačkim ili nekim drugim partikularnim interesima. Trebamo normalizaciju i stabilizaciju stanja u zemlji i institucijama koje zemlju vode čim prije! Ako je potrebno i novim izborima.

Hrvatska naprosto mora čim prije započeti s promjenama, a za to mora imati stabilnu Vladu. Neprovođenje reformi preskupo košta i nas i naše buduće genercije.

Moramo se početi mijenjati jer se čitav svijet mijenja. Život danas nije isto što i prije deset godina. Naše slabosti na koje smo upozoravali i debelo prije nego što je kriza počela, svakom godinom, svakim mjesecom i svakim danom postaju sve veći problem. Oni koji se ne žele promijeniti, oni koji žele da sve ostane isto kao što je bilo deset godina unazad, drže nas zarobljene na poziciji gubitnika.

Populizam u koji s lakoćom ulaze sve naše političke opcije je neodgovoran. Štogod tko govorio i kako god se to građanima činilo bez promjena jednostavno nema bolje budućnosti.

Da, reforme znače i neke nepopularne mjere. Da, reforme znače da će neke privilegije biti ukinute. Da će netko morati promijeniti način na koji radi. Da će netko promijeniti poslodavca. Da će se morati raditi više i bolje.

Ali isto tako reforme znače da će država svoj budžet svesti u okvire koje građani i tvrtke mogu podnijeti. Da ćemo prestati zaduživati ne samo našu djecu već i unuke. Da ćemo imati efikasnije javne službe. Da ćemo imati bolje obrazovanje koje će djeci dati znanja s kojima mogu naći posao umjesto da pune Zavod za zapošljavanje. Da ćemo imati pravosuđe koje je brzo, za koje nema privilegiranih, u kojem nema voluntarizma i proturječnih odluka. Da ćemo imati zdravstvo koje ima novca za novu opremu, za lijekove, za dobre uvjete rada, za pristojne krevete, za uređene bolnice. Da će se otvarati nova radna mjesta i da će poslovi biti bolje plaćeni i da ćemo bolje živjeti.

Sve ovo što sam upravo nabrojala nećemo imati ako odbijamo bilo što promijeniti. Jer samo ako se promijenimo možemo računati da će oni koji danas nemaju posla, sutra imati svoja radna mjesta, i da će oni koji rade sutra imati veće plaće.

I drugima je bilo teško mijenjati se, ali su ipak prihvatili da su reforme nužne. Zato što su imale više mudrosti i više hrabrosti od nas, mnoge su zemlje poput Slovačke i Estonije danas uspješnije od Hrvatske.

Dovoljno je pogledati HUP skor i vidjeti, iz napretka i pozicija drugih, da se reforme itekako mogu provesti. Ako se ima znanja, ako se ima hrabrosti – i ako se ima političke odgovornosti.

Hrvatskoj u sadašnjim okolnostima, u zemlji ali i u svijetu, treba stabilna vlada, usmjerena na poboljšanja i promjene kojima ćemo ubrzati ukupni razvoj zemlje. Zato ponavljam poruku svim političkim akterima – budite odgovorni, poduzmite sve što je potrebno, pa makar to bili i prijevremeni izbori, da bismo dobili stabilnu političku situaciju u kojoj će se moći provesti reforme i omogućiti snažniji gospodarski rast.

Kažu da bi politika trebala biti časno zanimanje. Zato na kraju svim političarima postavljam pitanje:

Ima li, u miru, veće časti i domoljublja nego svojim djelovanjem i radom doprinijeti napretku i gopodarskom razvoju svoje domovine. Dame i gospodo – ima li?

Komentirajte prvi

New Report

Close