Zašto tvrdite da bi država više zaradila da snizi PDV za turizam uz uvjet hotelijerskih investicija?

Autor: Suzana Varošanec , 03. srpanj 2014. u 22:00
Jako Andabak, Blue Sun Hotels

Jako Andabak svoju tvrdnju opravdava vlastitim izračunima.

Izračunao sam da bi se u državnu blagajnu na taj način slilo više novca. Prihod države od PDV-a u turizmu ovisi o umnošku porezne osnovice i stope.

Prema mojem izračunu s naslova PDV-a u turizmu, ali s nižom stopom primijenjenoj na veću osnovicu, koja bi proizišla iz povećanja kapaciteta hotelskog smještaja, nakon tri godine kao posljedica tih investicija i navedenog modela oporezivanja prihod državne blagajne bio bi veći nego što će biti uz sadašnju višu stopu na ovu manju neproširenu osnovicu. Svima koji se bave turizmom to je poznato, veći su kapaciteti smještaja generator razvoja turizma. 

Što kažu u Vladi? 
S time su upoznati i sadašnji i bivši ministri financija i turizma, potpredsjednik Vlade Grčić i mnogi drugi. Svi se slažu, no pritisnuti brigom kako zatvoriti godišnji proračun nisu imali snage da to tako postave.   

Prijeti li velika šteta od rušenja konkuretnosti na osnovu PDV-a od 13 posto?  
Svakako. Dva su negativna efekta od povećanja, s jedne strane, onemogućuje se postojeće poduzetnike da investiraju te se smanjuje atraktivnost za strana ulaganja u hrvatski turizam, a s druge smanjuje se zaposlenost kao i plaćanje doprinosa. 

Uprkos tome nećete čekati, krećete s 50 milijuna kuna ulaganja u Bizovačke toplice? 
Točno. Ovih dana, dakle, daleko prije roka, biti će isplaćene, već smo otvorili bazene i radimo na projektima tako da na jesen krenu investicije. 

Kakve su šanse da se Vlada odluči nižim PDV-om relaksirati isključivo ulagače, dakle ne cijeli sektor? 
Mislim da postoje jer se u hotelijerskom biznisu traže velike investicije koje potiču ukupan gospodarski razvoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close