Kako je plavac mali postao Plavac veliki

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2015. u 12:39
Foto: Badel

Badel 1862 dugogodišnjim „forsiranjem“ vina odnjegovanih od hrvatske autohtone sorte plavac mali na svjetskim ocjenjivanjima vina učinio ih svjetski prepoznatljivim.

Dingač 50° i Ivan Dolac su vina od autohtone hrvatske sorte plavac mali. Plavac mali je rasprostranjen obalno-otočnim dijelom srednje i južne Dalmacije, ali svoj najveći potencijal ostvaruje u najekstremnijim uvjetima poluotoka Pelješca i otoka Hvara. U tim vinogradima grožđe je obasjano s „tri sunca“ – Suncem i odbljescima od mora i kamena. Ali, to je i prostor u kojem vladaju veliki kontrasti, ponekad čak i ekstremni klimatski uvjeti, a osobitost svakog vina te sorte jako ovisi o terroiru na kojem raste loza. Sve to daje vina koja se prepoznaju i na svjetskim ocjenjivanjima, Decanteru u Londonu, Vinalies Internationales u Parizu, Mundus vini (i Mundus vini Bio Fach) u Neustadtu i na International Wine Challenge u Londonu

Za posebna vina – posebna oprema

Ivan Dolac 2009 predstavio se svijetu u novom dizajnu boce i opreme, kakvo ovo vino zaslužuje. Na boci (dizajn Vanja Cuculić) s reproduciranom kartom otoka Hvara, želi se naglasiti jedinstveni položaj Ivan Dolca na svjetskoj vinskoj karti, a sam naziv tiskan je zlatnim slovima, kao asocijacija na mnoga svjetska priznanja za ovo vino.

Etiketa Dingača 50° također ističe posebnost položaja Dingač, ekstremna nagnutost terena od 50° na kojem su vinogradi, a koja to svojim izgledom i dočarava. Na njoj je i pelješki tovar koji je jedini mogao nositi teret grožđa po toj strmini.

Komentirajte prvi

New Report

Close