Radionice i predavanja Poslovnog uzleta koristit će turizmu Novigrada

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. studeni 2015. u 11:05
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Grad Novigrad već neko vrijeme ne silazi s prvih mjesta najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj, na što je ponosna Zrinka Bokulić, predsjednica uprave Laguna Novigrad.

Novigradski Poslovni uzlet održan je u prostorima hotela Maestral kao 20. ovogodišnja manifestacija u organizaciji Poslovnog dnevnika posvećena malim i srednjim poduzetnicima. Zamišljeni prvenstveno kao edukativna podrška, Uzleti ujedno za cilj imaju i predstavljanje javnosti uspješnih, pozitivnih poduzetničkih priča.

Grad Novigrad već neko vrijeme ne silazi s prvih mjesta najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj, na što je ponosna Zrinka Bokulić, predsjednica uprave Laguna Novigrad. „Rezultat je to marljivog rada županije, lokalne samouprave, građana i poduzetnika. Tako je i Laguna Novigrad dio uspješnog poslovnog okruženja koje stalno ulaže u daljnji razvoj.“, kaže. Novigradu će se sljedeće godine, da bi postao turistički još atraktivnijim, pomoći s 25 milijuna kuna investicija jer se ulaganja u turizam vraćaju stostruko. „Čeka nas puno posla, u čemu će predavanja i radionice Poslovnog uzleta biti više nego korisne da dogodine budemo još i uspješniji.“, zaključila je Bokulić.

Samom srži hrvatskog gospodarstva male i srednje poduzetnike smatra i Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Tome u prilog ide i statistika: mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto ukupno zaposlenih, dok u kreiranju domaćeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) sudjeluju s čak 50 posto. „Prepoznavši njihovu važnost, poduzetnike potičemo na kreativno razmišljanje i nastojimo ih poučiti kako da budu još konkurentniji ne samo na lokalnom, već i europskom tržištu.“, istaknuo je Šimatović.

Gradonačelnik grada Novigrada, Anteo Milos, Uzlete vidi kao idealne prilike za stjecanje znanja i vještina, te cijelog niza provjerenih i pouzdanih informacija korisnih za buduće aktivnosti. „Ovom manifestacijom šaljemo jasnu poruku kako Novigrad i Istarska županija podržavaju inicijative koje osnažuju hrvatsko gospodarstvo i da smo kvalitetan partner u stvaranju toliko potrebnih novih radnih mjesta.“ kaže. Ističe da i sami ulažu konkretne napore u osnaživanje rasta i razvoja, radeći sve što je u moći jedne lokalne samouprave u vrlo centraliziranoj državi. „Ulaganjem u poduzetničke zone, donošenjem strateških i urbanističkih planova, izradom plana ukupnog razvoja i novog master plana turizma Istarske županije stvaramo realne pretpostavke za napredak. Novim investicijama i ulaganjima u proizvodne pogone, jačanjem turističkih kapaciteta i poticanjem ulaganja u znanje i dostupnost informacija kreiramo dobru poduzetničku klimu.“ Novigrad već niz godina osvaja brojna priznanja i nagrade, od kojih su one za turizam samo jedan dio priče, kaže Milos i navodi da je do cilja moguće doći samo zajedničkim veslanjem u istom pravcu.

Istra je prema svim istraživanjima najrazvijenija regija s najmanjim brojem nezaposlenih, što je potvrdio i Valter Flego, župan Istarske županije. „S tim se ne mirimo jer smo svjesni da, zbog ljudi i poduzetnika koji danonoćno rade i stvaraju dodatnu vrijednost i traže šansu za opstanak na tržištu, možemo biti još uspješniji. Možemo i hoćemo biti bolji jer se ne želim pomiriti s time da naši mladi nemaju posla, a da istovremeno imamo neiskorištenih resursa.“, zaključio je Flego dodavši da je zajednički interes Istarske županije bolji život za sve.

„Najmanji se gospodarski subjekti osim primarnom djelatnošću moraju baviti knjigovodstvom, zaštitom na radu, zaštitom okoliša te brojnim drugim segmentima, u čemu od velike pomoći mogu biti potporne institucije“, riječi su Maria Paliske, predsjednika Obrtničke komore Istarske županije. Uvjeren je da slijede godine u kojima će se bilježiti samo pozitivni rezultati, a u kojima Komoru vidi kao oslonac malom i srednjem poduzetništvu.

Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, prisutne je uputila u izvore financiranja iz strukturnih fondova Europske Unije. Posljednji je u nizu otvoren natječaj za turizam, dok Ministarstvo poduzetništva i obrta paralelno ima otvorene natječaje za ICT i proizvodne tehnologije, a do kraja godine će se otvoriti još dva. Istaknula je važnost redovitog praćenja stranica Ministarstva i prikupljanja iskustva korisnika neke od mjera pomoći, pohvalila je one koji već jesu izvrsni i poželjela rast hrvatskog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close