Zagrebački poduzetnici generiraju više od trećine nacionalnoga BDP-a

Autor: Darko Bičak , 20. prosinac 2018. u 21:59
Predsjednik HGK Komore Zagreb Zlatan Fröhlich/Robert Anić/PIXSELL

Zagrebačke Zlatne kune pripale Metal Productu, MM Mesnoj industriji, Tvc Infu, The-Cutu te Krašu i Kontroli zračne plovidbe.

Godišnje financijske izvještaje za 2017. godinu, u Registar Financijske agencije (Fina), predalo je 40.120 poduzetnika s područja županije Grad Zagreb, što je više od trećine poduzetnika na razini Hrvatske, a kojih je ukupno 120.081.

Kako pokazuju podaci Fine, kod navedene skupine poduzetnika bilo je 331 978 zaposlenih, koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 329,1 milijardu kuna, ukupne rashode od 313 milijardi kuna, dobit razdoblja u iznosu od 21,4 milijarde kuna, gubitak razdoblja od 8,9 milijardi kuna te neto dobit od 12,5 milijardi kuna.  Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 6231 kunu, što je 3,6% više od prosječne plaće u 2016. te 16% više od prosječna plaće na razini Hrvatske, a koja je bila 5372 kune.

Prvi poduzetnik u Zagrebu na rang listi po ukupnim prihodima u 2017. bila je Ina s 18,3 milijardi kuna prihoda, kao i po iskazanoj dobiti razdoblja od 1,4 milijarde kuna. Slijede HEP, Hrvatski Telekom, Petrol te Pliva Hrvatska. Iz Finine analize je očita dominantna uloga poduzetnika Grada Zagreba koji su u odnosu na poduzetnike drugih županija prvorangirani po više kriterija: broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, neto dobiti i ekonomičnosti poslovanja, a prema produktivnosti rada – ukupnom prihodu po zaposlenom, na 2. su mjestu.

"Izneseni prikaz polarizacije hrvatskih poduzetnika i broja zaposlenih ublažava činjenica da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta. Sjedište velikih tvrtki u državnom vlasništvu (HŽ, HT, Hrvatske pošte, HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode), velikih trgovačkih lanaca i brojnih drugih su u Zagrebu te se njihovi financijski rezultati i broj zaposlenih evidentiraju na razini Zagreba, a ne i na razini drugih županija u kojima se također obavlja manji ili veći dio poslovnih aktivnosti navedene skupine poduzetnika", kažu iz Fine.

Istovremeno su ovog tjedna na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama za poslovnu 2017. u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Priznanja su dodijeljena u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava, te posebno priznanje tvrtki koja ove godine obilježava značajan jubilej. U kategoriji velikih trgovačkih društava priznanje su odnijeli Kraš za Grad Zagreb, a Hrvatska kontrola zračne plovidbe za zagrebačku županiju.

Najbolji u kategoriji srednjih trgovačkih društava su bili Metal Product i MM Mesna industrija. Značajne poslovne uspjehe u prošloj godini napravili su i Tvc Info u Zagrebu i The-Cut  u županiji u kategoriji malih trgovačkih društava. Posebno priznaje ove godine otišlo je Zagrebačkoj pivovari koja slavi 125 godina uspješnog poslovanja. "U gospodarstvu Grada Zagreba i Zagrebačke županije u posljednje tri godine ostvarena je prosječna stopa rasta BDP-a 2,8% nakon što je u Hrvatskoj 2014. godinom započeo oporavak s pozitivnim trendovima.

Valja naglasiti da BDP Grada Zagreba čini jednu trećinu ukupnog BDP-a Hrvatske. Kada promatramo pokazatelj BDP po glavi stanovnika, Grad Zagreb je 75 posto razvijeniji od cijele Hrvatske. Dodatno ohrabruje podatak da investicije, posebno u poduzetničkim zonama na području Komore Zagreb, i dalje rastu te su ukupne direktne inozemne investicije iznosile 32,6 milijuna eura. Stoga je za vjerovati kako će iznos od 379 milijardi kuna prihoda i dalje rasti", istaknuo je predsjednik HGK Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.

Komentirajte prvi

New Report

Close