‘Hrvatska se nalazi u vrlo ozbiljnom položaju zbog nedostatka radne snage na tržištu’

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2018. u 15:48
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Prioritet bi trebao biti smanjenje poreznog opterećenja rada kroz smanjenje poreza na dohodak, povećanje iznosa primitaka koji se ne smatraju plaćom i na koje se ne plaća porez na dohodak, odnosno proširenjem vrsta primitaka koji su neoporezivi.

U utorak 2.10. je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održan sastanak predstavnika HUP-a i predstavnika MINGPO-a na temu svih otvorenih pitanja koja su trenutno u fokusu poslodavaca u metalskom sektoru. Na sastanku su u ime HUP-a sudjelovali g. Franjo Turek – predsjednik Uprave MIV Varaždin i predsjednik HUP- Udruge metalne industrije, g. Aljoša Pavelin-predsjednik Uprave “Viktor Lenac” , član Izvršnog odbora HUP- Udruge metalne industrije, g. Kristian Krpan – direktor MCZ Labin, član Izvršnog odbora HUP- Udruge metalne industrije, g. Bernard Jakelić- zamjenik glavnog direktora HUP-a, gđa. Milka Kosanović – direktorica odnosa s članstvom HUP-a i gđa. Marija Šutina – direktorica HUP- Udruge metalne industrije. Predstavnici MINGPO-a na sastanku su bili Mario Antonić, državni tajnik i Ana Mandac, pomoćnica ministra.

Hrvatska se nalazi u vrlo ozbiljnom položaju zbog nedostatka radne snage na tržištu zbog čega je nužno porezne promjene usmjeriti na rasterećenje troškova rada kako bi mogli dodatno ulagati u rast plaća. Prostor za ulaganje u rast plaća isključivo iz dobiti kompanija u potpunosti je iscrpljen, a bez dobiti tvrtki ugrožava se investicijski i razvojni potencijal, a time i održivost poslovanja tvrtki.

Prioritet bi trebao biti smanjenje poreznog opterećenja rada kroz smanjenje poreza na dohodak, povećanje iznosa primitaka koji se ne smatraju plaćom i na koje se ne plaća porez na dohodak, odnosno proširenjem vrsta primitaka koji su neoporezivi.

Potrebno je također dodatno raditi na pojednostavljenju procedure zapošljavanja stranaca uvođenjem fleksibilnijeg sustava koji će poslodavcima omogućiti zapošljavanje stranaca čim se za to stvore uvjeti te je potrebno, a sve dok god se ne provede izmjena Zakona o strancima, skratiti vrijeme koje je potrebno MUP-u za izdavanje radne dozvole i uvrstiti sva zanimanja koja poslodavci traže, a koja do sada nisu bila obuhvaćena kvotama te omogućiti i uvoz nekvalificirane radne snage budući da niti nje nema na tržištu RH.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta se obvezalo koordinirati iznalaženje rješenja za na sastanku istaknute probleme poslodavaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close