HEP ESCO trening centar

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2016. u 13:51
Foto: foto press

Premda se projekti energetske učinkovitosti ne provode onoliko brzo koliko svi žele, u privatnom sektoru postoji svijest o potrebi za uštedama jer vlasnici postaju svjesni utjecaja energetske učinkovitosti na profitabilnost tj. na utjecaj potrošnje energenata na jedinicu proizvoda.

Energetska učinkovitost već dulje vrijeme smatra se novim izvorom energije. U tom smislu neke tvrtke u Hrvatskoj već razmišljaju o smanjenju potrošnje energenata provedbom mjera energetske učinkovitosti prvenstveno u cilju povećanja vlastite konkurentnosti. Istovremeno, bitno je naglasiti da energetska učinkovitost ne znači isključivi fokus na nove i napredne tehnologije koje smanjuju potrošnju, jer se na taj način ne iskorištava puni potencijal za poboljšanje energetske učinkovitosti. Gospodarenje energijom u pravom smilsu te riječi puno je širi pojam od provedbe pojedinačnih mjera.

Premda se projekti energetske učinkovitosti ne provode onoliko brzo koliko svi žele, u privatnom sektoru postoji svijest o potrebi za uštedama jer vlasnici postaju svjesni utjecaja energetske učinkovitosti na profitabilnost tj. na utjecaj potrošnje energenata na jedinicu proizvoda. Jedan od razloga nedovoljne svijesti o značaju energetske učinkovitosti je i niska razina educiranosti, zbog čega kod korisnika ne postoji svijest o potencijalu za uštedama. To je bio jedan od motiva HEP ESCO-u za utemeljenje Trening centra, koji organizira tečajeve za poticaj dodatnog razvoja tržišta energetske učinkovitosti te pomaže u dodatnoj specijalizaciji zaposlenika u područjima uštede energije, s naglaskom na razvoj projekata energetske učinkovitosti, procese mjerenja i verifikacije postignutih ušteda te gospodarenja energijom, posebno kod uvođenja norme ISO 50001.

„Edukacija je bitna za sve korisnike zgrade i postrojenja. Cilj je educirati i motivirati sve da se ponašaju odgovorno prema energiji“, naglašava direktorica tvrtke HEP ESCO, dr.sc. Vlasta Zanki.

HEP ESCO, u suradnji s Kanadskom tvrtkom ECONOLER, organizira dva specijalizirana tečaja iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije: Certificirani stručnjak za mjerenje i verifikaciju (CMVP) i Certificirani stručnjak za upotrebu RETScreen® (CRU), te tečajeve po mjeri korisnika Zeleno poslovanje, edukaciju za zaposlenike kod uvođenja i provedbe norme ISO 50001 i Obuku tehničkog osoblja za provedbu energetske učinkovitosti u zgradama. Trodnevni tečaj 'Certificirani stručnjak za mjerenje i verifikaciju' pokriva sve metode koje se primjenjuju za mjerenje i verifikaciju kod projekata energetske učinkovitosti prema Međunarodnom protokolu za mjerenje i verifikaciju učinka, a trodnevni tečaj „Certificirani stručnjak za upotrebu RETScreen®“ uključuje: energetsku analizu, analizu troškova, analizu emisije stakleničkih plinova, financijsku analizu i analizu rizika. Edukacija „Zeleno poslovanje“ podrazumijeva provođenje aktivnosti edukacije i podizanja svijesti djelatnika o važnosti racionalnog korištenja energije i ostalih resursa na radnom mjestu. Edukacija zaposlenika vezano uz provođenje standarda ISO 50001 je pristup poslovanju koji bi zaposlenici, u okviru redovitih aktivnosti, trebali primjenjivati kako bi se u svakodnevnom poslovanju povećala efikasnost korištenja resursa i istovremeno smanjio negativan utjecaj na okoliš, a u skladu s propisanim standardom organizacije. Obuka tehničkog osoblja za provedbu energetske učinkovitosti u zgradama pruža specifična stručna znanja iz područja gospodarenja energijom ciljnoj skupini tehničkog osoblja zaduženog za održavanje zgrada.

Edukaciji svih zaposlenih služi i ESCO Monitor®Panel, komunikacijski kanal za gospodarenje energijom. ESCO Monitor® Panel može poslužiti dvojakoj svrsi, kao motivacija za zaposlenike u smjeru osvješćivanja i promjene ponašanja, te kao promocija energetske politike organizacije. Informacije na panelu prilagođavaju se specifičnim zahtjevima korisnika.

Kao i do sada HEP ESCO razvija nove energetske usluge, a u skladu s misijom HEP grupe, prema kojoj HEP nije samo prodavatelj električne energije nego i pružatelj dodatnih energetskih usluga i dugoročni partner svojim kupcima. Ove energetske usluge omogućuju uštede u energiji i troškovima provedbom mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, te uvođenje sustavnog gospodarenja energijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close