Zašto vrijednost proizvodnje u agraru pada već petu godinu, s 21,5 iz 2009. na 19,8 mlrd. kuna 2013?

Autor: Božica Babić , 14. siječanj 2014. u 22:00
Mijo Latin, HPK

Mijo Latin iz HPK razloge pada vrijednosti proizvodnje vidi u resornom ministarstvu.

Iskreno rečeno, ne iznenađuje me. Nisam, naime, ni očekivao drukčiji rezultat s obzirom na višegodišnji marginalni odnos politike prema poljoprivredi. Sve ono što su bivši ministri propustili učiniti još je snažnije urušio aktualni ministar. U njegove dvije godine mandata teško je naći nešto pozitivno dok je lista propusta itekako duga.    

Što smatrate najvećim grijehom sadašnje garniture u Ministarstvu poljoprivrede? 
Najavili su da će do ljeta 2013. u funkciju staviti novih milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, a rezultat je nula. U dvije godine mandata ni ratarima ni stočarima na raspolaganje nije ponuđen niti jedan jedini novi hektar zemljišta. Gdje i kako u takvim okolnostima povećati proizvodnju? Ni pšenica ni stočna hrana ne mogu se, nažalost, uzgajati na asfaltu.   

Dobili ste novi mandat u vodstvu Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), što tražite od ministarstva? 
Poljoprivrednici žele više zemljišta, ne mogu do njega iako stoji zapušteno. Uz žurnu dodjelu državnih hektara mora se riješiti i problem privatnih zakorovljenih oranica. Najave ustavnih tužbi radi zadiranja u vlasništvo ne smiju i dalje biti zapreka. Ako vlasnici ne obrađuju zemljište neka ga daju u zakup. Visokim kaznama, kao i u drugim zemljama, može se uvesti red, zemljište ne smije stajati neobrađeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close