Kakve to promjene dolaze u klasično uredsko okruženje?

Autor: PDnative , 18. listopad 2017. u 09:01
Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uredi izvan ureda postali su svakodnevica, a trend dinamičnog radnog mjesta nevezanog uz mjesto rada privlači sve veći broj digitalnih profesionalaca. Tradicionalni način na koji promatramo radno mjesto mijenja se iz dana u dan, a tehnologija koja ga podržava mora se mijenjati zajedno s njime.

Naš pogled na svakodnevni posao već nekoliko godina prolazi kroz stadij transformacije. Umjesto uobičajenog radnog sustava od 8 do 16 sati u priču ulaze oni prilagođeni dinamičnoj poslovnoj filozofiji. 
Pojedinac više nije vezan uz jednog poslodavca ili jedno mjesto, nego svoj jedinstveni set vještina nudi većem broju klijenata.

Freelancing u porastu
Riječ je o valu freelancinga koji stvara takozvani ‘gig economy’. Sam pojam nije nešto novo – rastući trend ovog zanimljivog pristupa poslu zamah je uhvatio 2015. te danas bilježi stabilni rast. O če­mu se radi? Kada mladi profesionalac traži radno mjesto, on obično cilja na ono gdje najbolje može demonstrirati svoj set vještina. Poslodavci u drugu ruku sve češće pribjegavaju privremenom upošljavanju i prilagođavaju svoju radnu snagu poslu koji planiraju odraditi.
Ova dva faktora stvorili su vrlo zanimljiv ekosustav u kojem se profesionalci kreću od posla do posla, surađuju s klijentima i oblikuju svoju karijeru prema trenutačnoj potražnji i poslovima koji ih, iskreno, više zanimaju.

Situacija u inozemstvu
Gig ekonomija u Sjedinjenim Državama trenutačno zauzima 34 posto sveukupne radne snage, a do 2020. se očekuje porast do 43 posto. 
Samozaposlenje će postati sve popularniji izbor mladih profesionalaca, a gospodarstvo će se tome prilagoditi. Ono što se i kod nas sve više ističe je prisutnost specijalista koji svjesno ciljaju na rad s više klijenata i rad na određeno vrijeme. Upravo zbog rastućeg trenda freelancinga, poslodavci su morali pronaći način na koji lakše mogu surađivati s freelancerima i zaposlenima koji nisu usko vezani uz samu tvrtku. Zahvaljujući širokopojasnom internetu, povećanju brzina mobilnog interneta i praktički sveprisutnog Wi-Fija, rad na Cloudu je u razdoblju od svega par godina iz nužnog zla prešao u općeprihvaćeni mainstream.

Kako tehnologija prati trendove?
Tehnologija u uredu je, potaknuta povećanim brojem freelancera, odlučila taj trend slijediti. Uredi izvan ureda postali su svakodnevica, a trend dinamičnog radnog mjesta nevezanog uz mjesto rada privlači sve veći broj digitalnih profesionalaca. 
Dolazak vanjskog suradnika u dobro uigranu radnu sredinu, tim rečeno, nije nimalo lak posao. Regulative i radni kodeks variraju od kompanije do kompanije, a postupak usklađivanja s freelancerima zna biti stresan za obje strane.

Office 365
Zahvaljujući tehnološkim rješenjima poput Microsoftovog Officea 365, ova ograničenja postaju sve manje bitna. Microsoft Office 365 napravljen je kako bi se akomodirao svim vrstama ureda – bili oni virtualni ili fizički.
Zahvaljujući alatima koji su dostupni kao instalacije ili web aplikacije, Office 365 u sebi ima kvalitetan sustav komunikacije i mogućnost rada više ljudi na istom dokumentu pomoću tehnologije Clo­uda. Ažuriranje dokumenata je na ovaj način automatizirano i puno manje usporava timsku komunikaciju. 
Također, rad na više različitih uređaja nije problem. Instalacija ih podržava do pet, a na svima je iskustvo rada, kao i dostupnih datoteka – isto. Office 365 također nudi mogućnost rada s više lokacija – bilo to od kuće, iz ureda ili hotela tijekom službenog puta. Pored redovito ažuriranih dokumenata, Office 365 redovito ažurira same aplikacije, što znači da svi korisnici u timu imaju najnovije verzije Worda, Excela, PowerPoin­ta i OneNotea.
Sve ove značajke u kombinaciji garantiraju puno lakši rad osobama koji nisu vezane uz ured – donijevši ured njima.

Isprobajte i sami sve što Office 365 može – aktiviraj­te promo period i koristite ga besplatno 30 dana. 
Za aktivaciju promo perioda možete i nazvati posebnu podršku Hrvatskog Telekoma na 0800 0005. 

Sadržaj članka omogućio Hrvatski Telekom u suradnji s Microsoftom

New Report

Close