Zašto ste se odlučili obratiti predsjedniku RH zbog problema u građevinskom sektoru?

Autor: Marta Duić , 29. prosinac 2014. u 22:00
Jasenka Vukšić, Sindikat graditeljstva

Jasenka Vukšić navodi da je primarni razlog obraćanja predsjedniku RH bio taj da se osiguraju radna mjesta u građevinskom sektoru.

Ova naša inicijativa trebala bi osigurati radna mjesta u građevinskom sektoru i to je bilo prvo što smo željeli postići.

Obratili smo se na više od dvjesto adresa državnih i javnih insitucija, a predsjednik Ivo Josipović samo je jedan od mnogih čiju smo podršku tražili. Mi želimo u suradnji s HUP-ovom Udrugom poslodavaca u graditeljstvu i građevinskom sektoru osigurati bolju budućnost koja će se najbolje postići ako će institucije na državnoj ili lokalnoj razini kontrolirati poštuje li se i provodi kolektivni ugovor za građevinarstvo. 

Koji su glavni problemi u građevinskom sektoru?
Formiranje cijena i ponuda izvoditelja radova vrlo je važan segment koji mi želimo pospješiti. Tražimo ugradnju prave cijene rada koja će biti u skladu s proširenim kolektivnim granskim ugovorom. Cijena rada trebala bi biti izračunata na realan način, a ne tako da se njome radnici podcjenjuju. Niske cijene koje su prisutne na račun su radnika, a problem ćemo riješiti regulacijom i boljom provedbom zakona u praksi.  

Predlaže se švicarski model javne nabave, kako bi on pomogao sektoru?
To bi donijelo uređenje sektora jer danas radove često izvode oni koji nisu kompetentni. Radnici ne bi trebali ovisiti o onom što će dobiti "ispod stola". Lokalne i državne strukture dosta utječu na javnu nabavu i ne poštuju kolektivni granski ugovor. Ako već postoji, on se mora provoditi i mora se voditi računa o propisima tog ugovora. Velika uloga je i Ministarstva financija koje također treba kontrolirati provedbu. Ako se ugovor ne provodi kako treba, nelojalna konkurancija se samo "slaže". 

Komentirajte prvi

New Report

Close