5 razloga za proslavu Antivalentinova – u zemlji whiskya, Harrya Pottera i paranormalnih pojava

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2016. u 08:51
Foto: Atlas

Okružena uzburkanim Sjevernim morem, Škotska je domovina najboljeg whiskya, zelenih pejzaža, golfa, čarobnih jezera, mističnih dvoraca i zgodnih muškaraca u kiltu.

Bliži nam se jedan od onih dana u godini kada svijet preplave srca, bombonijere teku u potocima, a crvene ruže i plišani medvjedići iskaču „iz paštete“.  Iako im i vlastiti logotip sadrži srce, turistička agenija Atlas odlučila je po prvi puta tržištu ponuditi poseban program – Antivalentinovo. No to ne znači da u Atlasu ne podržavaju Dan zaljubljenih, već se žele približiti i svima onima koji bi voljeli 14. veljače provesti na jedan posve originalan način – u društvu prijatelja, sami, slobodni ili pak u paru, jer svi ste pozvani na Antivalentinovo u Edinburgh.  

Okružena uzburkanim Sjevernim morem, Škotska je domovina najboljeg whiskya, zelenih pejzaža, golfa, čarobnih jezera, mističnih dvoraca i zgodnih muškaraca u kiltu. Zar to nije dovoljno dobar razlog za putovanje u ovu čudesnu zemlju? Ako i nije, evo još pet razloga zašto biste se trebali posjetiti Edinburgh, tron škotskog ponosa:

1. EDINBURGH CASTLE i ČUDESNI KRAJOLICI S FILMSKIH PLATNA

Edinburški dvorac zasigurno je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada još od 12 stoljeća. Ponosno se uzdiže na brdu koje je nastalo vulkanskom aktivnošću, pa zbog tamnih, gotovo crnih stijena, dvorac djeluje još moćnije i mističnije. Dvorac čuva škotska kraljevska straža čija je smjena jednako zanimljiva kao i smjena čuvara ispred Buckhinghamske palače. Edinburgh, kao i ostatak Škotske, odiše poviješću, a šećući njime u glavi će vam se vrtjeti slike iz povijesnih filmova i imat ćete osjećaj da ste nakratko zavirili u srednjovjekovno doba. U podnožju dvorca često se održavaju i koncerti te razna druga događanja, pa prije posjeta obvezno pogledajte raspored.

Klanac Glencoe, tzv. “Klanac jauka” najdramatičniji i po mnogima najljepši dio Škotske dobio je ime po rijeci Coe. Scenografija planinskih vrhova i vodopada, te ljepota prirode ovog klanca ostavit će vas bez daha, baš kao i Fort William, grad koji leži u podnožju najviše škotske planine Ben Nevis. Ovo je područje poslužilo kao savršena kulisa prilikom snimanja filmova Braveheart, Rob Roy, Highlander.

Vrijedi se popeti i na Arthur's Seat, brdo u Holyrood Parku, kako biste vidjeli grad s  preko 250 metara visine. Prema legendi, ovo se mjesto spominje kao jedna od mogućih lokacija Camelota, dvorca kralja Arthura.

2. HARRY POTTER U GRADU KNJIŽEVNOSTI

Jeste li znali da je J.K.Rowling u edinburškom Elephant Cafeu počela pisati Harryja Pottera? Povedete li klince na ovo sasvim drugačije putovanje, bit će oduševljeni popiti čaj na mjestu nastanka priče o mladom čarobnjaku. Prošećite i posjetite neki od malih dućana u ulici koja je inspirirala J.K.Rowling za slavnu shopping ulicu u kojoj Harry Potter nabavlja razne čarobnjačke rekvizite.

Edinburgh je doslovno grad književnosti, a bio je i prvi grad proglašen UNESCO-vim gradom književnosti. Posjetite Nacionalnu knjižnicu Škotske, Muzej pisaca, Škotski centar pričanja priča, 

Knjižnicu poezije i mnoge druge knjižnice. Lista poznatih škotskih književnika je nepregledna, stoga izaberite svog omiljenog i uživajte u istraživanju svega vezanog uz tu osobu.  

3. SHOPPING

Royal Mile ili Kraljevska milja, povijesna je ulica koja se proteže od Edinburškog dvorca do Holyroodhousea i odlično je mjesto za kupovinu suvenira. Ovdje ćete pronaći šalove i veste od kašmira, ukusne shortbread kekse, karirane kravate i kiltove, te svu „dodatnu opremu“ koja ide uz njih. Kilt je najprepoznatljiviji škotski brend, a Škoti ga rado nose na sportska događanja i kao što znate, ispod njih najčešće ne nose donje rublje. Ovdje ćete pronaći i sporran – škotsku torbicu, napravljenu od crne ili smeđe kože, ukrašenu crnim, bež ili bijelim krznom, a visi na lančiću oko struka i praktična je jer kiltovi nemaju džepove.

