Kako donositi bolje odluke kod zapošljavanja?

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2015. u 07:00
Foto: PD

Svake godine kompanije planiraju nove aktivnosti, strateške smjernice, povećanje konkurentnosti i profitabilnosti, osvajanje novih tržišta ili rast na postojećim tržištima.

Proces zapošljavanja ima 2 osnovna izazova – kako privući najbolje kandidate i onda kako odabrati najbolje. Software Posao na dlanu kompanijama pomaže uštedjeti 90% vremena u procesu pred-selekcije kandidata za posao i uz to povećati kvalitetu odlučivanja. Vjeruju kako zapošljavanje može ponovno biti zabavno i zanimljivo, uz veću efikasnosti i kvalitetu te kreiranje boljeg korisničkog iskustva kompaniji i kandidatima za posao.

Svake godine kompanije planiraju nove aktivnosti, strateške smjernice, povećanje konkurentnosti i profitabilnosti, osvajanje novih tržišta ili rast na postojećim tržištima. Uz sve nove aktivnosti, jedna smjernica je uvijek stalna – kako raditi posao bolje, brže, kvalitetnije i stvarati veću vrijednosti kompaniji.

Stvaranje vrijednosti je najvažniji zadatak svakog odjela u kompaniji

Osobe koje privučete, zaposlite i razvijate uvijek će biti jedini i najvažniji razlog vašeg uspjeha. Funkcija ljudskih resursa će u sljedećih nekoliko godina bitno promijeniti svoj opseg posla. Najbolje kompanije već danas rade na tome, a najveći izazovi tek dolaze. Zahtjevnost upravljanja organizacijom i postizanja rezultata sve je više izražena i stvaranje vrijednosti organizaciji bit će osnovna zadaća svakog odjela. Što znači stvarati vrijednost u ovom kontekstu? Smišljanje novih alata procjene zaposlenika, upravljanja učinkom, analiza efikasnosti treninga, razvoj brand-a kao poslodavac, analiza trendova i potreba za novim znanjem i vještinama. Kako bi mogli usmjeriti resurse na aktivnosti koje stvaraju veću vrijednost, moramo neke druge stvari raditi efikasnije.

Pozivanje stotinu ili tri stotine kandidata za posao na stručno testiranje u ured vašeg poduzeća, priprema testiranja i obrada rezultata može vam uzeti nekoliko tjedana posla. Nažalost, to je previše vremena koje ne možete žrtvovati i vjerojatno stotinu ili tri stotine kandidata nikada neće doći do faze stručnog testiranja. Bit će prepušteni svojim površno napisanim životopisima i kompaniji je teško odabrati deset ili dvadeset najboljih na temelju životopisa. Online testiranje omogućuje i kandidatima i kompanijama bitno jednostavniji i efikasniji proces.

Moguće je testirati na stotine ili tisuće kandidata u nekoliko dana i donositi značajno bolje odluke jer ćete razumjeti sposobnosti kandidata kod rješavanja zadataka sličnih onima koji ih čekaju na poslu. Metoda procjene uzorkom radnih zadataka ima najbolju korelaciju s budućim uspjehom zaposlenika na poslu.

U čemu se sastoji usluga online testiranja, odnosno online procjene kandidata za posao?

Web aplikacija za online testiranje ima dvije osnovne funkcije: online je i dostupna u svakom trenutku sa svakog računala te funkcija testiranja – primjene već razvijenih testova u područjima prodaje, službe za korisnike, marketinga, bankarstva, financijske analize, nabave, kontrolinga, računovodstva, administrativnih pozicija ili stranih jezika. Također, moguće je zatražiti razvoj novih područja testiranja za specifične potrebe radnog mjesta. Software također omogućava komunikaciju s kandidatima, upload i ocjene CV-a, mogućnost digitalnih video intervjua s kandidatima. Tako je moguće virtualno „upoznati“ više kandidata i uštedjeti puno vremena oko organizacije intervjua za posao. Za primjerice 20 intervjua utrošili bi oko tri sata, dok bi za razgovore uživo s 20 kandidata trebalo barem dvadeset i pet sati. Ponovno značajna ušteda vremena uz efikasniju analizu odgovora. Software će uskoro imati i novu uslugu online preporuka. Preporuke mogu biti ključan element kod procjene kandidata, ali niska efikasnost procesa prikupljanja i analize preporuka često sprečava kompanije u široj primjeni. Ovaj online upitnik bi to mogao promijeniti.

Odluke kod zapošljavanja

Zapošljavanje nas prisiljava suočiti se s odlukom – i to odlukom koja ima dalekosežne posljedice na naš rezultat i tim. Kod donošenja drugih poslovnih odluka – rijetko se odlučivanje prepušta intuiciji managera – u pravilu je potrebna studija slučaja, odluka Uprave i procesu odlučivanja prethodi duži period analize. Koliko je intenzivna analiza kod procesa zapošljavanja? Rijetki su manageri koji imaju vremena kvalitetno se pripremiti za procjenu kandidata. Nekako je to začarani krug veće neizvjesnosti kod donošenja odluka te većeg stresa managementu. Napredniji online alati kod procjene kandidata za posao to mogu promijeniti. Kompanijama i kandidatima za posao moguće je omogućiti bolje korisničko iskustvo u procesu potrage za najvažnijim resursima kompanije.

Razvoj usluge trajao je nešto više od 5 godina, a koliko je Posao na dlanu na dobrom putu potvrđuje i trenutni globalni trend razvoja software-a za optimizaciju zapošljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close