Riječ poduzetnika: Zašto od 180 aktivnih franšiza u RH imamo tek 12% domaćih, po čemu smo zadnji u svijetu?

Autor: Suzana Varošanec , 14. studeni 2014. u 16:19
Ljiljana Kukec, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje

Ljiljana Kukec kao razloge tome vidi nedostatak edukacija o franšiznom poslovanju te neprepoznavanje vlastitog know-howa među poduzetnicima.

Da, istina je da smo na zadnjem mjestu prema broju domaćih franšiza.

Prvo, još uvijek nedostaje edukacija za poduzetnike o franšiznom poslovanju i o tome kako od vlastitog poslovanja stvoriti franšizu. Veliku ulogu igra i činjenica da naši poduzetnici slabo prepoznaju svoj know-how i intelektualno vlasništvo kao nešto vrijedno, a kamoli da to prepoznaju kao nešto što u sklopu svog poslovnog modela mogu pretvoriti u novi proizvod tvrtke. Problem je i u malom broju konzultanata koje se razumiju u franšizno poslovanje koji bi poduzetnicima mogao pomoći da kvalitetno pripreme svoju franšizu. 

Najavljuje se skoro osnivanje Udruženja franšizera pri HGK, kakvi su planovi? 
Zajednički planovi su veliki. Naime, oni su prepoznali u našim projektima da za razvoj poduzetništva u RH, kao i za rast i internacionalizaciju naših poslovnih koncepta trebamo franšizni inkubator gdje bi se stvarale hrvatske franšize, a on bi mogao biti samoodrživ. Za razvoj franšiznog poslovanja važan nam je i registar franšiza i publikacije. Sve to moglo bi biti ostvareno stvaranjem Udruženja za franšize pri HGK jer bi tada dobili na kredibilitetu i imali sustav preko kojeg možemo lakše lobirati.  

Koji su trendovi u franšiznom poslovanju i što je moguće primijeniti ovdje? 
Ono raste i u doba recesije. Velike tvrtke uz otpremnine otpuštaju višak radnika i u svijetu se ti ljudi odlučuju na ulazak u poduzetništvo kupnjom franšize jer statistike pokazuju da je to sigurniji način ulaska u poduzetništvo. U toj tranziji obično sudjeluju i posebni odjeli u tvrtkama koji se onda obraćaju franšiznim udrugama koje rade posebne prezentacije za zaposlenike. Strani zavodi za zapošljavanje i slične ustanove isto tako uz radionice o poduzetništvu svakako ugrađuju u svoj sustav i radionice o franšiznom poslovanju što je prednost za samozapošljavanje jer je sigurniji način započinjanja posla. Na žalost to kod nas još nije slučaj. Možda u suradnji s HGK ili s agencijom Hamag Bicro, koja je isto otvorena za naše projekte, možemo postići i to da se franšizno poslovanje pozicionira i na takva mjesta kako bi se promoviralo sigurnije i održivo poduzetništvo.  

Komentirajte prvi

New Report

Close