Kako jednostavnije i sigurnije do niže cijene energenata

Autor: Promo , 06. ožujak 2017. u 08:13
Foto: Promo

Objedinjena javna nabava u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever je najjednostavniji i najsigurniji način za dobivanje nižih cijena električne energije, plina i loživog ulja.

Općine, gradovi i županije suočeni sa stalnim smanjenjima proračunskih prihoda traže načine za smanjenje rashoda. Objedinjenom javnom nabavom (OJN) kombiniraju se postupci nabave dvaju ili više tijela javne uprave u jedan postupak koji središnje nabavljačko tijelo provodi u ime većeg broja naručitelja. Postupci OJN su uobičajeni u razvijenijim zemljama EU gdje tijela javne uprave već godinama provode OJN.

Naručitelji mogu iskoristiti nekoliko jasnih benefita OJN:

  • Niže cijene – objedinjavanjem postupaka povećavaju se količine što može rezultirati nižim cijenama. To se posebno odnosi na manje naručitelje koji mogu ostvariti značajne uštede.

  • Uštede na administrativnim troškovima – ukupni trošak provedbe postupka OJN može biti značajno niži u odnosu na pojedinačne postupke.

REA Sjever iza sebe ima uspješno provedene postupke objedinjene javne nabave – početkom 2016. godine provela je postupak OJN opskrbe električne energije za javne naručitelje koji su zajedničkim nastupom smanjili troškove energije i do 20%, a krajem 2016. godine pokrenut je i poziv na nadmetanje za OJN električne energije za više od 20 općina i gradova. Potaknuti dobrim dosadašnjim rezultatima agencija je otvorila novi poziv za OJN više grupa energenata (električne energije, prirodnog plina te loživog ulja) za javne naručitelje s ciljem smanjenja ukupnog troška energenata koji unatoč smanjenju potrošnje i dalje predstavljaju značajan trošak. Agencija planira u postupak OJN uključiti što veći broj jedinica lokalne (područne) samouprave, ali i ostale javne i sektorske naručitelje i na taj način za njih ostvariti uštede koje samostalnom nabavom ne bi bile moguće.

 

Prijaveza nabavu

navedenih energenata moguće su do 15.3.2017.

Stoga REA Sjever u svojstvu središnjeg nabavljačkog tijela za javnu nabavu, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, poziva sve zainteresirane da se prijave i na jednostavan način ostvare uštede. Prijave za nabavu električne energije, prirodnog plina i loživog ulja moguće su do 15.3.2017., a procedura prijave i sudjelovanja u objedinjenoj javnoj nabavi maksimalno je pojednostavljena. Kada zainteresirani naručitelj odluči sudjelovati u postupku nabave, prvi korak je prijava na web stranici www.objedinjenanabava.hr nakon čega će Agencija kontaktirati zainteresiranog naručitelja i upoznati ga s detaljima postupka.

New Report

Close