Duž Royal Milea, osim suvenirnica, restorana i slastičarnica, nalazi se i nekoliko znamenitosti. Između ostalih to su Camera Obscura, 150 godina star opservatorij s čarobnom panoramom grada, St. Giles Cathedral, Muzej djetinjstva, kuća Johna Knoxa, škotskog vjerskog reformatora, muzej Edinburgha, ali i nekoliko mjesta na kojima se nude ture kroz podzemni Edinburgh, prepun mitova i legendi.

4. DUHOVI, BOBBY i ČUDOVIŠTE IZ LOCH NESSA

Koje su šanse da, šećući podzemljem Edinburgha zaista ugledate duha? Sudeći prema legendama, nebrojenim smaknućima i mučenjima koja su se ovdje dogodila – velike! Prošlost Edinburga prepuna je zanimljivih anegdota, od kojih su neke pomalo neobične, čak i zastrašujuće, tim više jer se Edinburški dvorac smatra najopsjednutijim dvorcem u Škotskoj.  2001. godine dvorac je bio pod jednom od najvećih znanstvenih istraga paranormalnog. U određenim dijelovima dvorca zabilježeni su nagli padovi temperature, osjećaj da vas netko promatra ili dodiruje, uočeno je nekoliko sjenovitih figura, a zabilježene su i neobjašnjive pojave na nekoliko fotografija. Djevojka koja je bila dovoljno hrabra da uđe u jednu od grobnica, tvrdi kako je, neposredno nakon što je ostala sama u prostoriji, čula sve glasnije disanje iz kuta prostorije, kao i bljesak svjetla iz istog smjera. To je bilo dovoljno da odustane od ideje da tamo prenoći,  ali i dovoljno da zagolica svačiju maštu, pa upravo i vašu, zar ne?

Još jedna priča veže se uz Edinburško groblje, točnije o policijskom psu Bobby-u. Bobby je bio vjerni pas policijskog noćnog čuvara, koji je čak 14 godina proveo na grobu svog vlasnika, a nakon Bobbyeve smrti vlasti su dozvolile da ga se pokopa uz svog vlasnika, kao jedinog ljubimca na tom groblju. 

Godinu nakon Bobbyeve smrti napravljen mu je i spomenik, a s vremenom su posjetitelji počeli trljati nosić Bobbyeve skulpture vjerujući da donosi sreću. Zanimljivo je da je Bobby najfotografiranija turistička znamenitost u Edinburghu, ostavivši iza sebe čak i slavan Edinburški dvorac. 

Ukoliko vam još uvijek nije dosta adrenalina i paranormalnih pojava, svakako posjetite Loch Ness – najpoznatije škotsko jezero dugačko 38,5 kilometara i otkrijte postoji li zaista  “čudovište” Nessie. 

5. LOSOS I WHISKY

Probajte Angus govedinu, škotsku janjetinu  i naravno med od vrijesa, jer Škotska je svjetski poznata po svojoj kuhinji, pogotovo mjesnoj. Budući da je smješten na obali, Edinburgh obiluje i odličnim ribljim restoranima, osobito u dijelu grada koji se zove Leith, gdje imate priliku kušati  svježe uhvaćene morske plodove i navodno  jedan od najsočnijih lososa na svijetu.

Edinburgh također obiluje tradicionalnim pubovima, ali i odličnim, modernim restoranima i barovima. Škotska njeguje dugu tradiciju proizvodnje piva, no prvo mjesto je ipak rezervirano za svjetski poznati Scotch Whisky. Nemojte napustiti Edinburgh ukoliko niste probali okus tog najpoznatijeg škotskog pića, a poželite li ih degustirati, uputite se u Royal Mile Whiskies. Tamo ćete pronaći preko 96% imena iz svijeta viskija, od kojih je samo škotskih više od 1.000. Educirano osoblje opskrbit će vas svim željenim informacijama, a vama ne preostaje drugo nego da podignete čaše i nazdravite.

Cheers!

Sada vam je jasno zašto je Antivalentinovo u Edinburghu savršen odgovor za sve samce, one odvažne, neustrašive i znatiželjne, društva željna dobre zabave, obitelji s djecom, ali naravno i sve zaljubljene, koji svoju ljubav žele proslaviti na jedan posve drugačiji način. 

Putovanje u Edinburgh očekuje vas u garantiranom terminu od 13. do 14. veljače 2016., posebnim zrakoplovom iz Zagreba, po last minute cijeni već od 2.690 kuna po osobi,, uz obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe. Budite među prvima koji će uživati u ovom novom programu i vratite se puni dojmova, a za više informacija posjetite www.atlas.hr, nazovite besplatan info. telefon 0800 99 98 ili posjetite neku od Atlasovih poslovnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close