RIZICI I ALTERNATIVE U UPRAVLJANJU OSOBNIM FINANCIJAMA

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2015. u 10:22
Fotolia

Nedostatna financijska pismenost i nerazumijevanje osnovnih financijskih pojmova često su spominjane teme posljednjih nekoliko godina, a zabrinjavajući podatak predstavlja činjenica da opća razina financijske pismenosti nije značajno veća u slučaju osoba koje su završile ekonomske škole i fakultete ili sukladno opisu radnog mjesta prodaju financijske proizvode i usluge.

Svaka odluka veže se uz određeni oblik i stupanj rizika. Za loš izbor i negativne scenarije koji pogađaju financije kućanstva najlakše je okriviti druge, a za dobre hvaliti samog sebe. Međutim, bili vlasnik ili direktor poduzeća, administrator, bankar, ministar financija, vozač lokomotive ili student filozofije i prava, potrebna su određena financijska znanja i vještine, kao i svijest o rizicima mikro svijeta financija kućanstva te makro svijeta ekonomskog okruženja i financijskih tržišta koje na njih djeluje. Razumijevanju ovih relacija, upravo služi i ovaj seminar.

Predavač: Prof.dr.sc. Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet

Nedostatna financijska pismenost i nerazumijevanje osnovnih financijskih pojmova često su spominjane teme posljednjih nekoliko godina, a zabrinjavajući podatak predstavlja činjenica da opća razina financijske pismenosti nije značajno veća u slučaju osoba koje su završile ekonomske škole i fakultete ili sukladno opisu radnog mjesta prodaju financijske proizvode i usluge.

Financijska pismenost predstavlja kombinaciju spoznaja, stavova, vještina, iskustva i ponašanja koji su potrebni pojedincu za donošenje adekvatnih financijskih odluka i ostvarenje individualnog financijskog blagostanja. Osim osnovnih lekcija iz upravljanja kućnim budžetom, uključuje razumijevanje i adekvatno korištenje informacija o financijskim institucijama, proizvodima, tržištima i rizicima, primjenu jednostavne matematike i logike u rješavanju svakodnevnih financijskih računica te poznavanje brojnih ekonomskih pojmova koji su neophodni za veću financijsku uključenost, ali i sprječavanje situacija u kojima veća financijska uključenost građani dovodi do njihove pretjerane izloženosti rizicima.

Potreba za unapređenjem financijske pismenosti i financijskih znanja nameće se kao nužnost života u suvremenom okruženju koje je popraćeno stalnim promjenama te financijskim i tehnološkim inovacijama. Pri tome je posebno važno razumijevanje makroekonomskih, financijskih, osobnih i drugih rizika koji se odražavaju na visinu tereta otplate duga, atraktivnost alternativnih oblika štednje i investicija te u širem smislu utječu na donošenje svih odluka u upravljanju osobnim financijama.

Ciljevi seminara su:

  • unapređenje znanja i vještina u upravljanju osobnim financijama,
  • razumijevanje ekonomskih pojava i promjena na financijskim tržištima koje dovode do akumulacije i materijalizacije rizika u upravljanju financijama kućanstva
  • analiza prednosti i mana dostupnih financijskih proizvoda u funkciji štednje, ulaganja i zaduživanja građana.

 

Seminar je namijenjen svima:

  • koji su svjesni važnosti unapređenja znanja o složenom i dinamičnom svijetu financija
  • koji žele biti financijski uključeni i informirani
  • koji žele sagledati i razumjeti makroekonomske, financijske i druge rizike u upravljanju osobnim financijama
  • koji žele biti i ostati financijski slobodni, imati i praviti izbor, a svoje osobne financije ne prepuštaju stihiji
  • koji aktivno sudjeluju u postavljanju financijskih ciljeva te promišljaju o alternativama potrošnje, štednje,  investicija i zaduživanja.

 

Teme seminara:

  • Pojavni oblici rizika u osobnim financijama: rizik inflacije, rizik kamatnjaka, valutni tečajni rizik, tržišni rizici promjene cijena financijske i realne imovine, rizik likvidnosti, porezni rizik, rizik dohotka, osobni rizici, rizici neočekivanih događaja.
  • Utjecaj makroekonomskog okruženja i ekonomskih politika na rizike u osobnim financijama – kako promjene monetarne politike na nacionalnoj i globalnoj razini djeluju na kretanje ekonomskih varijabla i financijska tržišta
  • Utjecaj promjene poreznih propisa na osobne financije – oporezivanje dohotka, potrošnje i imovine u Hrvatskoj
  • Usporedba štedno ulagačkih proizvoda banaka i stambenih štedionica, kako se obračunavaju kamate na štednju
  • Kome su namijenjeni proizvodi životnog osiguranja, što ih čini specifičnim u odnosu na alternativne financijske proizvode na tržištu
  • Planovi štednje za starost, kada donijeti odluku o mirovinskoj štednji – analiza sustava mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj
  • Ulaganje u otvorene investicijske fondove kao alternativa samostalnom direktnom ulaganju na tržištu kapitala
  • Financijska sloboda i odgovorno zaduživanje – kreditna sposobnost dužnika i pogodnosti kreditnog zaduživanja banaka u Hrvatskoj, kako izliječi prezaduženost, obračun kamata na kredite i analiza otplatnih planova, prednosti i zamke kreditnih kartica
  • Planiranje osobnih financija: stavovi o novcu i financijama, faze financijskog planiranja, financijski planovi, izrada kućnog budžeta, analiza alternativa i upravljanje osobnim financijama

 

Kolika je cijena kotizacije?

Cijena kotizacije iznosi 1000,00 kn + PDV.  U slučaju rane prijave do 25. svibnja ostvarujete popust i cijena iznosi 800kn + pdv. Svi sudionici dobit će i dvomjesečni digitalni ‘all access’ paket Poslovnog dnevnika koji će im omogućiti stalni pristup relevantnim informacijama. All access paket uključuje pristup elektronskom izdanju Poslovnog dnevnika, odnosno svim sadržajima objavljenima u tiskanom izdanju novina. Ujedno vam osiguravamo pristup svim ostalim sadržajima najposjećenijeg poslovnog portala u Hrvatskoj – Poslovni. hr, kao i iPad aplikaciju za tablet uređaje.

Prijavnica za seminar nalazi se ovdje. Preuzmite poziv i program u .pdf formatu.

Kako se prijaviti na seminar?

Želite li se prijaviti za sudjelovanje u seminaru, molimo vas da nam pošaljete ispunjenu prijavnicu na e-mail adresu: poslovni-centar-znanja@poslovni.hr najkasnije do 7. lipnja 2015. Po zaprimljenoj prijavi poslat ćemo vam predračun za plaćanje kotizacije. Dokaz o plaćenoj kotizaciji potrebno je poslati najkasnije do 8. lipnja 2015. na email: poslovni-centar-znanja@poslovni.hr kako biste osigurali svoje mjesto na seminaru. Račun ćete dobiti nakon održanog seminara.

Doznajte više: Za dodatne informacije obratite nam se s povjerenjem!
Poslovni centar znanja

Tel: + 385 1 6326 000, 6326 085, Mob: + 385 91 6400 832,
e-mail: poslovni-centar-znanja@poslovni.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close