Kampanja udruge P.I.N.K. LIFE ‘SAČUVAJMO ZDRAVE DOJKE’ ove subote u centru Zagreba

Autor: Objava za medije , 12. listopad 2017. u 11:09
Foto: Press

Javnozdravstvena kampanja za cilj ima informirati javnost o važnosti potrebe redovnog pregleda i samopregleda dojki

Ove subote, 14. listopada 2017. na Trgu bana J. Jelačića i Trgu Petra Preradovića održat će se javnozdravstvena kampanja „Sačuvajmo zdrave dojke“ Udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta. Cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovnog pregleda i samopregleda dojki. Drugu godinu za redom kampanja obilježava Europski Dan zdrave dojke, te se održava uz potporu HEP-a, Hrvatske liječnicke komore i Adria Medie. Samom akcijom upozorava se na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj obolijeva 2500 osoba,a umire 990. Pozitivno je da u usporedbi na predhodnu statistiku broj umrlih je u padu. Udruga P.I.N.K. life ovom akcijom želi potaknuti žene na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima.

Kampanja će započeti u 10:30 prigodnim programom na Trgu bana J. Jelačića, nakon čega slijedi humanitarna šetnja gradskim ulicama do Trga Petra Preradovića. Osim oboljelih žena i njihovih obitelji, u povorci će sudjelovati i brojni pokrovitelji, prijatelji i suradnici Udruge P.I.N.K. Life, te bajkeri koji će na svojim motorima ilati roze vrpce i balone. Na Trgu Petra Preradovića održat će se revija koju će nositi žene oboljele od raka dojke i javne osobe. Ovim događanjem udruga P.I.N.K life obilježit će Europski dan zdravih dojki te upozoriti na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki.

„Redoviti odlazak na preventivne preglede omogućava otkrivanje tumora u ranoj fazi te samim time i puno bolje rezultate liječenja. Moderni koncept liječenja karcinoma dojke danas u Hrvatskoj uključuje da svaka bolesnica s operiranim karcinomom zadrži dojku. Kirurški zahvati uključuju poštedne zahvate, a u slučaju potrebe za radikalnim zahvatima, svakoj pacijentici se mora ponuditi opcija primarne rekonstrukcije. Za bolesnice s karcinomom dojke gubitak dojke je velik psihološki udarac. Rekonstrukcija dojke daje velik psihološki utjecaj na cijelo liječenje i oporavak. Žene koje se odluče na rekonstrukciju dojke imaju puno više samopouzdanja, spremnije su na terapiju, lakše se nose s bolešću i lakše podnose terapiju. To je posebno vidljivo kod mladih pacijentica. Važno je napomenuti da su plastični kirurzi u Hrvatskoj educirani da mogu izvesti sve vrste i primarnih i sekundarnih rekonstrukcija dojke“, objasnio je dr. Krešimir Martić, specijalist plastične kirurgije i član Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. Life.

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Kampanja se odvija pod nazivom P.I.N.K. life – „Sačuvajmo zdrave dojke“,  uz potporu Hrvatske liječničke komore, HEP-a i Adria Medie te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravlja, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

SADRŽAJ OMOGUĆIO HEP 

Komentirajte prvi

New Report

Close